Joi, 24 Aprilie 2025
RO EN

FMI: Aproximativ 40% din piata globala a fortei de munca este sub impactul AI

Revolutia AI (inteligenta artificiala) ar putea exercita presiuni asupra guvernelor pentru a adopta noi masuri de protectie sociala, in vederea sprijinirii persoanelor care isi pierd locurile de munca, dar sunt incapabile de a-si imbunatati competentele, a afirmat directorul general al Fondului Monetar International, Kristalina Georgieva, pentru Yahoo Finance Live, citat de Agerpres.
"Daca nu va exista o distribuire bine gandita a beneficiilor AI si vor spori semnificativ inegalitatile, structura sociala ar putea fi afectata intr-un mod extrem de nesanatos pentru omenire. Masurile de protectie sociala intr-o lume a inteligentei artificiale sunt primordiale", sustine oficialul FMI.
Declaratiile Kristalinei Georgieva vin in urma publicarii unui studiu cuprinzator al FMI privind impactul economic global al proliferarii AI.
Acele masuri de protectie sociala ar putea necesita fonduri masive, conform FMI. Institutia financiara avertizeaza ca aproximativ 40% din piata globala a fortei de munca este expusa la AI. In economiile avansate, sunt expuse aproximativ 60% din slujbe, in urma prevalentei locurilor de munca orientate spre "abilitati cognitive". Expunerea generala este de 40% in economiile emergente si de 26% in tarile cu venituri scazute, apreciaza FMI.
Desi multe economii emergente si in curs de dezvoltare s-ar putea confrunta in viitorul apropiat cu perturbari mai reduse legate de AI, FMI spune ca ele sunt de asemenea pregatite sa capitalizeze avantajele inteligentei artificiale, ceea ce ar putea "exacerba diviziunea digitala" si "disparitatile legate de venituri", este concluzia studiului.
Georgieva crede ca varstnicii ar putea resimti un impact supradimensionat in urma adoptarii AI pe scara larga si vor avea nevoie de masuri de protectie sociala.
"Trebuie sa-i putem sprijini pe cei afectati deoarece locurile lor de munca dispar. De asemenea, trebuie sa ne uitam la cei mai adaptabili. Evident in unele domenii generatia mai tanara, femeile, sunt mai adaptabile, dar in alte domenii sunt mai putin. Si generatia varstnica ar putea avea nevoie de mai mult sprijin pentru a face fata acestei lumi noi", a adaugat oficialul Georgieva.
FMI nu reprezinta o voce singulara care avertizeaza asupra posibilelor socuri economice provocate de AI.
Intr-o cercetare din 2023, economistii de la Goldman Sachs au apreciat ca progresele in AI ar putea expune la automatizare echivalentul a 300 milioane locuri de munca pe plan global, cu alte cuvinte - concedieri masive. 
Pentru informatii suplimentare, click aici.

Din aceeasi categorie

09 Apr 11:14 | VUCAMIX: 57% dintre angajati isi doresc competente in Inteligenta Artificiala
02 Apr 10:13 | UTCB incepe campania de admitere 2025, sub conceptul provocator "Daramam mituri"
27 Mar 09:30 | eJobs: Constructiile, in topul celor mai bine platite meserii din Romania, in 2025
26 Mar 12:39 | Angajatorii din constructii ofera asigurari de sanatate de pana la 1.200 euro/angajat
14 Mar 13:31 | Ministerul Muncii va inlocui aplicatia Revisal cu platforma REGES-ONLINE - implicatii
13 Mar 11:39 | ESSA Group a raportat o crestere de 31% a afacerilor in 2024, la 32,7 milioane euro
13 Mar 06:00 | ADECCO: Cresteri ale cotei de piata, generare de numerar si profitabilitate solida
27 Feb 06:00 | RANDSTAD raporteaza progrese strategice si estimeaza cresteri secventiale
19 Feb 06:00 | MANPOWER: Cifra de afaceri de 4,4 miliarde USD, intr-un context provocator
17 Feb 11:21 | Piata muncii: Generatia Z, impactul AI si schimbari majore pentru angajatori in 2025
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel: 021-336.04.16
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA