
"Lotul 3 al autostrazii Craiova - Filiasi se va desfasura intre Nodul rutier Beharca, prin care se asigura conexiunea cu DN6 si nord-vestul localitatii Tantareni. Pentru asigurarea conexiunii cu DN 6 va fi construit un Nod rutier si in zona localitatii Racarii de Sus. Contractul mai prevede constructia pe traseul noului lot de autostrada a 21 de structuri, printre care un viaduct peste Raul Fratostita, CF100 si DN6/E70 (846 m) si un pasaj in zona Nodului Racarii de Sus, peste CF100 (285 m). Acest lot de autostrada va beneficia si de patru parcari de scurta durata, fiecare dintre acestea dotata cu cate 8 locuri de parcare destinate incarcarii rapide a autoturismelor electrice", a transmis Cristian Pistol, directorul general al CNAIR SA.

Cele 5 oferte au fost depuse de:
1. Asocierea Automagistral Pivden (lider) - Drum Asfalt (Ucraina - Romania);
2. Asocierea Constructii Erbasu SA (lider) - Concelex - X-Way Infrastructure (Romania);
3. Asocierea Nurol Construction SA (lider) - Nurol Insaat Ve Ticaret AS (Romania - Turcia);
4. Asocierea Ozaltin Insaat Ticaret Ve Sanayi AS (lider) - Strade Bauunternehmung - Infravis (Turcia - Romania);
5. Webuild SpA (Italia).
Autostrada Craiova - Filiasi, parte a drumului de mare viteza Craiova - Targu Jiu, va avea 3 loturi, cu o lungime totala de 51 km, respectiv: Lotul 1 (10,3 km), Lotul 2 (14,4 km) si Lotul 3 (21,7 km). In prezent, contractele pentru toate cele trei loturi se afla in faza de evaluare a ofertelor.

Drumul de mare viteza Craiova - Targu Jiu va avea o lungime de 110 km, fiind compus din:
• Autostrada Craiova - Filiasi, 3 loturi cu o lungime totala de 51 km (km 0+000 - km 51+503);
• Drumul expres Filiasi - Targu Jiu, 3 loturi cu o lungime totala de 58,6 km (km 51+503 - km 110+100).
Traseul acestui drum de mare viteza este structurat, astfel, in 6 loturi cu o lungime totala de 110 km si se va desprinde din DEx Craiova - Pitesti, din nord-estul municipiului Craiova si va avea ca punct final in sud-estul municipiului Targu Jiu, in Varianta Ocolitoare Targu Jiu.
Studiul de fezabilitate si Proiectul tehnic de executie sunt elaborate de asocierea Egis Romania - Search Corporation, avand ca subcontractanti companiile Best Consulting & Design, Geotec Consulting, EPC - Consultanta de Mediu, Institutul de Arheologie "Vasile Parvan" al Academiei Romane, Protelco SA si Formin.
