![](/images/stiri/furnizori_2024/HVACFreedonia.jpg)
In acest context, companiile din industrie fac miscari strategice pentru a-si optimiza operatiunile, fie prin extinderea activitatii, fie prin restrangerea acesteia, pentru a se concentra pe un domeniu-cheie. Dintre actiunile M&A recente se remarca cea realizata de Bosch, care in luna iulie a.c. a achizitionat divizia HVAC rezidentiala si comerciala usoara de la Johnson Controls, inclusiv join venture-ul Johnson Controls-Hitachi Air Conditioning (atat actiunile Johnson Controls, cat si pe cele ale Hitachi). Achizitia, in valoare de peste 8 miliarde USD, se preconizeaza ca va dubla dimensiunea activitatii Bosch Home Comfort, consolidand pozitia grupului german pe piata globala HVAC, in special in regiunile-cheie din Asia si SUA. Printre produsele importante se numara cele care vizeaza o mai mare eficienta a functionarii si tehnologiile moderne de refrigerare. Johnson Controls urmareste sa se restranga pentru a se concentra pe cresterea in domeniul solutiilor pentru cladiri comerciale si centre de date.
O alta tranzactie este cea a Rheem Rheem Manufacturing Company, care a anuntat ca intentioneaza sa achizitioneze Nortek Global HVAC. Strategia este menita sa extinda portofoliul de produse al Rheem si sa consolideze pozitia sa pe pietele HVAC rezidentiale si comerciale. La cele mentionate se adauga actiunile Carrier de la sfarsitul anului 2023 si inceputul lui 2024, cand grupul nord-american a incercat sa renunte la afacerile sale din domeniul incendiilor si securitatii si al refrigerarii comerciale pentru a se concentra pe operatiunile de baza din domeniul HVAC. Carrier, care este in topul primilor cinci furnizori globali de echipamente HVAC, a vandut in decembrie 2023 unitatea Global Access Solutions catre Honeywell, in martie 2024 divizia de incendii industriale catre Sentinel Capital Partners, pentru ca in luna august a.c. sa cesioneze operatiunile din domeniul incendiilor comerciale si rezidentiale catre o filiala a firmei de capital privat Lone Star Funds. De asemenea, in luna ianuarie 2024, concernul a preluat Viessmann Climate Solutions.
Analistii Freedonia afirma ca exista mai multi factori care stau la baza actualei tendinte de fuziuni si achizitii. Este vorba despre scara si eficienta (entitatile de mari dimensiuni achizitioneaza firme mai mici sau specializate pentru a realiza economii de scara si a-si extinde prezenta pe piata), integrare tehnologica/inovare (incorporarea tehnologiilor avansate, cum ar fi IoT, promovarea de solutii eficiente din punct de vedere energetic si inovatii in domeniul refrigerarii), expansiunea geografica (accesul pe noi piete), diversificarea produselor (pe fondul necesitatii de a respecta reglementarile stricte de mediu si de a se adapta la cererea in crestere a consumatorilor pentru solutii eficiente din punct de vedere energetic). Toate cele mentionate anterior genereaza atat provocari, cat si oportunitati, legate, in principal, de schimbarea peisajului concurential, imperativul inovarii, lansarea de parteneriate profitabile, extinderea pietei, accentul tot mai mare pus pe sustenabilitate etc. Pentru informatii suplimentare, click aici