Duminică, 27 Iulie 2025
RO EN

ARACO atrage atentia asupra riscurilor unui nou esec in domeniu

Laurentiu Plosceanu (45 de ani)
Functia/Firma: presedinte, ARACO;
Experienta profesionala: 26 ani in domeniul constructiilor.
 
Pe fondul contractiei severe si continue a sectorului autohton de constructii in ultimii patru ani, Asociatia Romana a Antreprenorilor de Constructii (ARACO) atrage atentia autoritatilor centrale si locale asupra riscurilor majore generate de impredictibilitatea in ceea ce priveste plata creantelor catre societatile de constructii (a caror valoare insuma 1,8 miliarde lei la inceputul acestui an), precum si de blocarea finantarilor pentru investitiile incepute sau la nivelul noilor proiecte din 2013. Un alt esec in acest an va afecta competitivitatea si capacitatea firmelor din domeniu de a se implica in proiecte finantate din fonduri nerambursabile in intervalul 2014-2020.
 
- Care a fost situatia pietei de profil in anul recent incheiat?
- Prognoza noastra, lansata in luna martie 2012, cu privire la valoarea pietei la finele exercitiului financiar respectiv - situata intre 9,3 miliarde euro si 9,5 miliarde euro - s-a confirmat, dinamica favorabila din semestrul intai fiind alterata de involutia din cea de-a doua parte a anului. Cu toate acestea, in conditiile in care in moneda nationala tendinta este aparent pozitiva (41,7 miliarde lei in 2012, fata de 39,6 miliarde lei in 2011), comparatia in moneda europeana atesta o mentinere a valorii din anul precedent - de 9,33 miliarde euro -, ipoteza fiind sustinuta si de datele Eurostat, care confirma recesiunea tehnica generata de declinul din ultimele doua trimestre. In plus, ne vom confrunta cu o sporire a ratei somajului in domeniu, in conditiile in care in 2012 numarul mediu anual de angajati a crescut cu 9,3% (circa 342.600 persoane). 
 
- Ce masuri se impun pentru evitarea perpetuarii problemelor in 2013?
- Deoarece pentru cei mai multi antreprenori sursele de finantare sunt incerte si improbabile, iar bugetul de stat - aprobat cu mare intarziere - nu cuprinde elemente care sa elimine nesiguranta cu privire la sustinerea investitionala a proiectelor din domeniu, este prioritara asumarea de catre Guvern a unui plan de plata a creantelor aferente perioadei 2009-2012, concomitent cu o comunicare publica a programelor de investitii pentru 2013, respectiv cu precizarea disponibilitatii resurselor financiare pentru dezvoltarea acestora. Totodata, din perspectiva legislativa, se impune imbunatatirea urgenta a normelor referitoare la achizitiile publice, precum si implementarea directivei comunitare privind combaterea platilor intarziate, incepand cu luna martie a.c. In plus, ar fi necesara finalizarea caietelor de sarcini standardizate pe tipuri de lucrari, promovarea hotararii privind certificarea capabilitatii tehnice a operatorilor din constructii, precum si stabilirea pozitiei autoritatilor centrale fata de proiectele ce pot fi promovate in parteneriat public-privat (PPP).
 
- Cum s-ar putea configura tendintele pietei de profil?
- Din pacate, problemele actuale nu se refera doar la societatile de constructii, ci si la furnizori de materiale si echipamente, la proiectanti, antreprenori din alte domenii etc., reactia in lant pe orizontala a tuturor operatorilor amplificandu-se tot mai mult. Este absolut necesar ca Guvernul sa ia decizii ferme in ceea ce priveste deblocarea platii creantelor catre constructori si, de asemenea, in asigurarea finantarii proiectelor incepute din surse publice. Daca realitatea acestui inceput de an, marcata de «inghetarea» investitiilor publice nu se va modifica, vom fi obligati sa disponibilizam cel putin o treime din forta de munca.
 

Din aceeasi categorie

24 Iul 07:00 | TERNA se extinde la nivel regional si obtine contracte de peste 1,3 miliarde euro
23 Iul 07:00 | ACCIONA atinge un nivel al portofoliului de lucrari in executie de 54 miliarde euro
21 Iul 07:47 | PORR Romania accelereaza marile santiere, de la porturi la autostrazi
18 Iul 07:27 | VIAROM Construct si-a propus un obiectiv de afaceri de 500 milioane lei, pentru 2030
17 Iul 07:41 | DPB, principalul furnizor de asfalt din Banat, are noi planuri de extindere
16 Iul 12:07 | ANALIZA: Piata de real estate - intre ajustare, oportunitate si repozitionare
16 Iul 11:20 | Cushman & Wakefield Echinox: Investitorii straini revin pe piata imobiliara
16 Iul 10:59 | View Box Houses a dezvoltat un sistem pentru constructia de locuinte modulare
16 Iul 07:00 | FIEC: Ingineria civila este componenta cea mai rezistenta din sectorul constructiilor
15 Iul 12:31 | RE/MAX Romania isi extinde reteaua cu 6 noi francize la nivel national
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel: 021-336.04.16
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA