Duminică, 27 Iulie 2025
RO EN

PS4: Termen extins pentru ofertare lucrari de constructii la magistrala de metrou M4

Procedura de licitatie publica in vederea desemnarii proiectantului si constructorului/constructorilor care urmeaza sa extinda magistrala de metrou M4, Gara de Nord-Gara Progresul, lansata in Sistemul Electronic de Achizitii Publice (SICAP) in luna aprilie a acestui an, va ramane deschisa pana pe data de 12 august 2024, ora 15:00. 
Termenul initial stabilit pentru data de 27 iunie a.c. pentru ca operatorii economici interesati sa se poata inscrie si sa depuna ofertele, a fost prelungit cu inca 46 de zile calendaristice.
40 de companii din Romania, dar si din alte state europene, s-au inscris la licitatie, pana acum, interesate fiind sa lucreze la cea mai mare investitie de infrastructura de transport din Bucuresti, la ora actuala, in valoare de 2,5 miliarde de euro, pentru a aduce metroul de la Gara de Nord la Gara Progresul, prelungind astfel traseul magistralei M4, cu inca 14 noi statii.
In aceste conditii, avand in vedere importanta strategica a acestui obiectiv major de investitii pentru Bucuresti si, implicit, necesitatea identificarii si desemnarii celor mai buni specialisti (proiectanti si constructori) in derularea acestui proiect, Sectorul 4 al Municipiului Bucuresti, in calitate de lider de asociere (alaturi de Ministerul Transporturilor, Metrorex SA, Consiliul Judetean Ilfov si Sectorul 5 al Capitalei), a luat masura prelungirii termenului initial de ofertare.
Potrivit noului calendar, atribuirea si semnarea contractului de executare a lucrarilor de proiectare si construire sunt preconizate pentru luna octombrie a acestui an, urmand ca, ulterior, castigatorul/castigatorii licitatiei sa aiba la dispozitie un termen total de 60 de luni pentru constructia efectiva. 
Din acest interval, primele 10 luni sunt destinate primei faze de proiectare, astfel incat constructia efectiva sa poata fi demarata cat mai rapid posibil. Ulterior, vor fi realizate, in paralel, pe tronsoane clar definite, atat procedurile de proiectare, cat si cele de construire. 
"Salut interesul deosebit al companiilor de top care vor sa vina si sa lucreze alaturi de noi la cea mai mare investitie de infrastructura de transport din Bucuresti la ora actuala. Extinderea magistralei M4 de metrou cu 12 kilometri este un proiect de o complexitate deosebita, atat din punctul de vedere al proiectarii, cat si al constructiei, ori tocmai de aceea, ne dorim sa formam o echipa cu cei mai buni si mai renumiti constructori in domeniu. Astfel, pentru a oferi tuturor operatorilor economici interesati oportunitatea de a se alatura acestui proiect, termenul maxim de depunere a ofertelor in cadrul licitatiei de achizitie publica ce se desfasoara in conditii normale in Sistemul Electronic de Achizitii Publice, a fost prelungit pana pe 12 august a.c.. 
Am demonstrat deja ca avem determinarea si forta de a duce la capat astfel de proiecte de infrastructura strategica, in conditiile in care avem deja data in folosinta statia de metrou Tudor Arghezi din prelungirea magistralei M2, drept pentru care sunt convins ca vom reusi sa extindem si magistrala M4”, a declarat Daniel Baluta, primarul Sectorului 4. 
Reamintim ca traseul noii linii de metrou M4 va avea un numar de 14 statii, ce vor fi amenajate pe o lungime totala de aproximativ 12 kilometri, intre statia Gara de Nord 2 si statia Gara Progresul, si care va traversa teritoriul sectoarelor 1, 4 si 5, precum si al comunei Jilava din judetul Ilfov.
Cele 14 statii ale noului traseu sunt: Gara de Nord 2 – Stirbei Voda – Bogdan Petriceicu Hasdeu – Uranus – George Rozorea – Chirigiu – Filaret – Eroii Revolutiei 2 – George Bacovia – Toporasi – Nicolae Cajal – Luica – Giurgiului – Gara Progresul. Statiile vor fi amenajate conform celor mai noi cerinte pentru securitate la incendiu si vor fi adaptate pentru un acces facil al persoanelor cu dizabilitati.  Statiile vor avea si sisteme de protectie a calatorilor, inclusiv panouri de sticla si usi automate la marginea peroanelor.
Finantarea proiectului este asigurata deja din fonduri europene nerambursabile, accesate prin “Programul Transport” al Uniunii Europone, exercitiul bugetar 2021- 2027. Contractul de finantare, in valoare de 2, 5 miliarde de euro, a fost semnat in data de 4 iunie a.c..

Din aceeasi categorie

23 Iul 07:38 | Infrastructura sub presiune: Proiecte multe, bani putini, viitor incert
22 Iul 07:23 | CNIR: Va fi necesara diversificarea surselor de finantare a proiectelor europene
15 Iul 16:09 | METROUL, TTL si METRANS vor sa realizeze SF al trenului metropolitan Brasov
15 Iul 16:27 | CNAB a receptionat lucrari de modernizare realizate de PORR la Aeroportul Otopeni
14 Iul 14:26 | IBB-HIB Romania construieste cu 70 milioane euro noua Varianta Ocolitoare Giurgiu
11 Iul 16:09 | PORR Construct intensifica lucrarile de modernizare sistem rutier din Bd Expozitiei
11 Iul 13:00 | UTILAJELE de sapare de la Magistrala M6 au depasit primii 500 de metri de tunel
11 Iul 13:48 | CON-A a contribuit cu lucrari de arta la DEx4, conexiunea A3 si DN1 (Tureni, Cluj)
10 Iul 18:02 | BOG’ART si VIAROM liciteaza lucrari de 145 mil. euro la Centura Targoviste, Inel 2
10 Iul 17:57 | INTERES major pentru realizarea SF a podului de mobilitate militara Giurgiu-Ruse 2
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel: 021-336.04.16
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA