„Optimismul managerilor romani ar putea indica o schimbare de trend in economie: „astazi CONFIDEX confirma prognozele de intensificare a cresterii economice a Romaniei pentru perioada urmatoare. Prin acest optimism cred ca managerii contribuie direct la un viitor mai bun, economic vorbind, pentru Romania: investesc mai mult, angajeaza mai mult si in cele din urma aceste comportamente ale lor produc PIB” a declarat Andrei Cionca, CEO Impetum Group.
De unde vine optimismul?
Optimismul managerilor are la baza rezilienta si maturitatea dezvoltate in ultimii ani - managerii sunt ingrijorati despre lucrurile care se intampla astazi, dar optimisti in legatura cu viitorul si au mai multa incredere in fortele proprii. Pentru prima oara, CONFIDEX reliefeaza orientarea managerilor romani spre export si piete externe.
Creste, de asemenea, increderea in piata de capital: de trei ori mai multi manageri romani cred ca bursa va creste. Mai mult de jumatate din cei care credeau in 2022 ca va scadea, s-au razgandit.
In urmatoarea perioada de doua ori mai multi manageri mizeaza pe o crestere a investitiilor publice (41% vs 24% dintre manageri in 2022) si private (28% vs 12% dintre manageri in 2022) In acelasi timp doar 21% dintre manageri (fata de 43% in 2022) mai cred ca PIB-ul va scadea.
Ce ingrijorari au managerii romani?
Studiul CONFIDEX scoate la lumina si unii indicatori de risc de recesiune. In medie, cifra de afaceri a celor ce au raspuns la CONFIDEX a crescut sub inflatie si e in continuare preconizata sa creasca sub inflatie. Mai mult, profitul companiilor evolueaza negativ de 3 ani de cand Impetum Group deruleaza CONFIDEX.
Accesul la creditare si situatia capitalului de lucru se inrautatesc pentru aproximativ o treime dintre manageri iar tranzactiile de tipul fuziuni si achizitii au stagnat in aceasta perioada.
74% dintre manageri considera ca o criza a fortei de munca este mai probabila decat o accentuare a inflatiei (62% dintre manageri) iar potentialul unei crize energetice (vazut de 48% dintre manageri) este depasit de cel al unei crize de finantare (60% dintre manageri) sau imobiliare (57%manageri).
„Criza fortei de munca vine din doua zone: Avem o lipsa acuta de forta de munca calificata si
avem joburi pe care romanii nu le vor si pe care nu are cine sa le faca. Cele doua crize se suprapun, asa cum se intampla acum multi ani in Vest si pun presiune pe managerii romani.
O prima nevoie a mediului de business romanesc este de sprijin real din partea autoritatilor pentru a gestiona aceasta criza a fortei de munca. Putem face asta atat prin resurse interne, crescand procentul din populatia care este activa in campul muncii, pentru a ajunge la media europeana (69% Romania vs 75% UE) cat si prin relaxarea procedurilor de imigratie pentru profesiile care nu sunt atractive pentru romani (de la 100.000 permise de munca anual la cel putin 300.000).” a concluzionatAndrei Cionca, CEO Impetum Group.