Luni, 28 Aprilie 2025
RO EN

C&W Echinox: Livrarile de spatii de birouri ar putea scadea cu peste 20% in 2020

Bucurestiul si marile centre universitare din tara, precum Cluj-Napoca, Timisoara, Iasi, Brasov sau Craiova, sunt bine pozitionate pentru a atrage business nou in zona serviciilor, in ciuda pandemiei Covid-19 care a franat activitatea tranzactionala si a determinat companiile sa recurga „in masa” la munca de acasa, considera consultantii firmei Cushman & Wakefield Echinox.
Contextul actual a scos si mai mult in evidenta flexibilitatea si usurinta de adaptare la situatii noi a angajatilor romani, precum si infrastructura IT dezvoltata din marile orase, elemente care au facut tranzitia de la biroul traditional catre cel de acasa mult mai usoara, reducand astfel impactul asupra operatiunilor.
De altfel, un studiu realizat de platforma Broadband Deals din Marea Britanie plaseaza Bucurestiul pe prima pozitie intr-un clasament al celor mai bune 50 de orase din lume pentru desfasurarea activitatii de acasa, ierarhie care a tinut cont de elemente precum viteza internetului, disponibilitatea job-urilor care pot fi realizate de acasa, costurile de locuire si existenta platformelor de livrari la domiciliu. Pe urmatoarele trei pozitii se afla orasele Houston, Las Vegas si Atlanta din Statele Unite, in timp ce in clasamentul european Bucurestiul este urmat de Budapesta, Kiev si Varsovia.
Madalina Cojocaru, Partner, Office Agency, Cushman & Wakefield Echinox: „Continuitatea operatiunilor reprezinta un element esential pentru companiile din toate domeniile. Am observat acest lucru de-a lungul timpului prin felul in care companiile isi securizau accesul la electricitate, servere si Internet pentru a face fata oricarei situatii. Pandemia Covid-19 a pus aceste companii in fata unui nou test, si anume de a deveni operationale de acasa de pe o zi pe alta, iar felul in care au reusit sa realizeze aceasta tranzitie marea majoritate a companiilor reprezinta un argument suplimentar care recomanda Romania drept unul dintre cele mai atractive hub-uri de IT si servicii conexe din Europa si nu numai.”
Pe termen scurt, este preconizata o atitudine mai conservatoare a unor companii, care vor fi nevoite sa analizeze impactul acestei situatii asupra intregului portofoliu de clienti, dar pe termen mediu si lung piata locala va fi recompensata datorita capacitatii si flexibilitatii de a lucra de acasa, in caz de necesitate. Pe de alta parte, majoritatea companiilor analizeaza in prezent oportunitatea de a oferi angajatilor o mai mare flexibilitate cu privire la locul de desfasurare a activitatii si dupa relaxarea masurilor de distantare sociala, dar in acelasi timp se lucreaza la planuri pentru reducerea densitatii din spatiile de birouri, ca masura de siguranta sanitara.
In primul trimestru al anului, in Bucuresti au fost livrate spatii noi de birouri cu o suprafata de 81.000 de metri patrati, cele mai importante livrari fiind Ana Tower si cea de-a treia cladire a proiectului Globalworth Campus din Pipera. Pana la finalul anului, este preconizata livrarea unor spatii noi cu o suprafata cumulata de circa 145.000 de metri patrati. Astfel, volumul total de spatii de birouri noi este preconizat la circa 226.000 de metri patrati, in scadere cu circa 21% fata de livrarile din 2019.
In ceea ce priveste cererea, in timp ce volumul tranzactionat in Bucuresti a scazut in primul trimestru cu 50% fata de perioada similara a anului precedent, pana la 52.000 de metri patrati, in tara nivelul a ramas stabil, la circa 21.000 de metri patrati, activitate importanta fiind inregistrata in Timisoara, Cluj si Iasi, dar si in Craiova, oras care incepe sa atraga tot mai des ocupanti de birouri.
Stocul de birouri din Bucuresti se ridica la aproape 3,2 milioane de metri patrati, avand o rata de neocupare de 9,8%, in usoara crestere, in timp ce suprafata birourilor moderne din marile orase regionale - Cluj-Napoca, Timisoara, Iasi si Brasov - se apropie de pragul de 1 milion de metri patrati.

Din aceeasi categorie

16 Apr 07:55 | ACVATOT: Prognoza de crestere cu 5% a rezultatelor financiare, pentru anul in curs
14 Apr 17:05 | HAGAG cumpara 50% din cladirea multifunctionala de pe str. Ghetarilor, de la Niro
14 Apr 12:08 | GELD Capital si REPACO Capital vor inaugura trei noi parcuri de retail in 2025
11 Apr 13:22 | Dezvoltatorii imobiliari sunt tot mai interesati de diversificarea portofoliilor
11 Apr 13:10 | Galeria de Arta Consmopolis: Un concept inovator pentru piata imobiliara
11 Apr 11:29 | One United (CCR): Autorizatia de construire ramane valabila cand PUZ-ul este anulat
11 Apr 11:26 | SVN: Vanzarile de locuinte au scazut cu 4,3% in trimestrul I, in Bucuresti si Ilfov
11 Apr 07:00 | WEBUILD: Sectorul de infrastructura este un motor al cresterii economice globale
10 Apr 16:00 | Investitiile in infrastructura cresc apetitul pentru dezvoltari imobiliare in Brasov
10 Apr 16:54 | NHOOD: Piata de entertainment, oportunitate de dezvoltare pe segmentul comercial
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel: 021-336.04.16
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA