Duminică, 23 Februarie 2025
RO EN

AFSRU: 37% dintre angajarile pe proiecte temporare au vizat candidati la debut

Piata muncii temporare a inregistrat o crestere de peste 19% in prima jumatate a anului, cele mai multe angajari pe proiecte de munca temporara fiind realizate pe profiluri entry level, conform unei analize realizate de Asociatia Furnizorilor de Servicii de Resurse Umane (AFSRU), relateaza Agerpres.
Astfel, 37% din numarul total de angajari pe proiecte temporare au vizat candidatii aflati la inceput de drum in cariera, 33% specialisti si personal calificat, 19% personal necalificat si 11% management.
"Un numar mare de oportunitati a fost deschis anul acesta pentru tinerii absolventi. S-au recrutat vorbitori de limbi straine, absolventi de studii economice, tineri deschisi sa invete, motivati sa munceasca si sa se dezvolte", a declarat Bogdan Gabor, presedintele AFSRU.
In topul industriilor care au apelat cel mai des la solutiile de munca temporara se afla transportul si logistica, productia, industria IT&C, agricultura, industria automotive, mass market retail-ul, pharma, dar si SSC-urile si BPO-urile.
Conform datelor furnizate de membrii AFSRU, anul acesta au fost preponderent inregistrate solicitari pentru joburi in call centers, posturi de muncitori calificati si necalificati, operatori productie, soferi, analisti servicii clienti, precum si specialisti suport IT.
 
Competentele tehnice si digitale, cele mai cautate
Pe lista de competente recrutate se numara competentele tehnice si digitale, cunostintele de limbi straine, abilitatile de utilizare a computerului, capacitatea de analiza a informatiilor, dar si abilitati precum atentia la detalii, abilitatea de a ramane concentrat pe sarcini repetitive sau dexteritatea. Apreciate sunt, totodata, creativitatea, capacitatea de inovare si abilitatile de comunicare.
Desi munca temporara este o solutie folosita in mai toate regiunile tarii, cele mai multe proiecte se concentreaza, conform datelor furnizate de membrii AFSRU, in zona de sud, Bucuresti si Ilfov, precum si in centrul si vestul tarii.
Furnizorii de Servicii de Resurse Umane anticipeaza o crestere a cererii din partea companiilor traditional "consumatoare" de servicii munca temporara, insa se asteapta ca deficitul de forta de munca sa impacteze in sens negativ numarul de temporari. In continuare productia, industria automotive si zona de logistica vor fi consumatoare de servicii de munca temporara in mare parte datorita dificultatilor intampinate in atragerea candidatilor, precum si pentru flexibilitatea pe care munca temporara o asigura.
 
Mobilitatea si dinamismul caracterizeaza piata muncii
Potrivit sursei citate, fluctuatie, mobilitate si dinamism, acestea sunt cuvintele cheie care caracterizeaza piata muncii temporare in Romania, in prezent. "Dupa o perioada in care majoritatea companiilor si-a pus planurile in asteptare, anul acesta multe dintre ele si-au reluat proiectele, fapt care a condus la deblocarea angajarilor. Avand in vedere flexibilitatea pe care munca temporara o asigura, aceasta a fost o solutie pentru aceasta perioada de incertitudine. In actualul context, ne asteptam ca cererea de servicii de munca temporara sa isi mentina cresterea, iar companiile sa ia in considerare aceasta forma de angajare tot mai des", a punctat Bogdan Gabor.
***
Fondata de cei mai mari jucatori de pe piata serviciilor de resurse umane din Romania, AFSRU isi propune flexibilizarea conditiilor de acces pe piata muncii si crearea de noi locuri de munca, in contextul in care Romania are in acest moment cea mai mica rata a contractelor de munca temporara din Europa (doar 0,9% fata de media UE de 10,7%) si se confrunta cu provocari diverse in zona serviciilor de resurse umane, mai ales in contextul special generat de pandemia COVID-19.
Din ASFRU fac parte 16 companii, respectiv principalele agentii de munca temporara si de servicii de resurse umane din Romania. Membrii Asociatiei deruleaza circa 70% din activitatile de munca temporara din Romania. Cifra de afaceri a furnizorilor de servicii de HR la finalul anului 2020 este aproximata la 3,7 miliarde lei, in scadere cu aproximativ 7% fata de anul precedent.

Din aceeasi categorie

19 Feb 06:00 | MANPOWER: Cifra de afaceri de 4,4 miliarde USD, intr-un context provocator
17 Feb 11:21 | Piata muncii: Generatia Z, impactul AI si schimbari majore pentru angajatori in 2025
07 Feb 09:41 | PWC: Ponderea firmelor care anticipeaza reduceri de personal in 2025, in crestere
30 Ian 12:29 | MMSS: 191 accidente pe santierele de cladiri consemnate in primele 9 luni din 2024
23 Ian 17:31 | PWC: Doar 10% din angajatori vor ajusta salariul brut dupa eliminarea facilitatilor
22 Ian 12:39 | SONDAJ: Patru din 10 angajati din Romania cheltuiesc 90% din veniturile lunare
16 Ian 13:04 | PWC: Majorarea salariului minim duce la cresteri ale altor metode de remunerare
16 Ian 12:01 | SAINT-GOBAIN: Certificare "Angajator de Top" pentru al 9-lea an consecutiv
09 Ian 12:41 | Piata muncii in 2024: Aproape 300.000 de locuri de munca noi si 11 milioane aplicari
20 Dec 11:27 | Beneficii salariale: un instrument strategic pentru optimizarea resurselor umane
Image
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA