Joi, 24 Aprilie 2025
RO EN

PRIMUL utilaj TBM este operational pe Sectiunea SUD a Magistralei 6 de metrou

Primul utilaj TBM operational pe Sectiunea Sud a Magistralei 6 de metrou se afla la start. In cadrul unei ceremonii de lansare ce a avut loc la data de 9 aprilie 2025, la care au participat reprezentantii Metrorex, JICA si ai constructorului, capul de foraj al utilajului gigantic a facut prima rotire, marcand inceperea activitatilor de foraj de la viitoarea statie de metrou Tokyo, pana la statia de metrou existenta 1 Mai.
TBM-ul a fost numit "Sfanta Maria" - simbolul protectiei divine si al ingrijirii intregii umanitati. Alaturi, va fi activ si cel de-al doilea scut, denumit "Sfanta Ana", o alta figura emblematica a spiritualitatii ortodoxe, care reprezinta intelepciunea, rabdarea si credinta neclintita. Utilajul "Sfanta Maria" a fost adus in Romania in apropierea zilei de 8 septembrie, ziua in care este sarbatorita Nasterea Maicii Domnului. 
Cele doua utilaje vor excava tunelurile subterane cu lungime de 6,6 km, pe care se vor construi cele sase statii si sase interstatii ale aliniamentului Magistralei 6, Sectiunea Sud, 1 Mai - Tokyo.
"Aceasta zi marcheaza o noua etapa de referinta in concretizarea Magistralei 6 de metrou, un proiect major de infrastructura urbana care va imbunatati semnificativ transportul public, gradul de mobilitate a populatiei, traficul rutier si viata oamenilor. Este o zi importanta pentru Bucuresti si pentru extinderea retelei de metrou. Prin finantare de la bugetul de stat, din fonduri europene si fonduri externe rambursabile JICA, Metrorex SA se numara printre cei care construiesc pentru oameni, pentru Romania, pentru un viitor sustenabil", a declarat Mariana Miclaus, directorul general al Metrorex.
 
 
 
TBM-ul "Sfanta Maria" are o lungime de 97 de metri, cantareste aproximativ 600 de tone, iar capul de foraj are 6,60 de metri. Viteza medie de inaintare a TBM este de 1,5 m pe ora, parcurs in care excaveaza circa 60 mc de pamant. Pe masura ce excaveaza si indeparteaza solul excavat, TBM-ul monteaza inelele de tunel. Transportul inelelor de tunel se realizeaza prin MSV (Multi Service Vehicle), vehicul special de transport care poate transporta pana la 50 de tone. Media de montaj este de 13 - 14 inele per tunel, in 24 de ore, iar personalul care opereaza TBM-ul lucreaza 24 de ore, in trei schimburi. Cu exceptia pauzelor necesare pentru mentenanta, TBM-ul functioneaza continuu.
In perioada urmatoare punerii in functiune a TBM-ului "Sfanta Maria", va deveni operational si TBM-ul "Sfanta Ana". Acesta va porni tot de la viitoarea statie de metrou Tokyo catre 1 Mai, excavand cel de al doilea tunel de pe Sectiunea Sud.
 
 
"TBM Ana va incepe forajul celui de al doilea fir de tunel in aproximativ 30 de zile, atunci cand Maria va avea un avans de 150 m deja forati. Instalatiile de foraj TBM au fost testate fara sarcina inainte de a fi transportate si montate in subteranul viitoarei statii de metrou Tokyo. In toamna anului viitor se va finaliza forajul celor doua fire de tunel de 6 km si instalatiile TBM Maria si Ana vor fi extrase din subteran prin viitoarea statie de conexiune cu M4 1 Mai, zona Piata Chibrit", a transmis Irinel Ionel Scriosteanu, secretar de stat in Ministerul Transporturilor si Infrastructurii, prezent la eveniment.
Noua linie de metrou M6 este impartita in doua sectiuni, cu un traseu total de 14,2 km si va cuprinde 12 statii, avand ca punct comun statia Tokyo, care permite astfel abordarea in paralel a saparii tunelului, din doua directii cu utilajele TBM si, ulterior, contractarea unitara a lucrarilor de semnalizare si de achizitii material rulant.
 
 
Antreprenor general al lucrarilor pe sectiunea Sud, 1 Mai - Tokyo, este asocierea de constructori Alsim Alarko - Makyol, din Turcia, iar lucrarile la statii si tuneluri inainteaza in ritm sustinut. Sectiunea are un traseu de 6,6 km si, pe langa statia 1 Mai (existenta), cuprinde sase statii: Pajura, Expozitiei, Piata Montreal, Gara Baneasa, Aeroport Baneasa si Tokyo. Contractul de executie semnat cu asocierea Alsim Alarko - Makyol are valoarea de 1,2 miliarde lei (fara TVA). Lucrarile de constructii au indeput in decembrie 2023 si se estimeaza ca vor fi finalizate pana in anul 2028.
Proiectarea si serviciile de supervizare a santierului M6 sunt asigurate de consortiul international Padeco Co., Oriental Consultants Global Co., Ltd. si Metroul SA. Proiectul Magistralei 6 beneficiaza de finantare de la bugetul de stat si fonduri externe rambursabile, printr-un credit extern JICA (Japan International Cooperation Agency).

Din aceeasi categorie

16 Apr 13:54 | ASOCIEREA TrackWorks castiga lucrarile de reabilitare a CF Craiova-Caransebes (lot 1)
16 Apr 12:45 | Constructii Erbasu si Concelex vizeaza constructia Autostrazii Craiova-Filiasi, Lot 3
14 Apr 17:20 | Grupul UMB castiga si lotul 2 de lucrari constructii la autostrada A7 Pascani-Suceava
11 Apr 14:21 | MAKYOL si Ozaltin semneaza contract de executie pentru A3 Poarta Salajului-Nusfalau
10 Apr 16:43 | TECNIC Consulting va superviza lucrarile pe tronsonul 4 al Autostrazii Sibiu-Fagaras
09 Apr 13:19 | FINANTARE pentru patru loturi de 116 km ale sectiunii montane A8 (Sarateni-Pipirig)
07 Apr 13:35 | CNIR a lansat de la infiintare licitatii pentru 300 km de drum expres si autostrada
07 Apr 12:23 | CONSIS si TPF vizeaza realizarea SF pentru linia CF Tecuci Nord-Iasi (Nicolina)
03 Apr 10:23 | FINANTARE europeana de 3 miliarde lei pentru proiectul DEx Bacau-Piatra Neamt
02 Apr 11:31 | Semnare contracte de modernizare a retelei de distributie energie in Portul Constanta
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel: 021-336.04.16
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA