Duminică, 11 Mai 2025
RO EN

BNR: 40% dintre firmele ce formeaza VAB in economie, expuse schimbarilor climatice

Peste 40% dintre firmele care formeaza valoarea adaugata bruta din economia romaneasca sunt expuse la riscul schimbarilor climatice, iar in acest context managerii din banci trebuie sa schimbe putin strategia de finantare, cu accent mai mare pe riscurile pe finantarea "verde", a declarat, miercuri, Florian Neagu, director adjunct in cadrul Directiei de Stabilitate Financiara a Bancii Nationale a Romaniei (BNR), citat de Agerpres.
"O (....) preocupare a Bancii Nationale este legata tot de finantare verde si sustenabilitatea schimbarilor climatice. Acum mai bine de doi ani a rulat o testare la stres. Cat de bine ar putea rezista economia romaneasca si sectorul bancar in contextul acestor schimbari climatice. Un rezultat al acestui studiu, care a fost publicat in raportul de stabilitate financiara din 2019, arata ca miza este importanta atat pentru autoritati, cat si pentru mediul privat, pentru ca in economia romaneasca o pondere semnificativa de firme sunt expuse la riscul schimbarilor climatice. Mai precis, peste 40% dintre firmele care formeaza valoarea adaugata bruta din economie si care au mai bine de 50% din toate activele din economie... Sectorul bancar are o expunere destul de importanta pe aceste firme si e de gandit pentru managerii din banci de a schimba putin strategia de finantare, cu accent mai mare pe riscurile care decurg din schimbarile climatice si pe finantarea verde. Altfel, o buna parte din expunerile amintite s-ar putea sa se transforme in active cu probleme. Situatia nu este unica pentru Romania si, din ce vad, la nivel european e o preocupare care va deveni tot mai ampla pentru banci", a afirmat Neagu.
Reprezentantul BNR a precizat ca, din cadrul unui grup de lucru infiintat la nivelul Comitetului National de Supraveghere Macroprudentiala (CNSM), au rezultat 16 recomandari pe un proiect ce vizeaza stimularea finantarii "verzi".
"In octombrie a anului trecut, la nivelul Comitetului National de Supraveghere Macroprudentiala, s-a decis infiintarea unui grup de lucru pentru stimularea finantarii verzi. Cred ca acest grup de lucru are doua particularitati care merita amintite. In primul rand, a fost o prezenta foarte larga si diversa, au fost la aceeasi masa colegi din ministerele de linie, din Administratia Prezidentiala, de la BNR, de la Autoritatea de Supraveghere Financiara, colegi din banci, de la institutiile financiare internationale - BEI, BERD - si colegi din mediul privat. Cred ca va fi un succes, pentru ca atunci cand ai subiecte ample care sunt si foarte dinamice atat la nivel european, cat si intern, este bine sa pui la aceeasi masa mai multe perspective si sa scoti cele mai bune idei. Al doilea element este ca aceasta colaborare n-a fost ceva superficial. S-a lucrat din noiembrie anul trecut, pana in mai anul acesta. De aici au rezultat mai multe recomandari care, daca vor fi aprobate in urmatoarea sedinta a acestui CNSM, Guvernul, BNR si ASF vor trebui sa reactioneze. Sunt in total 16 recomandari in proiect cu termene precise, cele mai multe de indeplinit in urmatoarele 12 luni. Consideram ca acest subiect merita rezolvat mai devreme decat cu intarziere si planul este de a lansa materialul public in 2-3 saptamani", a sustinut Florian Neagu.
Asociatia Romana pentru Energie Eoliana (Romania Wind Energy Association - RWEA) a lansat, miercuri, intr-o conferinta de specialitate, primul Cod de Bune Practici pentru energie regenerabila in Romania. 

Din aceeasi categorie

30 Apr 12:19 | MAZARS: Concurenta acerba influenteaza strategiile liderilor din Romania si ECE
28 Apr 09:15 | Conditiile dificile de piata din primul trimestru au destabilizat 25% dintre companii
25 Apr 14:16 | Producatorii elvetieni avertizeaza: Romania risca sa piarda teren in industrie
25 Apr 11:24 | Transportul multimodal din Romania este utilizat de doar 2,3% din companiile active
24 Apr 11:03 | COFACE: Razboiul comercial dintre SUA si China a intrat in ape neexplorate
15 Apr 13:53 | Avocat: Companiile se organizeaza in holdinguri pentru a plati impozite mai mici
15 Apr 13:17 | Schimbare de atitudine in randul managerilor romani: economia globala pierde teren
14 Apr 12:53 | Firmele, tentate sa transforme salariatii in colaboratori ca sa scada cheltuielile
11 Apr 11:46 | FIC: Companiile cu capital strain au realizat afaceri cumulate de 275 miliarde euro
08 Apr 09:46 | CC Tax Advisory: Colectarea disperata desfasurata de ANAF poate duce la abuzuri
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel: 021-336.04.16
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA