Duminică, 23 Februarie 2025
RO EN

PulseZ: Aproape 40% din tineri vor sa deschida o afacere, dar nu in urmatorul an

Mersul pe jos si evitarea risipei de mancare se numara printre actiunile sustenabile cel mai des intalnite in randul generatiei Z, potrivit datelor studiului national Insights PulseZ. Totodata, tinerii din Romania aleg sa refoloseasca si sa recicleze ambalajele (55%), dar si sa colecteze selectiv gunoiul (30%), in timp ce 61% dintre ei sunt de parere ca, in decizia de cumparare, foarte mult conteaza ca un brand sa fie sustenabil.
Studiul „Insights PulseZ”, aflat la cea de-a doua editie nationala, a fost conceput si coordonat de specialistii programelor nationale antreprenoriale „Vreau sa Fiu Antreprenor” (VSFA) si „Insights” - din cadrul organizatiei Romanian Business Leaders (RBL) si realizat de agentia de studii de piata IZI data in randul a aproximativ 1.200 de tineri din Romania. Cercetarea s-a axat pe mai multe aspecte (rezultate comunicate anterior), printre care si pe comportamentul lor sustenabil si viziunea asupra antreprenoriatului – in randul membrilor generatiei Z (cei nascuti dupa 1995, cunoscuti ca iGeneration, Centannials sau „nativi digitali”), in ultimele luni ale acestui an (mai-iunie 2021), comparativ cu valul 2020 (perioada mai-iunie 2021, cand a fost desfasurata prima editie a studiului).
“Ultima parte a acestui studiu national a vizat comportamentul sustenabil al tinerilor generatiei Z – extrem de important pentru societate, precum si perceptia lor asupra deschiderii unei afaceri. Am vrut sa analizam modul in care acestia se raporteaza la antreprenoriat, ce anume ii intereseaza cand vine vorba despre deschiderea unei afaceri, dar si care le sunt barierele in acest proces”, puncteaza Alin Claudiu Apostu, coordonator al studiului Insights si Project Manager in cadrul programelor nationale „Insights” si „Vreau sa fiu Antreprenor”.
 
Mersul pe jos, evitarea risipei de mancare si refolosirea ambalajelor de plastic - comportamentul sustenabil al generatiei Z
Mersul pe jos (70%) si evitarea risipei de mancare (57%) sunt actiunile sustenabile cel mai des intalnite in randul generatiei Z, potrivit rezultatelor studiului Insights PulseZ. Totodata, din categoria actiunilor prietenoase cu mediul, tinerii aleg sa refoloseasca si sa recicleze ambalajele (55%), dar si sa colecteze selectiv gunoiul (30%). In urma cercetarii s-a observat ca fetele sunt cele care au comportamente sustenabile mai pronuntate decat baietii, astfel: 53% dintre tinerele din Romania aleg sa cumpere haine second hand (vs. 24% dintre baieti), 46% refolosesc ambalajele de plastic (vs. 32%), iar 17% dintre ele reduc consumul de carne (vs. 9%).
Similar, tinerii cu varste cuprinse intre 22-24 ani incep sa dea dovada de mai multa responsabilitate privind refolosirea ambalajelor de plastic (44% vs. 39% in total esantion), cumpararea hainelor second hand (44% vs. 38% in total esantion) si reducerea consumului de apa (28% vs. 23% in total esantion).
De altfel, in ceea ce priveste perceptia si achizitia unor produse si servicii sustenabile, 61% dintre respondenti considera ca este destul de important si foarte important, in decizia de cumparare, ca un brand sa fie sustenabil, in timp ce pentru 30% dintre tineri acest aspect este indiferent, iar pentru 3% dintre ei nu conteaza deloc.
„Scopul unui brand sustenabil trece dincolo de a face bani. In loc sa se concentreze doar asupra profiturilor, un brand sustenabil integreaza cu succes problemele de mediu, economice si sociale in operatiunile sale de business. Iar asteptarile cumparatorilor romani, in special ale celor tineri, se indreapta puternic in aceasta directie. Inainte de a lua decizia de achizitie, 6 din 10 tineri romani vor sa stie daca brandul de la care urmeaza sa cumpere este sau nu sustenabil. Mai mult, o buna parte dintre ei au adoptat un stil de viata prin care se asigura ca si ei contribuie la atenuarea problemelor climatice. De exemplu, 39% refolosesc ambalajele din plastic, iar 70% merg pe jos. In plus, 57% dintre ei evita sa arunce mancarea si sa cumpere mai mult decat consuma. Toate acestea sunt directii de care brandurile trebuie sa tina cont, este o tendinta in crestere, e aici sa ramana, iar companiile nu trebuie decat sa se alinieze.”, a mentionat Geanina Ioan, CEO Chilli Ideas.
 
Perceptiile, barierele si domeniile preferate de business ale tinerilor
Intrebati despre eventuale intentii de business si modul in care se raporteaza la antreprenoriat, tinerii generatiei Z din Romania se impart in doua categorii: peste o treime dintre respondenti (39%) spun ca intentioneaza sa deschida o afacere, dar nu in urmatorul an, 14% sustin ca urmeaza sa faca acest pas chiar in urmatorul an, in timp ce 45% dintre ei sunt indecisi cu privire la antreprenoriat, nu intentioneaza sau nu au intentionat niciodata sa se indrepte in aceasta directie. Doar 2% dintre reprezentantii generatiei Z detin o afacere, in prezent.
Bariera principala, cand vine vorba despre inceperea unui business, o reprezinta resursele financiare (74%), lipsa acestora fiind mentionata de ¾ dintre cei care nu exclud ideea unei afaceri (77% fete si 71% baieti). Totodata, lipsa mentorilor este o alta bariera importanta (59%) pentru tineri in deschiderea unei afaceri. Interesant este ca mare parte dintre cei care nu exclud ideea unui business propriu sunt totusi optimisti, simtindu-se motivati si nerabdatori sa inceapa aceasta etapa (58%).
In ceea ce priveste domeniile in care si-ar dori sa-si deschida afaceri, tinerii au mentionat in top 5 al preferintelor: horeca (35%), imobiliare (21%) - alese in mai mare masura de catre baieti (26% vs. 14% fete), comunicare si marketing (20%), arta si cultura (18%) si servicii (18% - contabilitate, banking, comunicatii, avocatura).
Puteti accesa raportul rezultatelor gratuit pe pagina VSFA.
 

Din aceeasi categorie

19 Feb 06:00 | MANPOWER: Cifra de afaceri de 4,4 miliarde USD, intr-un context provocator
17 Feb 11:21 | Piata muncii: Generatia Z, impactul AI si schimbari majore pentru angajatori in 2025
07 Feb 09:41 | PWC: Ponderea firmelor care anticipeaza reduceri de personal in 2025, in crestere
30 Ian 12:29 | MMSS: 191 accidente pe santierele de cladiri consemnate in primele 9 luni din 2024
23 Ian 17:31 | PWC: Doar 10% din angajatori vor ajusta salariul brut dupa eliminarea facilitatilor
22 Ian 12:39 | SONDAJ: Patru din 10 angajati din Romania cheltuiesc 90% din veniturile lunare
16 Ian 13:04 | PWC: Majorarea salariului minim duce la cresteri ale altor metode de remunerare
16 Ian 12:01 | SAINT-GOBAIN: Certificare "Angajator de Top" pentru al 9-lea an consecutiv
09 Ian 12:41 | Piata muncii in 2024: Aproape 300.000 de locuri de munca noi si 11 milioane aplicari
20 Dec 11:27 | Beneficii salariale: un instrument strategic pentru optimizarea resurselor umane
Image
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA