Vineri, 25 Iulie 2025
RO EN

Horvath: Forta de munca va creste in Europa de Est, in urmatorii cinci ani

Circa 60% dintre executivii care conduc companii de top din intreaga lume se asteapta la o crestere a fortei de munca in Europa de Est, in urmatorii cinci ani, care va fi moderata (48%) sau intensa (12%), arata cea de-a cincea editie a studiului „CxO Priorities 2024", realizat de firma globala de consultanta in management, Horvath. Cresteri similare vor avea loc in America de Nord si Asia, in timp locurile de munca vor ramane constante in Europa de Vest si de Sud, dar vor scadea in Germania. 
Situatia Germaniei este explicata prin faptul ca investitiile de capital (CAPEX) ale firmelor din aceasta tara vor merge in proportie de 61% catre piete externe, dintre care cele mai multe catre America de Nord (16%), China (11%), Europa de Vest (10%), Europa de Est (9%). Dar, potrivit studiului Horvath – „Rebalance your Organization towards a Digital, Deglobalized and Dynamic World" (Reechilibrati-va organizatia pentru o lume digitala, deglobalizata si dinamica) – preocuparile companiilor germane sunt impartasite si de cele din restul lumii.
Dupa ce, din 2020 incoace, mediul de business a fost supus mai multor crize succesive sau suprapuse, companiile vad anul 2024 ca fiind unul „de tranzitie", de-a lungul caruia cresterea veniturilor se va baza preponderent nu pe marirea preturilor, ci pe sporirea volumelor vandute, considera 66,5% dintre executivii din industria manufacturiera si 55,7% dintre cei aflati la conducerea firmelor din industria serviciilor.
Imbunatatirea structurii de costuri si profit a devenit prioritatea principala a managementului din cadrul companiilor manufacturiere, in 2024, pe fondul cresterii preturilor materiilor prime, a stocurilor ridicare si a perturbarilor lanturilor de aprovizionare. 
Pentru a-si atinge obiectivele de crestere, atragerea de noi clienti prin cresterea cotei de piata actuale reprezinta solutia privita drept cea mai importanta (47% respectiv 32%) la care apeleaza companiile, fiind urmata de dezvoltarea de noi produse si servicii pentru clientii existenti (48% respectiv 28%), respectiv de intrarea pe noi piete (20% respectiv 22%). 
In ceea ce priveste optimizarea costurilor, studiul Horvath a scos la iveala primele patru abordari la care apeleaza executivii: (1) reducerea costurilor de productie directe (inclusiv cu energia); (2) reducerea costurilor generale si administrative; (3) reducerea costurilor cu materialele; si (4) reconfigurarea portofoliului de produse si/sau servicii.
Pentru cresterea competitivitatii, executivii gasesc ca fiind foarte importanta (1) concentrarea pe nevoile clientilor (client centricity) – 61%; (2) excelenta operationala – 54%; si (3) viteza si agilitatea – 40%. 
In privinta vitezei de implementare a optimizarilor in diferite arii de business, echipa Horvath a identificat o diferentiere clara intre industria manufacturiera si cea a serviciilor. In cazul celei dintai, executivii tintesc sa ajunga la „China speed" – o viteza precum cea a firmelor chineze in procesele de Cercetare si Dezvoltare (R&D). In acelasi timp, companiile din servicii cauta sa obtina o „crestere de viteza" la nivelul operatiunilor, vanzarilor si al functiilor de suport.
"Editia din 2024 a studiului Horvath arata ca mediul de business navigheaza intr-un peisaj economic complex, unde abilitatea de a gestiona costurile si de a creste profitabilitatea este esentiala. Prin concentrarea pe ajustari structurale si eficienta operationala, companiile pot face fata mai bine provocarilor actuale si se pot pozitiona pentru cresterea viitoare, dar reducerea costurilor nu este suficienta pentru a creste competitivitatea. Este nevoie de dezvoltarea unor structuri care sa permita entitatilor regionale sa actioneze mai autonom, si de cooperarea mai descentralizata, agila si colaborativa, mai putin ierarhica si controlata de la sediul central, pentru a putea valorifica la maxim oportunitatile aduse de fiecare piata in parte", a declarat Maria Boldor, Managing Director, Horvath Romania.
Studiul „CxO Priorities 2024", a fost realizat prin chestionarea a peste 770 de executivi (dintre care peste 40% la nivel de CEO), din 29 tari de pe toate continentele, reprezentand un total de 14 industrii, manufacturiere (aparare, productie auto, constructii, energie, FMCG, minerit si altele) sau din sfera serviciilor (asigurari si servicii financiare, banci, telecomunicatii, transport si logistica etc).

Din aceeasi categorie

10 Iul 11:50 | HOLCIM a deschis inscrierile la Scoala Tehnica, program de formare pentru liceeni
02 Iul 13:37 | MMSS: Total de 286 de accidente consemnat pe santierele de cladiri in anul 2024
30 Iun 18:18 | ASR si ANAZ anunta organizarea primului curs de zincare termica pentru sudori
27 Iun 10:18 | RoCoach & Novel: Romanii privesc cu optimism viitorul AI, dar se tem pentru jobul lor
25 Iun 13:14 | APSAP: Peste 94% dintre bugetari nu se tem de pierderea locului de munca
19 Iun 07:00 | ADECCO: Incasari de 5,5 miliarde euro si masuri de crestere a disciplinei costurilor
11 Iun 12:33 | Parteneriat strategic intre Trust Expert si Facultatea de Constructii si Instalatii Iasi
06 Iun 11:20 | Genesis Property: Aproape 47% dintre angajati si-ar dori saptamana de lucru de 4 zile
28 Mai 15:36 | PORR, partener principal la EBcon 2025, conferinta de Employer Branding din ECE
08 Mai 13:22 | CCE-R: Elvetia investeste 10 milioane CHF in educatia duala din Romania
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel: 021-336.04.16
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA