Vineri, 25 Aprilie 2025
RO EN

ESOP: Cinci moduri de lucru hibrid pentru a facilita revenirea la birou

Cu un context pandemic mai relaxat, inclusiv fara obligativitatea purtarii mastilor in interior, companiile, alaturi de angajati, decid daca folosesc in continuare sistemul de munca hibrid si care dintre cele 5 moduri de lucru hibrid li se potriveste cel mai bine.
Este posibil ca angajatii sa fi lucrat din mai multe locuri in aceasta perioada pandemica, iar revenirea la locul obisnuit de munca sa genereze un soc, acestia avand alta rutina zilnica. Pentru a se adapta, specialistii recomanda revenirea la locul de munca treptat, astfel incat sa fie din nou integrata naveta in rutina zilnica iar aceasta abordare va oferi timp angajatilor sa isi organizeze celelalte obligatii personale, precum programul de gradinita/scoala a copiilor.
De doi ani, una dintre principalele preocupari ale companiilor a devenit aceea de a relua activitatea in cladirile de birouri intr-un mod cat mai prudent, astfel incat sa-si protejeze angajati de riscul infectarii virale. Reintoarcerea partiala la birou, prin rotatie, in conditii de distantare sociala, a creat un alt mediu de lucru, care acum se reconfigureaza.
“Potrivit informatiilor pe care le avem din piata, de la clientii si partenerii ESOP, incetarea starii de alerta a dus la o accelerare a deciziilor de revenire la birou si de reorganizare a sediilor, mai ales a spatiilor de socializare, componenta care a lipsit cel mai mult in acesti doi ani. De la sali de sedinta mai spatioase si spatii create special pentru a socializa - de tip corner care sa semene cu un living, companiile incearca sa readuca oamenii impreuna, pentru o colaborare mai buna si sinergii intr- si inter-departamentale”, afirma Alexandru Petrescu, Managing Partner la ESOP Consulting | Corfac International.
Sistemul de munca hibrid trebuie sa raspunda unei mari provocari: echitatea fata de toti angajatii, astfel incat toata lumea sa fie vizibila, integrata si sa beneficieze de aceleasi oportunitati ca cei de la birou.
Am observat ca si in piata de birouri din Romania, ca si in pietele mai dezvoltate, companiile analizeaza cinci tipuri principale de modele de lucru hibride: centrat la distanta (remote-centric), centrat pe munca la birou (office centric), saptamana impartita (split week), saptamani de lucru alternative acasa/birou (week by week) sau propriul hibrid.
1. Programul de lucru hibrid centrat la distanta (remote-centric) este unul in care angajatii lucreaza remote, cu optiunea de a veni la birou dupa propriul program. Cu facilitati de programare a spatiului, companiile care opteaza pentru aceasta versiune pot economi bani pentru utilitati si pot investi in schimb in spatii mai prietenoase, care sa faciliteze discutile si intalnirile, care sa creeze apropiere intre angajati.
2. In mod ideal, programul de lucru hibrid: centrat pe birou (office centric) este unul in care angajatii vin sa lucreze in biroul fizic in cea mai mare parte a timpului, avand totodata si optiunea de lucru la distanta. Acest model este cel mai apropiat de locul de munca traditional pe care o mare parte din companii il implementasera inca din 2020.
3. O alta varianta este cea a saptamanii impartite (split week), prin care se programeaza diferite echipe pentru a se intalni in birou in diferite zile ale saptamanii. Implementarea acestui model este o modalitate buna de a aduce fiecare departament individual inapoi intr-un spatiu de colaborare, sustinand in acelasi timp optiunile de lucru la distanta. Si in acest caz, in mod ideal, spatiul se transforma, fiind centrat pe ideea de intalniri si colaborare.
4. Saptamanile de lucru alternative (week by week) inseamna ca angajatii vin la birou pentru a indeplini anumite sarcini care sunt cel mai bine indeplinite prin prezenta fizica, alaturi de echipa, si apoi se intorc la munca de la distanta. Implementarea acestui program permite angajatorilor sa se coordoneze lunar, oferind in acelasi timp angajatilor optiunea sa lucreze in mediul care li se potriveste cel mai bine in 90% din timp. Activarea acestui tip de lucru hibrid va contribui la stimularea unui sentiment de comunitate care poate creste productivitatea fortei de munca, reducand in acelasi timp utilizarea utilitatilor.
5. Totodata, exista si varianta unui program de lucru „alege-ti propriul hibrid”, astfel incat angajatul sa decida cum este cel mai eficient sa lucreze.
Cat priveste munca complet remote (fully remote work) sunt companii, in special din domeniul IT&C sau Shared Service Center, pentru care unul dintre beneficiile majore este si posibilitatea de a lucra cu oameni din alte localitati. Mai mult, acest tip de program este unul dintre modalitatile de retentie a personalului tanar - nomazii digital, care vor sa lucreze de la distanta. Chiar si pentru aceasta abordare, este nevoie de un spatiu fizic - de intalnire si de socializare, care intareste ideea de echipa.
“Inca nu stim cum va evolua pandemia, insa flexibilitatea este termenul cheie in a reusi sa lucram atat impreuna, cat si individual. Programele hibride de lucru raman un subiect pe agenda fiecarei companii, mai ales ca fiecare decizie are atat impact asupra vietii angajatilor, cat si asupra productivitatii organizatiei. Noi credem ca este util ca managerii de resurse umane sa obtina constant feedback de la angajati pentru a afla ce isi doresc acestia si pentru a alege una dintre metodele de lucru descrise mai sus si de asemenea sa faciliteze o armonizare intre viziunea top managementului si viziunea angajatilor despre productivitatea muncii pe termen mediu si lung”, afirma Alexandru Petrescu de la ESOP Consulting.
 

Din aceeasi categorie

09 Apr 11:14 | VUCAMIX: 57% dintre angajati isi doresc competente in Inteligenta Artificiala
02 Apr 10:13 | UTCB incepe campania de admitere 2025, sub conceptul provocator "Daramam mituri"
27 Mar 09:30 | eJobs: Constructiile, in topul celor mai bine platite meserii din Romania, in 2025
26 Mar 12:39 | Angajatorii din constructii ofera asigurari de sanatate de pana la 1.200 euro/angajat
14 Mar 13:31 | Ministerul Muncii va inlocui aplicatia Revisal cu platforma REGES-ONLINE - implicatii
13 Mar 11:39 | ESSA Group a raportat o crestere de 31% a afacerilor in 2024, la 32,7 milioane euro
13 Mar 06:00 | ADECCO: Cresteri ale cotei de piata, generare de numerar si profitabilitate solida
27 Feb 06:00 | RANDSTAD raporteaza progrese strategice si estimeaza cresteri secventiale
19 Feb 06:00 | MANPOWER: Cifra de afaceri de 4,4 miliarde USD, intr-un context provocator
17 Feb 11:21 | Piata muncii: Generatia Z, impactul AI si schimbari majore pentru angajatori in 2025
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel: 021-336.04.16
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA