Sâmbătă, 12 Iulie 2025
RO EN

AREI: Desfiintarea PUZ de sector si PUG al Capitalei blocheaza dezvoltarea orasului

Piata imobiliara din Capitala se afla intr-un blocaj fara precedent, cu consecinte majore de ordin economic, social si de mediu. De asemenea, nicio investitie publica ce se baza pe PUG (i.e lucrari de modernizare a unitatilor scolare si a spitalelor, lucrari de infrastructura, de modernizare a retelei de termoficare, pasaje etc.) nu se va mai putea realiza in Bucuresti, avertizeaza Asociatia Investitorilor de Real Estate din Romania (AREI).
"Odata ce intervine acest blocaj, investitorii vor migra spre localitatile limitrofe din judetul Ilfov, cu care Bucurestiul deja concureaza pe segmentul locuintelor pentru oamenii cu venituri medii si mici. Acest lucru va spori si mai mult traficul inspre si dinspre Capitala - deplasarea spre locul de munca si a copiilor spre unitatile de invatamant din Bucuresti, va creste necesarul investitiilor in infrastructura de transport, ridicand totodata si nivelul de poluare din oras. Si toate acestea in contextul in care nici investitiile publice si nici proiectele de infrastructura nu vor putea avansa, fiind, la randul lor, victimele aceluiasi PUG anulat. Primii afectati de o astfel de decizie vor fi beneficiarii finali - cumparatorii de locuinte, chiriasii de birouri si clientii din sectorul de retail. Blocarea completa a investitiilor imobiliare din Bucuresti vine in contextul in care Capitala inregistreaza un deficit important de locuinte, in contrapondere cu o cerere sustinuta, iar ritmul constructiilor a incetinit deja pe fondul provocarilor economice actuale. Contextul urbanistic actual, lipsa PUZ-urilor de sector urmata acum de o decizie de anulare a PUG va limita si mai mult oferta de spatii noi de locuit. Oamenii vor suporta astfel cresterea preturilor la locuinte si chirii intr-un moment economic extrem de dificil, iar calitatea vietii va avea de suferit, pentru ca pe piata ramane un fond locativ vechi, cu cladiri cu o amprenta de carbon mare", a declarat Antoanela Comsa, presedintele Consiliului Director al AREI.
 
Pierderi financiare majore pentru municipalitate
In acelasi timp, administratiile locale din Bucuresti vor fi private de venituri importante generate in mod direct de dezvoltarile imobiliare, atat cele rezidentiale, cat si cele in cladirile de birouri si din segmentul de retail, atat de necesare in dezvoltarea economica a Municipiului Bucuresti. Primariile de sector incaseaza 0,5% din valoarea investitiei pentru care se elibereaza autorizatie de construire.
De asemenea, se pierde si taxa incasata de Inspectoratul de Stat in Constructii de 0,6% din investitia aferenta fiecarei dezvoltari imobiliare.
"Acesti bani ar putea fi folositi pentru angajarea mai multor inspectori in constructii, avand in vedere ca avem si aici un deficit important, fapt care afecteaza o activitate esentiala pentru calitatea proiectelor si siguranta beneficiarilor finali, respectiv realizarea de inspectii pe santierele din Bucuresti si din tara. Nu trebuie sa uitam nici de veniturile adiacente generate in mod obisnuit de o piata imobiliara functionala, precum impozitele pe proprietate aferente cladirilor/terenurilor care intra tot in bugetul primariilor de sector, sau alte impozite care ajung in bugetul national, precum taxele de munca sau contributiile catre ANAF. Consecintele vor fi resimtite si la nivelul industriilor adiacente, producatorii si furnizorii din lantul de aprovizionare (amenajare interioara, mobilier, electrocasnice etc.)", a subliniat Antoanela Comsa.
Proiectele imobiliare noi prevad crearea de spatii verzi sau construirea de gradinite, precum si elemente menite sa imbunatateasca infrastructura orasului - componente care per ansamblu genereaza valoare adaugata si imbunatatesc standardul si calitatea vietii in Bucuresti.
AREI considera ca desfiintarea in instanta a PUZ-urilor coordonatoare de sector si a Planului Urbanistic General din Capitala, in contextul in care se prefigureaza o criza majora la nivel global, poate afecta iremediabil industria imobiliara si dezvoltarea economica si sociala a orasului. Asociatia isi exprima speranta ca autoritatile locale vor demara masuri urgente de deblocare a situatiei urbanistice la nivelul Bucurestiului, astfel incat atat cei care locuiesc sau muncesc in Bucuresti sa nu mai plateasca pretul pentru lipsa de strategie urbanistica.
***
AREI este singura asociatie romaneasca din domeniul imobiliar, care reuneste cei mai importanti investitori imobiliari, acoperind intregul spectru al industriei: cladiri rezidentiale, cladiri de birouri, spatii comerciale. Misiunea AREI este de a reprezenta, promova si proteja interesele investitorilor imobiliari din Romania, cu un accent special pe consolidarea cooperarii dintre autoritatile relevante si investitori, pentru o operatiune eficienta de afaceri si beneficii reciproce.
Prin actiunile si implicarea constanta in toate demersurile de politici publice cu impact asupra industriei de real estate, dar si asupra economiei in ansamblu, AREI a reusit sa devina o voce relevanta a mediului de afaceri din Romania, un partener de discutie si de colaborare, avand o contributie substantiala in procesul de consultare publica. AREI isi propune sa functioneze ca un organism dinamic, in continua crestere si reinventandu-se la cerintele pietei si ale membrilor sai. AREI sprijina parteneriatele relevante intre membrii si partenerii asociatiei, intelegand importanta crearii unui standard ridicat de activitate, care sa fie respectat de toti membrii organizatiei.

Din aceeasi categorie

04 Iul 07:00 | S IMMO finalizeaza achizitii de 414 milioane euro, realizate in anul precedent
03 Iul 07:00 | BAU Industrie: Cerintele energetice si de securitate cresc costurile in constructii
03 Iul 07:00 | CPI: Imbunatatire cu peste 1,4% a rezultatelor operationale in primul trimestru
02 Iul 11:23 | Prima Development: Plan de investitii de peste 500 milioane euro in urmatorii 5 ani
02 Iul 11:07 | Leviatan Group, partener al think tankului american Atlantic Council Romania
02 Iul 07:00 | ATENOR: Progrese bune in planul strategic pe trei ani si flexibilitate financiara sporita
01 Iul 11:40 | Ipotecare.ro (SVN): Dobanzile creditelor ipotecare cresc in a doua jumatate a anului
01 Iul 07:00 | NEPI: Achizitiile si imbunatatirile operationale au asigurat o crestere solida de 12,6%
30 Iun 10:18 | Colliers va coordona repozitionarea centrelor Unirea Shopping Bucuresti si Brasov
27 Iun 14:41 | Leviatan Group obtine certificarea Top Employer 2025 in Romania
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel: 021-336.04.16
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA