Joi, 24 Aprilie 2025
RO EN

FIC: Companiile cu capital strain au realizat afaceri cumulate de 275 miliarde euro

Aportul semnificativ pe care investitiile straine l-au avut si il au in continuare la economia Romaniei, precum si directiile strategice pentru stimularea investitiilor in Romania prin setul de reforme asumate prin PNRR si prin foaia de parcurs pentru aderarea la OECD au reprezentat principalele subiecte de discutie ale evenimentului "Romania pe harta investitiilor", organizat de Consiliul Investitorilor Straini (FIC) cu participarea Presedintelui Interimar al Romaniei, domnul Ilie Bolojan si gazduit de Administratia Prezidentiala pe 9 aprilie. Evenimentul a reunit 50 dintre managerii generali si presedintii companiilor membre si este un pas important pentru un dialog clar si transparent intre Administratia Prezidentiala si FIC, dar si o recunoastere a importantei investitiilor straine in economie.
Romania poate creste nivelul de competitivitate in regiune cu ajutorul jucatorilor mari din economie daca sunt luate masuri strategice pentru a stimula investitii majore cu scopul final de a reduce presiunea asupra bugetului de stat pe termen mediu-lung, a fost una dintre principalele concluzii ale discutiilor. Intr-un context geopolitic tensionat, este important ca economia tarii sa fie cat mai productiva si orientata spre investitii cu valoare adaugata mare, astfel incat sa fie pregatita sa raspunda socurilor externe.
 
 
Stocul ca ponderea ISD in PIB-ul Romaniei a crescut de la 0 la 35% in anul 2024, din anii ’90 si pana in prezent. In acelasi timp, si cu ajutorul ISD, economia tarii a crescut de 10 ori, de la 36 la 355 miliarde euro in anul 2024. Atat FIC, cat si o parte importanta dintre companiile membre au o istorie de aproximativ 30 de ani de activitate in Romania, ce a adus investitii, locuri de munca, taxe platite, dar si angajamentul de termen lung pentru dezvoltarea Romaniei.
"Consiliul Investitorilor Straini este asociatia care aduce impreuna 110 dintre cele mai mari companii romanesti cu capital strain. Avem alaturi de noi, in sala aproape 50 dintre presedintii acestor companii care au contribuit semnificativ la cresterea fulminanta a economiei romanesti din ultimele decenii. Atat FIC, cat si o parte importanta dintre companiile membre au o istorie de aproximativ 30 de ani de activitate in Romania, ce a insemnat investitii, locuri de munca, taxe platite, dar si angajamentul de termen lung pentru dezvoltarea Romaniei. Daca facem o radiografie a economiei conform ultimelor date publice, obervam ca 51% din cifra de afaceri a companiilor din Romania este reprezentanta de companii cu capital strain, adica peste 275 mld. Euro din economia Romaniei. De asemenea, exporturile ISD reprezinta 69% din total exporturi. Companiile cu capital strain angajeaza peste 1,3 milioane salariati, in care investesc de 1,5 mai mult decat media nationala si care mentin acelasi raport si cand vine vorba de productivitatea muncii (profit per salariat) si profitabilitate", a declarat Daniel Anghel, Country Managing Partner PwC Romania si Presedinte FIC.
 
 
O analiza mai detaliata bazata pe datele celor 110 companii FIC arata ca acestea au avut o contributie totala la bugetul statului de aproape la 82 de miliarde de lei in 2023 (reprezentand peste 18% din veniturile curente colectate de stat). In acelasi timp, au transferat la buget TVA si accize de peste 31% din totalul TVA si accize colectate de stat. Investitiile companiilor FIC reprezinta 43% din cheltuielile de capital public conform executiei bugetului consolidat. Angajatii din companiile FIC, aproximativ de 191.000 de persoane, au castigat un salariu mediu net aproape dublu fata de salariul mediu net din economie. Liderii companiilor FIC au discutat alaturi de Presedintele Interimar al Romaniei teme strategice pentru dezvoltarea economiei, precum raitingul de tara si reforma fiscala; securitate si sectorul de aparare; strategia pentru atragerea investitiilor; absoptia fondurilor europene; piata de capital; sanatatea si educatia; reducerea birocratiei si digitalizarea administratiei publice; tranzitia energetica si tintele climatice; noile prioritati UE pentru sectorul industrial.

Din aceeasi categorie

15 Apr 13:53 | Avocat: Companiile se organizeaza in holdinguri pentru a plati impozite mai mici
15 Apr 13:17 | Schimbare de atitudine in randul managerilor romani: economia globala pierde teren
14 Apr 12:53 | Firmele, tentate sa transforme salariatii in colaboratori ca sa scada cheltuielile
08 Apr 09:46 | CC Tax Advisory: Colectarea disperata desfasurata de ANAF poate duce la abuzuri
31 Mar 17:09 | MAZARS: Noi reglementari fiscale si contabile de care companiile trebuie sa tina cont
28 Mar 12:38 | PWC: Romania trebuie sa redefineasca modelul economic pentru a continua cresterea
21 Mar 11:59 | Concurenta crescuta si factorii geopolitici pot incetini dezvoltarea companiilor
19 Mar 11:56 | Consiliul Concurentei analizeaza preluarea ZG Timber Sebes de catre Kronospan
17 Mar 10:07 | CITR sustine concordatul preventiv, ca solutie de reducere a impactului insolventei
06 Mar 17:50 | CONFIDEX: Realitatea geopolitica poate accentua gradul de precautie in business
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel: 021-336.04.16
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA