
In ceea ce priveste statiile de epurare a apelor uzate, au fost evidentiate 1.080 de statii de epurare, din care 778 sunt functionale, iar alte 302 sunt noi, finalizate, la care populatia nu a fost racordata inca sau aflate in probe tehnologice/ dezafectate.
Gradul de acoperire cu sisteme de colectare a apelor uzate, in aglomerari mai mari de 2.000 de locuitori echivalenti, corespunde unei incarcari biologice de circa 73,1% locuitori echivalenti.
Gradul de acoperire cu statii de epurare a apelor uzate corespunde unei incarcari biologice de circa 72,1% locuitori echivalenti, ceea ce inseamna o crestere cu 15%-20% comparativ cu situatia de acum 15 ani, arata datele ANAR.
In ceea ce priveste situatia la nivel judetean, cele mai ridicate grade de racordare la retele de canalizare (peste 80%) au fost identificate in 12 judetele: Alba, Botosani, Brasov, Cluj, Constanta, Covasna, Hunedoara, Mehedinti, Mures, Salaj, Sibiu si Timis si in aglomerarea Bucuresti. La polul opus (intre 30% si 50%), se situeaza judetele Calarasi, Dambovita, Giurgiu, Teleorman si Ilfov.
Referitor la gradele de racordare la statiile de epurare, in 10 judete - Brasov, Cluj, Constanta, Covasna, Hunedoara, Mehedinti, Mures, Salaj, Sibiu, Timis si in aglomerarea Bucuresti s-au inregistrat valori de peste 80%. La polul opus, valori de racordare (intre 30% si 50%) s-au inregistrat in 6 judete, respectiv Calarasi, Dambovita, Giurgiu, Ilfov, Olt si Teleorman.
Articolul integral poate fi citit in Revista Hidrotehnica.