Sâmbătă, 26 Iulie 2025
RO EN

CNIR sustine utilizarea deseurilor ca materiale alternative in infrastructura rutiera

Compania Nationala de Investitii Rutiere, Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor, Garda Nationala de Mediu si Universitatea Tehnica de Constructii Bucuresti, Facultatea de Cai Ferate, Drumuri si Poduri au semnat un Protocol de colaborare pentru promovarea utilizarii deseurilor ca materiale alternative in lucrari de infrastructura rutiera.
Protocolul urmareste incurajarea folosirii materialelor rezultate din activitati industriale, construire si/sau desfiintare inclusiv a deseurilor care se regasesc in depozite neconforme industriale ce fac obiectul Cauzei C-109/22 (aplicarea necorespunzatoare a Directivei 1999/31/CE a Consiliului din 26 aprilie 1999 privind depozitele de deseuri).
"Compania Nationala de Investitii Rutiere isi propune o implicare activa in procesul de inchidere a depozitelor de deseuri. Prin promovarea si integrarea agregatelor obtinute din valorificarea deseurilor din constructii in cadrul marilor proiecte de infrastructura, CNIR demonstreaza un angajament ferm fata de politicile de mediu, utilizarea judicioasa a resurselor si principiile consumului si productiei durabile. Aceasta asumare strategica, reflectata si prin abordarea deschisa a Obiectivelor de Dezvoltare Durabila ale Agendei 2030, pozitioneaza CNIR ca un actor important in eforturile Romaniei de sustenabilitate. Totodata, pentru procedurile de atribuire deja lansate, au fost prevazuti factori de evaluare si se acorda punctaj suplimentar ofertantilor care isi asuma utilizarea materialelor sustenabile in procent de cel putin 3%.
Prin acest Protocol ne propunem sa dezvoltam standarde si bune practici pentru utilizarea materialelor reciclate, sa reducem cantitatile de deseuri depozitate si sa contribuim la atingerea obiectivelor nationale si europene privind sustenabilitatea, si protectia mediului si a sanatatii. “ a declarat directorul general al Companiei Nationale de Investitii Rutiere, Gabriel Budescu.
In cadrul Protocolului partenerii aplica urmatoarele principii :
• Promovarea economiei circulare prin valorificarea deseurilor si reutilizarea acestora ca materii prime secundare;
• Reducerea impactului asupra mediului : diminuarea cantitatilor de resurse naturale provenite din extractie prin inlocuirea materialelor conventionale cu alternative sustenabile;
• Cresterea eficientei economice si imbunatatirea performantei infrastructurii. Integrarea materiilor prime secundare pentru a contribui la imbunatatirea calitatii si durabilitatii infrastructurii rutiere.
Astfel, vor fi prelevate probe din materialul aflat in haldele din evidenta Ministerului Mediului Apelor si Padurilor si vor fi efectuate incercari si determinari de laborator pentru identificarea caracteristicilor fizice si mecanice pentru materiale precum cenusa, zgura etc.

Din aceeasi categorie

23 Iul 07:38 | Infrastructura sub presiune: Proiecte multe, bani putini, viitor incert
22 Iul 07:23 | CNIR: Va fi necesara diversificarea surselor de finantare a proiectelor europene
15 Iul 16:09 | METROUL, TTL si METRANS vor sa realizeze SF al trenului metropolitan Brasov
15 Iul 16:27 | CNAB a receptionat lucrari de modernizare realizate de PORR la Aeroportul Otopeni
14 Iul 14:26 | IBB-HIB Romania construieste cu 70 milioane euro noua Varianta Ocolitoare Giurgiu
11 Iul 16:09 | PORR Construct intensifica lucrarile de modernizare sistem rutier din Bd Expozitiei
11 Iul 13:00 | UTILAJELE de sapare de la Magistrala M6 au depasit primii 500 de metri de tunel
11 Iul 13:48 | CON-A a contribuit cu lucrari de arta la DEx4, conexiunea A3 si DN1 (Tureni, Cluj)
10 Iul 18:02 | BOG’ART si VIAROM liciteaza lucrari de 145 mil. euro la Centura Targoviste, Inel 2
10 Iul 17:57 | INTERES major pentru realizarea SF a podului de mobilitate militara Giurgiu-Ruse 2
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel: 021-336.04.16
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA