Duminică, 27 Iulie 2025
RO EN

BIHOR: Indicatori tehnico-economici aprobati pentru Drumul Expres Arad-Oradea

Guvernul a aprobat hotararea privind indicatorii tehnico-economici ai Drumului Expres Arad – Oradea, pe baza documentatiei elaborate de autoritatile locale si judetene din judetele Bihor si Arad.
Materialul a vizat adaptarea proiectului la normele si legislatia in vigoare, conditiile de trafic actuale si viitoare, dar si conectarea la infrastructura rutiera din Ungaria, in zona municipiului Salonta.
"In cursul saptamanii viitoare se va promova a doua hotarare de Guvern privind exproprierea terenurilor afectate de proiect. Dupa perioada de 10 zile de transparenta decizionala, aceasta hotarare ar putea fi aprobata in prima jumatate a lunii decembrie. In paralel, se deruleaza auditul de siguranta rutiera la proiectul tehnic. La jumatatea lunii decembrie, PT-ul ar urma sa intre in Comisia Tehnico-Economica a CNAIR pentru aprobarea finala. Dupa aceasta etapa, se poate derula procedura de licitatie pentru selectarea constructorilor”, a precizat Ilie Bolojan, presedintele Consiliului Judetean Bihor.
Drumul expres Arad – Oradea va avea o lungime 120,1 km, cu patru benzi de circulatie, la care se adauga legaturile cu principalele orase de pe traseu. In judetul Bihor, proiectul prevede trei noduri importante: nodul rutier din Oradea, drumul de legatura cu orasul Salonta (judetul Bihor), de 5 km, si drumul de legatura cu punctul de trecere a frontierei cu Ungaria (Salonta – Békéscsaba), de 9,85 km.
Lungimea totala a noului drum, inclusiv cu legatura din Arad de aproximativ 3 kilometri, va fi de 138 de kilometri. Traseul va cuprinde 86 de poduri si pasaje, pentru a se respecta regulile de biodiversitate din zona Salonta - Chisineu Cris.
Proiectant este compania Consitrans.
Lucrarile vor fi impartite in trei tronsoane: Oradea - Salonta, Salonta - Chisineu Cris si Chisineu Cris - Arad. Valoarea totala estimata a proiectului, conform studiului de fezabilitate, este de 11,7 miliarde de lei, inclusiv TVA, iar durata de executie propusa este de 24 de luni.
Finantarea proiectului se va realiza din fonduri externe nerambursabile prin Programul Transport 2021-2027 si de la bugetul de stat, conform programelor de investitii publice aprobate de lege.
 

Din aceeasi categorie

23 Iul 07:38 | Infrastructura sub presiune: Proiecte multe, bani putini, viitor incert
22 Iul 07:23 | CNIR: Va fi necesara diversificarea surselor de finantare a proiectelor europene
15 Iul 16:09 | METROUL, TTL si METRANS vor sa realizeze SF al trenului metropolitan Brasov
15 Iul 16:27 | CNAB a receptionat lucrari de modernizare realizate de PORR la Aeroportul Otopeni
14 Iul 14:26 | IBB-HIB Romania construieste cu 70 milioane euro noua Varianta Ocolitoare Giurgiu
11 Iul 16:09 | PORR Construct intensifica lucrarile de modernizare sistem rutier din Bd Expozitiei
11 Iul 13:00 | UTILAJELE de sapare de la Magistrala M6 au depasit primii 500 de metri de tunel
11 Iul 13:48 | CON-A a contribuit cu lucrari de arta la DEx4, conexiunea A3 si DN1 (Tureni, Cluj)
10 Iul 18:02 | BOG’ART si VIAROM liciteaza lucrari de 145 mil. euro la Centura Targoviste, Inel 2
10 Iul 17:57 | INTERES major pentru realizarea SF a podului de mobilitate militara Giurgiu-Ruse 2
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel: 021-336.04.16
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA