Vineri, 25 Aprilie 2025
RO EN

Prognoze Gensler pentru evolutia pietei de proiectare in constructii in anul 2025

Conform specialistilor de la Gensler - cel mai mare conglomerat global specializat in proiectare, in functie de venituri si numar de arhitecti - la inceputul lui 2025 pe piata se inregistreaza un sentiment de optimism si angajament fata de viitor. Acesta este justificat de inflatia globala in scadere, diminuarea ratelor dobanzilor si continuarea trendului descendent inclusiv in urmatoarele 12 luni, de existenta unor perspective economice globale pozitive etc. Din motivele respective, multi dintre investitori sunt pregatiti sa iasa din expectativa si sa aloce fonduri, insa intr-o maniera complet diferita. Se pare ca, din nou, designul devine un instrument puternic pentru schimbare pozitiva de durata in organizatii si comunitati. Domeniul arhitecturii este inerent optimist, mai ales atunci cand este asociat cu viziuni de dezvoltare si cu sarcina de a lua masuri si de a crea un impact real asupra societatii. Schimbarile climatice, deficitul global de locuinte, problemele actuale de echitate si divizare - toate aceste tipuri de provocari presante necesita o noua gandire creativa si inovare semnificativa din partea comunitatii arhitecturale mondiale.
 
Progrese importante, pe masura ce paradigma pietei se schimba
Gensler, de pe pozitia sa de lider in industria globala de profil, are responsabilitatea de a fi in avangarda schimbarii, prin noi idei si solutii de design. Actualmente, domeniul trece printr-un moment de profunda transformare, care necesita crearea unui viitor mai rezilient. Analiza "2025 Design Forecast" reprezinta o explorare anuala a celor mai relevante probleme cu care se confrunta industria proiectarii si arhitecturii, precum si un ghid util care ii ajuta pe beneficiari sa vina in intampinarea tendintelor viitoare. Documentul identifica principalele trenduri globale intr-o mare varietate de domenii, informatiile din cuprinsul sau ajutandu-i pe parteneri sa profite de schimbarile pozitive de pe piata si sa creeze un impact semnificativ pentru comunitatile carora li se adreseaza prin oferta lor. Una dintre temele-cheie din acest an este inovarea si impactul sau. In ultima perioada, provocarile profunde cu care s-a confruntat domeniul constructiilor au reprezentat un catalizator pentru inovare si au cristalizat nevoia de a crea un efect semnificativ asupra comunitatilor. Excesul de cladiri de birouri imbatranite si uzate din punct de vedere moral si exodul lucratorilor in perioada in care a fost incurajata munca de la distanta au favorizat aparitia unui proces extensiv de conversie a cladirilor, insotit de eforturi de remodelare a complexelor mari de afaceri, pentru transformarea acestora in sisteme de utilizare mixta. De asemenea, riscurile in crestere asociate cu schimbarile climatice au impins industria constructiilor sa creeze structuri mai rezistente, stimuland in acelasi timp inovarea in ceea ce priveste materialele. In fine, aparitia inteligentei artificiale (AI) si a altor tehnologii digitale a deblocat, la randul sau, noi perspective de dezvoltare. Pe toate aceste fronturi, Gensler a facut progrese importante.
 
O veritabila revolutie este asteptata in domeniul materialelor
Pe masura ce domeniul arhitecturii si afacerile beneficiarilor se transforma pentru a face fata acestui moment unic in timp, se impune o adaptare a platformelor specifice. Din punct de vedere al tipologiei proiectelor, dupa cum se preciza anterior, este de asteptat ca obiectivele cu destinatie mixta - rezidentiala si de divertisment - sa ocupe un loc central in 2025, constituindu-se ca veritabile ancore pentru orasele care-si propun sa stimuleze implicarea comunitatii si sa aduca oamenii impreuna in jurul unor experiente comune. Centrele de sanatate, unitatile de comert cu amanuntul, complexurile sportive si spatiile rezidentiale alcatuiesc mixul acestor zone axate pe experiente, a caror dezvoltare asigura, de asemenea, o sporire a securitatii urbane, precum si optiuni fiabile pentru transportul in comun. Totodata, avand in vedere faptul ca organizatiile de pretutindeni sunt din ce in ce mai precaute fata de riscul climatic, cladirile proiectate avand in centrul atentiei strategii reziliente si durabile sunt tranzactionate la valori superioare. Aceasta crestere sustenabila determina, de asemenea, cererea de inovatii care schimba regulile jocului in procesele de constructie si in industria materialelor. Adaptarea cladirilor vechi, incurajarea proiectelor eficiente din punct de vedere energetic, planificarea scenariilor meteorologice si alte tehnici ecologice anticipeaza provocarile climatice, avand in mod suplimentar o contributie semnificativa la diminuarea amprentei de carbon. Solutii precum lemnul masiv, finisajele interioare realizate prin intermediul unor materiale avand emisii reduse, precum si utilizarea pe scara larga a cimentului cu zero emisii de carbon prefigureaza o veritabila revolutie a materialelor. 
 
"Orasul de 20 de minute", un principiu tot mai prezent
Odata cu imbatranirea cladirilor de birouri si a altor active devalorizate care se tranzactioneaza la preturi reduse, refolosirea adaptiva este pe cale sa creeze noi bunuri imobiliare valoroase, dincolo de simplele conversii de la cladiri de birouri la spatii rezidentiale. Pe masura ce costul de capital scade (ca urmare a ajustarii negative a dobanzilor), 2025 va ocaziona aparitia unui nou mediu financiar, care va inspira dezvoltatorii sa incerce sa identifice transformari creative de toate tipurile, inclusiv catre destinatii de sanatate, comert cu amanuntul, sport, locuinte pentru varstnici, laboratoare stiintifice si multe altele. Un alt trend major identificat de expertii de la Gensler este cel al locuintelor livrate la preturi accesibile, ceea ce devine un obiectiv prioritar pentru orasele din intreaga lume in 2025, pe masura ce noile stimulente financiare si scaderea ratelor dobanzilor se suprapun peste modificarile legislative ce vizeaza zonarea si normele de constructie, pentru a crea o piata atractiva pentru dezvoltarea de locuinte de toate tipurile. Referitor la experienta angajatilor, in acest an chiriasii isi vor continua orientarea catre calitate, in cautarea de conditii superioare la locul de munca, care motiveaza angajatii si indeplinesc aspiratiile lor profesionale. Proprietarii de cladiri care doresc sa concureze pe aceasta piata extrem de sensibila vor trebui sa se concentreze profund asupra transformarii spatiilor detinute, amenajarile cladirilor de birouri de clasa A presupunand, printre altele, proximitatea de mijloacele de tranzit si de transport, precum si asigurarea unui mix optim intre activitatea lucrativa si stilul de viata, respectand principiile "orasului de 20 de minute". 
 
Abordarea clasica, inlocuita de experientele imersive
Zonele citadine moderne au descoperit cheia pentru a pune capat cercului vicios si a exploata din nou, in mod eficient, nucleele lor. Este vorba despre incurajarea unui stil de viata condus de experiente. Prin ancorarea la un mix multifunctional de magazine, spatii rezidentiale, sportive, de divertisment si culturale, orasele contemporane au toate sansele de a inlocui, astfel, zonele comerciale centrale, care in prezent prezinta un deficit de ocupare, cu cartiere 24/7, ce promoveaza experientele personale, stimuleaza vanzarile, sporesc siguranta si imbunatatesc vivacitatea. In 2025, cererea de experiente viscerale si imersive va crea oportunitati pentru proprietari si operatori de a transforma active aflate in dificultate in locuinte accesibile, zone de comert cu amanuntul, restaurante si alte destinatii legate in mod strans de experienta. Comerciantii cu amanuntul au trecut cu succes peste presiunile economice din ultimii cativa ani, prin identificarea unor noi modalitati de conectare cu oamenii. Indiferent daca tranzactiile se realizeaza fizic sau online, acestea au devenit fluide, flexibile si receptive. Spatiile de vanzare au succes ca destinatii bazate pe experienta, deoarece se pot adapta mai usor si au capacitatea de a se schimba rapid, pentru a raspunde cererii consumatorilor, care poate fi diferita de la o piata la alta. In urmatorii ani, inteligenta artificiala si exploatarea eficienta a datelor vor permite experiente de cumparaturi mai personalizate si vor consolida loialitatea fata de marca. De asemenea, este de asteptat sa apara modele modulare de constructii si elementele interschimbabile ce vor permite comerciantilor sa reconfigureze rapid spatiile, pentru a gazdui diferite evenimente si a oferi astfel o modalitate sustenabila de a raspunde cererii in schimbare a consumatorilor. Marcile este de asteptat sa devina, la randul lor, experiente imersive, destinatii bazate pe divertisment, iar consumul responsabil, reinnoirea si reutilizarea vor fi in centrul atentiei. Pe scurt, magazinele vor deveni extrem de adaptabile, asemanatoare unei scene. Schimbarea catre experiente precum wellness si divertisment va ajuta brandurile sa promoveze legaturi mai profunde cu consumatorii, promovand apartenenta si bunastarea, in detrimentul tranzactiilor clasice. 
 
Industria ospitalitatii si digitalizarea profunda a unitatilor multi-generationale
In ceea ce priveste industria hoteliera, aceasta este supusa, in prezent, unei transformari catre experiente foarte personalizate, imersive, care rezoneaza cu oaspetii. Ele includ calatorii senzoriale, care demareaza inainte de inceperea sejurului si persista mult timp dupa finalizarea acestuia. Experientele implica oamenii prin mirosuri, texturi, iluminare si atingeri personalizate, ce extind conexiunea cu vizitatorii dincolo de limitele spatiului fizic. Principiile proiectarii din domeniu sunt deja bine fundamentate, in viitor fiind de asteptat ca oaspetii sa continue sa caute legaturi profunde si semnificative cu destinatiile lor, fapt ce va determina hotelurile sa colaboreze cu comunitatile locale pentru a crea experiente hiper-localizate. Unitatile nu se vor limita la gazduire, ci vor revitaliza ecosistemele si vor contribui activ la crearea unor povesti culturale si spatii de ospitalitate emotionale, constituind ingredientele unor destinatii cu semnificatie speciala. Pentru a captiva vizitatorii si a creste veniturile, hotelurile vor avea capacitatea de a transforma fiecare sejur intr-o calatorie personalizata. Oaspetii vor avea acces la activitati individualizate, servicii hiper-personalizate si apartamente profund adaptabile. Luxul nu se va mai limita doar la opulenta, ci va include semnificatia si impactul, iar acest lucru va incuraja revitalizarea spatiilor printr-un design regenerativ. In planul locuintelor pentru varstnici, conform datelor ONU, una din sase persoane va atinge varsta de 60 de ani sau peste pana in 2030, iar aceasta schimbare demografica va avea un impact social si economic profund. Adultii moderni de varsta a treia sunt mai informati, mai tehnologizati si mai activi decat generatiile trecute si doresc sa locuiasca in comunitati urbane care sa ia in considerare dorinta lor de alegere, bunastare, incluziune si conectare la comunitate. In 2025 si in perioada care va urma, accesibilitatea va fi o preocupare-cheie, in special in ceea ce-i priveste pe pensionarii cu venituri medii, care sunt mai sanatosi si mai autodirectionati decat in urma cu un deceniu, fiind in cautarea de comunitati care au acces la mai multe tipuri de facilitati sociale de cartier cum ar fi spatii de spectacol, galerii de arta si optiuni de luat masa. Cartierele multi-generationale, cu utilizare mixta redefinesc, de aceea, experientele de viata pentru categoria respectiva. Tehnologiile avansate revolutioneaza deja asistenta medicala si remodeleaza locuintele pentru varstnici, iar in viitor comunitatile 55+ vor fi cu certitudine reinventate. Dezvoltatorii axati pe acest domeniu se vor orienta catre solutii inter-generationale, care ofera conexiuni la activitati sociale si de fitness situate in proximitate, precum si oportunitati de voluntariat pentru a mentine rezidentii conectati din punct de vedere social si angajati unui scop. Analiza datelor, senzorii, inteligenta artificiala, robotica si alte tehnologii avansate vor oferi informatii in timp real, monitorizare de la distanta si asistenta fizica pentru a ajuta la reducerea volumului de munca al ingrijitorilor, imbunatatind in acelasi timp sanatatea si bunastarea utilizatorilor. 
 
Deblocarea potentialului de utilizare a terenurilor pentru rezolvarea crizei locative
Referitor la divertismentul legat de experienta imersiva, cererea a crescut atat de mult in ultimii ani, incat industria de profil si-a intensificat parteneriatele cu hoteluri, restaurante, magazine de vanzare cu amanuntul si centre de wellness. Intre timp, operatorii de divertisment cauta noi modalitati de a reamenaja spatiile actuale pentru a satisface urmatoarea generatie de public. In 2025, industria va gazdui o noua clasa de proprietari si investitori, care doresc sa-si transforme proprietatile in unitati de divertisment. Pe masura ce divertismentul si ospitalitatea continua sa se imbine, experientele comune se vor dezvolta puternic. Pentru a atrage noi categorii de public si a asigura relevanta si sanatate economica pe termen lung, organizatiile culturale isi vor reproiecta, la randul lor, spatiile pentru a gazdui formate experimentale. Revenind la dezvoltarile cu utilizare mixta, ce includ imbunatatiri ale spatiului public, acestea vor ajuta administratiile oraselor sa deblocheze potentialul de utilizare a terenurilor si sa transforme zonele centrate pe automobile in cartiere mai incluzive, accesibile si favorizante pentru pietoni. De exemplu, pe masura ce companiile de pe piata isi vor consolida colaborarea cu mediul universitar pentru a crea comunitati cu utilizare mixta in jurul campusurilor, aceste eforturi vor oferi oraselor universitare mici si facilitati urbane gasite in mod normal in centrele urbane de mari dimensiuni. Sectorul rezidential a fost lasat special la urma, pentru a beneficia de o atentie speciala. Penuria de locuinte, agravata de cresterea costurilor de constructie si de lipsa terenurilor, reprezinta in prezent o problema acuta. Pentru a aborda in mod eficient aceasta provocare continua, sectorul constructiilor rezidentiale cauta solutii inovatoare care sa asigure dezvoltarea unor comunitati mai accesibile si mai sustenabile, precum si spatii locative corespunzatoare, destinate populatiei globale cu venituri medii, care este in crestere continua. In 2025, sistemele alternative de livrare, programele de stimulare si conversia birourilor in locuinte pot contribui la satisfacerea cererii. Beneficiarii continua sa caute legaturi cu comunitatea si o viata axata pe wellness, iar dezvoltarile rezidentiale pot raspunde prin oferta unei combinatii de spatii si servicii de agrement public-privat, cum ar fi cluburi, centre de fitness si spatii de coworking. Orasele descopera, de asemenea, noi oportunitati de a dezvolta de locuinte accesibile, iar dezvoltatorii propun solutii inovatoare pentru a construi locuinte pe terenuri neconventionale. Specialistii Gensler se asteapta ca reducerea ratelor dobanzilor si stimulentele curente sa incurajeze dezvoltarea de duplexuri si de unitati care sa atraga persoanele cu venituri medii de care companiile si orasele au nevoie pentru a prospera. Avand in vedere costurile de constructie in crestere, dezvoltatorii rezidentiali vor cauta in continuare solutii flexibile, cum ar fi conversiile cladirilor actuale, utilizarea intensiva a lemnului masiv si constructiile prefabricate, pentru a reduce costurile si a stimula productia in zonele cu putine terenuri disponibile.

Din aceeasi categorie

23 Apr 07:00 | NBS: Sustenabilitatea in arhitectura, ignorata inca in fazele incipiente ale proiectelor
16 Apr 09:53 | CDS: Lipsa de date centralizate ingreuneaza planificarea reabilitarii spitalelor
15 Apr 11:36 | Alexandru Fulga, PPC: Primul an de activitate, consolidare in mijlocul provocarilor!
10 Apr 14:58 | Heritage In Design, proiect care isi propune salvarea patrimoniului cultural national
07 Apr 11:28 | Bilfinger: Consultanta si inginerie pentru noua fabrica Knauf Insulation Tarnaveni
04 Apr 12:42 | ANCPI include inca 11 UAT-uri in programul de cadastrare cu fonduri europene
04 Apr 07:00 | RAMBOLL: Crestere a incasarilor, in pofida unor proiecte intarziate sau anulate
02 Apr 12:43 | INTERIO 2025: Design, arhitectura & planuri pentru viitorul litoralului, in Constanta
02 Apr 07:00 | INS: Scadere de -2,8% a cifrei de afaceri din arhitectura, in luna ianuarie 2025
28 Mar 06:48 | VENTURO: Noile proiecte contractate asigura dezvoltarea sustenabila a companiei
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel: 021-336.04.16
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA