Sâmbătă, 26 Iulie 2025
RO EN

PWC: Majorarea salariului minim duce la cresteri ale altor metode de remunerare

Eliminarea facilitatilor fiscale pentru sectoarele IT, de constructii si agroalimentar nu a fost singura schimbare semnificativa pentru piata muncii din Romania la inceput de 2025, cresterea salariului minim brut pe economie are, de asemenea, impact important in bugetele angajatorilor.
Astfel, majorarea salariului minim brut atrage dupa sine alte cresteri, precum cea a tarifului orar minim pentru munca ziliera sau a indemnizatiei pentru internship, nerespectarea acestor obligatii rezultand in amenzi din partea inspectorilor de munca.
 
Ce trebuie sa stie angajatorii?
Incepand cu 1 ianuarie 2025, conform Hotararii Guvernului nr. 1506/2024, salariul de baza minim brut garantat pe tara a ajuns la 4.050 lei, fiind aplicabil tuturor sectoarelor economice, cu exceptia sectorului constructiilor. In acest domeniu, salariul minim brut este fixat la 4.582 lei, reflectand particularitatile activitatilor identificate prin codurile CAEN din Codul fiscal.
Pentru salariatii vizati de cresterea salariului minim pe economie, angajatorii trebuie sa actualizeze informatiile in aplicatia Revisal in termen de 20 de zile lucratoare de la 1 ianuarie 2025. Nerespectarea acestei obligatii poate rezulta in sanctiuni financiare, cu amenzi aplicabile de inspectorii de munca intre 5.000 si 8.000 lei. 
In afara formalitatilor mentionate mai sus pe care angajatorii trebuie sa le aiba in vedere, majorarea salariului minim influenteaza indirect si alte aspecte ale relatiilor de munca. Unul dintre efectele acestei modificari este majorarea deducerii personale de baza de care beneficiaza o serie de angajati.
In acelasi timp, majorarea tarifului orar minim pentru munca ziliera (care se raporteaza la valoarea pe ora a salariului minim) este o alta modificare ce vine odata cu majorarea salariului minim pe economie. Conform Legii 52/2011, remunerarea zilierilor este direct legata de valoarea salariului minim brut pe tara. Zilierii au dreptul la o plata pentru activitatea prestata, stabilita prin negociere directa intre parti. Totusi, valoarea remuneratiei brute orare nu poate fi sub nivelul stabilit pe ora la salariul de baza minim brut garantat in plata.
Indemnizatia pentru internship va fi majorata de asemenea ca urmare a cresterii salariului minim pe economie, ajungand la 2.025 lei. Conform prevederilor Legii nr. 176/2018, indemnizatia pentru internship trebuie sa fie cel putin 50% din valoarea salariului minim pe economie, fiind stabilita proportional cu numarul de ore lucrate.
Firmele si autoritatile care nu respecta obligatia de a plati indemnizatia corespunzatoare risca sanctiuni financiare cuprinse intre 2.000 si 4.000 lei. Mai mult, este esential ca activitatea internilor sa fie desfasurata pe baza unui contract de internship valabil, pentru a evita riscurile de sanctionare pentru munca nedeclarata, care pot ajunge pana la 20.000 lei.
Nu in ultimul rand, printre modificarile indirecte se numara si ajustarile referitoare la contributia la fondul de handicap, daca nu respecta obligatia de a angaja persoane cu handicap, OUG nr. 156/2024 prevede, printre altele si mentinerea facilitatii fiscale de 300 lei netaxabili. Aceasta facilitate se aplica in principal salariatilor cu norma intreaga, care sunt remunerati la nivelul salariului minim pe economie, dar se extinde si asupra salariatilor cu norma partiala.
* Autoare: Alexandra Gaspar, Payroll & HR Leader PWC Romania.

Din aceeasi categorie

10 Iul 11:50 | HOLCIM a deschis inscrierile la Scoala Tehnica, program de formare pentru liceeni
02 Iul 13:37 | MMSS: Total de 286 de accidente consemnat pe santierele de cladiri in anul 2024
30 Iun 18:18 | ASR si ANAZ anunta organizarea primului curs de zincare termica pentru sudori
27 Iun 10:18 | RoCoach & Novel: Romanii privesc cu optimism viitorul AI, dar se tem pentru jobul lor
25 Iun 13:14 | APSAP: Peste 94% dintre bugetari nu se tem de pierderea locului de munca
19 Iun 07:00 | ADECCO: Incasari de 5,5 miliarde euro si masuri de crestere a disciplinei costurilor
11 Iun 12:33 | Parteneriat strategic intre Trust Expert si Facultatea de Constructii si Instalatii Iasi
06 Iun 11:20 | Genesis Property: Aproape 47% dintre angajati si-ar dori saptamana de lucru de 4 zile
28 Mai 15:36 | PORR, partener principal la EBcon 2025, conferinta de Employer Branding din ECE
08 Mai 13:22 | CCE-R: Elvetia investeste 10 milioane CHF in educatia duala din Romania
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel: 021-336.04.16
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA