Vineri, 25 Aprilie 2025
RO EN

Consiliul Concurentei a declansat o investigatie pe piata fortei de munca

Consiliul Concurentei a declansat, in premiera, o investigatie ce vizeaza un posibil comportament anticoncurential al unor companii pe piata fortei de munca calificata/specializata din domeniul productiei autovehicule si/sau altor activitati conexe (e.g. componente si sisteme pentru autovehicule, testare, proiectare) din Romania.
Companiile investigate sunt: Renault Technologie Roumanie S.R.L., Alten Si-Techno Romania S.R.L., Akka Romserv S.R.L., Bertrandt Engineering Technologies Romania S.R.L., Expleo Romania S.R.L., Fev Ece Automotive S.R.L. si Segula Technologies Romania S.R.L.
Astfel, autoritatea de concurenta detine indicii privind o posibila coordonare a comportamentului unor companii concurente cu scopul de a-si imparti piata fortei de munca calificata/specializata in domeniul activitatilor de inginerie automotive si de a impune un nivel minim al drepturilor salariale.
Practicile, numite „no-poach”, prin care companiile se inteleg sa nu contacteze, recruteze si/sau angajeze persoane care lucreaza si/sau care au lucrat la vreuna dintre firmele implicate, elimina concurenta reala intre companii pentru atragerea angajatilor, creand bariere artificiale pe piata, scazand mobilitatea fortei de munca, chiar tinand-o captiva. Practic, aceste acorduri au drept consecinta mentinerea nivelului salariilor pentru respectivele specializari la un nivel artificial, inferior celui real.
Forta de munca reprezinta o componenta esentiala pentru desfasurarea unei activitati economice pe piata, costurile cu aceasta reprezentand costuri fixe pentru societatile achizitoare (angajatorii). Prin acordurile de a nu concura pentru anumite categorii de angajati si de a isi imparti angajatii, companiile isi coordoneaza achizitia de forta de munca cu scopul de a creste puterea de cumparare si de a reduce astfel costurile cu forta de munca.
Activitatea de recrutare de forta de munca reprezinta un parametru concurential intre partile implicate, fiind aplicabile aceleasi reguli privind concurenta ca atunci cand intreprinderile comercializeaza bunuri sau presteaza diverse servicii.
In ultimii ani, autoritatile nationale de concurenta europene, precum cele din Lituania, Ungaria, Polonia sau Portugalia, au inceput sa investigheze si sa sanctioneze acorduri de tipul „no-poach” si de fixare a salariilor.
Aceasta tendinta a autoritatilor de concurenta reflecta o atentie sporita acordata acordurilor anticoncurentiale pe pietele de forta de munca, aspect subliniat si de Comisarul european pentru concurenta, Margrethe Vestager, care a anuntat recent ca actiunile Comisiei Europene se vor concentra pe astfel de practici din sectorul resurselor umane.
In acest context, Consiliul Concurentei a efectuat inspectii inopinate la sediile si punctele de lucru ale companiilor investigate.
Inspectiile inopinate reprezinta o etapa importanta in cadrul procedurilor de investigare a unui posibil comportament anticoncurential, efectuarea acestora nereprezentand o antepronuntare a Consiliului Concurentei in ceea ce priveste existenta unei incalcari a Legii concurentei.
Documentele ridicate se afla in analiza autoritatii romane de concurenta, in cadrul procedurilor specifice. Inspectiile inopinate au fost autorizate de Curtea de Apel Bucuresti si sunt justificate de necesitatea obtinerii tuturor informatiilor si documentelor destinate clarificarii posibilelor practici anticoncurentiale analizate.
Compania Segula Technologies Romania S.R.L a fost sanctionata contraventional cu amenda in valoare de 441.494,13 lei pentru refuzul de a se supune unei inspectii desfasurate de autoritatea de concurenta, respectiv nu a permis accesul inspectorilor de concurenta in vederea inspectarii contului de e-mail al administratorului unic al firmei.
In situatia in care, in cadrul investigatiei, Consiliul Concurentei va constata incalcarea regulilor de concurenta, companiile implicate risca amenzi de pana la 10% din cifra de afaceri. Cu toate acestea, companiile care coopereaza cu autoritatea de concurenta, in cadrul programului de clementa, pot obtine imunitate la amenda sau reduceri substantiale ale amenzilor.
Investigatia a fost declansata si ca urmare a informatiilor primite pe Platforma Avertizorilor de Concurenta.

Din aceeasi categorie

09 Apr 11:14 | VUCAMIX: 57% dintre angajati isi doresc competente in Inteligenta Artificiala
02 Apr 10:13 | UTCB incepe campania de admitere 2025, sub conceptul provocator "Daramam mituri"
27 Mar 09:30 | eJobs: Constructiile, in topul celor mai bine platite meserii din Romania, in 2025
26 Mar 12:39 | Angajatorii din constructii ofera asigurari de sanatate de pana la 1.200 euro/angajat
14 Mar 13:31 | Ministerul Muncii va inlocui aplicatia Revisal cu platforma REGES-ONLINE - implicatii
13 Mar 11:39 | ESSA Group a raportat o crestere de 31% a afacerilor in 2024, la 32,7 milioane euro
13 Mar 06:00 | ADECCO: Cresteri ale cotei de piata, generare de numerar si profitabilitate solida
27 Feb 06:00 | RANDSTAD raporteaza progrese strategice si estimeaza cresteri secventiale
19 Feb 06:00 | MANPOWER: Cifra de afaceri de 4,4 miliarde USD, intr-un context provocator
17 Feb 11:21 | Piata muncii: Generatia Z, impactul AI si schimbari majore pentru angajatori in 2025
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel: 021-336.04.16
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA