Duminică, 23 Februarie 2025
RO EN

TUIASI: Studentii au construit cel mai rezistent pod, intr-o competitie internationala

O echipa de patru studenti de la Facultatea de Constructii si Instalatii, de la Universitatea Tehnica „Gheorghe Asachi” din Iasi (TUIASI), a reusit sa construiasca cel mai rezistent pod inscris in competitia desfasurata de Universitatea Boğaziçi din Turcia – „Design&Construct 2022”. Dintre cele 12 echipe inscrise la competitie, 11 au fost din Turcia, iar studentii TUIASI au construit un pod cu tehnologie suport tip arc, de doar 79 de kilograme, care a avut cea mai mica deformare la exercitarea unei greutati de 1.250 de kilograme: putin peste 3,3 milimetri.
In clasamentul general, universitatea a terminat pe locul al II-lea si echipa a castigat un premiu de 6.000 de lire turcesti. Au existat patru criterii in concurs, iar studentii universitatii au fost pe locul I la rezistenta, pe locul al II-lea la greutate, pe locul al III-lea la estetica si unicitate si pe locul al V-lea la timpul de montaj. Este una dintre cele mai bune clasari din istoria participarilor echipelor de la studenti la acest tip de competitie.
Tinerii au lucrat sapte luni la proiectarea si executia podului, alaturi de cadrele didactice coordonatoare de la Facultatea de Constructii si Instalatii. Au fost mai multe repetitii pentru a-l putea construi cat mai repede, respectand regulile stricte ale constructiei. Podul, in lungime de 6 metri, a fost gandit sa poata fi replicat la scara mare si sa se intinda peste un rau de 60 de metri.
Studentii au efectuat in parcarea Facultatii de Constructii si Instalatii o proba de montare rapida, ridicand de la zero podul, exact ca la proba concursului.
„Am facut o demonstratie de montaj contratimp, o demonstratie in aceleasi conditii pe care le-am avut si in Turcia, in care studentii trebuie sa asambleze podul cu respectarea regulilor impuse de organizatori, care simuleaza in foarte mare masura o situatie reala de executie a unui pod, peste un obstacol considerabil. Am putea considera ca ar fi un obstacol de tip rau, cu deschidere de 60 de metri, si ei trebuie sa simuleze utilizarea de barje sau macarale care lucreaza pe maluri. Astfel incat asamblarea incepe de pe ambele maluri si trebuie sa se ajunga la mijloc, sa se uneasca la mijloc”
a declarat sef lucrari dr. ing. Gheorghita Boaca, coordonatorul studentilor si cadru didactic al facultatii
Tema de proiectare a competitiei este lansata de universitatea din Turcia in luna octombrie-noiembrie a fiecarui an, echipa se formeaza de atunci si pana in februarie trebuie proiectat podul, ulterior se trece la executie.
„Podul trebuia sa indeplineasca cele patru conditii: sa fie o structura cat mai usoara, sa arate bine, sa aiba o rezistenta foarte buna si sa fie usor si rapid de montat. Si la rezistenta am fost cei mai buni, chiar daca au fost poduri cu o greutate dubla fata de a noastra, rezistenta nu a fost mai mare. Studentii au aratat ingeniozitate, au aplicat ce au invatat in timpul facultatii si au avut posibilitatea de a pune in practica si de a-si testat rezultatul muncii de sapte luni”
a completat cadrul didactic
Studentii care au facut parte din echipa sunt toti din anul al IV-lea, au fost doi baieti si doua fete, iar cu totii s-au bucurat de oportunitate si au apreciat sansa de a putea lucra practic la un proiect integral, de la zero.
„Stiam de aceasta competitie de acum doi ani, este o experienta foarte frumoasa si am capatat o experienta pe care nu o poti obtine pe bancile facultatii. A fost si dificil, suntem si doua fete si nu stiam cum ne vom descurca, dar la montaj am reusit pana la urma si mi-am dat seama ca imi doresc sa lucrez pe viitor pe partea de poduri. Sunt niste opere de arta din punctul meu de vedere. Sunt constienta ca nu este o meserie pentru fete, sa mergi pe santier, dar vreau sa trec peste aceasta provocare”
a declarat Nicoleta Popescu, studenta in anul al IV-lea si membra a echipei.

Din aceeasi categorie

19 Feb 06:00 | MANPOWER: Cifra de afaceri de 4,4 miliarde USD, intr-un context provocator
17 Feb 11:21 | Piata muncii: Generatia Z, impactul AI si schimbari majore pentru angajatori in 2025
07 Feb 09:41 | PWC: Ponderea firmelor care anticipeaza reduceri de personal in 2025, in crestere
30 Ian 12:29 | MMSS: 191 accidente pe santierele de cladiri consemnate in primele 9 luni din 2024
23 Ian 17:31 | PWC: Doar 10% din angajatori vor ajusta salariul brut dupa eliminarea facilitatilor
22 Ian 12:39 | SONDAJ: Patru din 10 angajati din Romania cheltuiesc 90% din veniturile lunare
16 Ian 13:04 | PWC: Majorarea salariului minim duce la cresteri ale altor metode de remunerare
16 Ian 12:01 | SAINT-GOBAIN: Certificare "Angajator de Top" pentru al 9-lea an consecutiv
09 Ian 12:41 | Piata muncii in 2024: Aproape 300.000 de locuri de munca noi si 11 milioane aplicari
20 Dec 11:27 | Beneficii salariale: un instrument strategic pentru optimizarea resurselor umane
Image
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA