
Cele doua oferte au fost depuse de:
- Asocierea Maristar Com (lider) - 62D Engineering & Design Solutions - "Nvo "Transinzhiniryng" Llc - Automagistral-Pivden, cu subcontractantii Elron Co, Gauss, Aquagas Energy, Muzeul National al Unirii Alba Iulia, Danavi, Protelco, ING Proiect Management si Filiala de Intretinere si Servicii Energetice Electrica Serv;
- Asocierea Veta Global (lider) - Erkut Insaat Taahhüt Sanayi ve Ticaret Limited Sirketi, avand ca terti si subcontractanti companiile Dineng Dev si 3TI Progetti Italia - Ingegneria Integrata SpA, si ca subcontractanti societatile Way Research, Eckon Cei, Omega Cert Sistem, Infra System Proiect, Elektra Invest si Cim Recycling Medical Europe 94.

Ofertele se afla in etapa de evaluare tehnica, ce are termenul-limita stabilit la data de 9 decembrie 2024, ora 18:00.
Potrivit studiului de fezabilitate al proiectului, elaborat de asocierea Via Carpatia Consult (lider) - ING Proiect Management - East Water Drillings, proiectul prevede constructia unui drum cu o lungime de 14,66 km. Traseul urmareste cursul raului Ialomita pe aproape intreaga sa lungime, cu exceptia portiunii dintre km 7 si km 11, care ocoleste comuna Motaieni. Punctul de reintrare in DN71 este la iesirea din Fieni, in comuna Buciumeni. La capetele traseului, sunt prevazute noduri rutiere pentru a se asigura toate relatiile de deplasare, insa vor fi si doua noduri intermediare: unul care va permite legatura cu DC136A, in Pucioasa, si un altul care face legatura cu DN71, la intrarea in Fieni. De asemenea, vor fi construite si 17 pasaje, poduri si punti pietonale.