Joi, 24 Aprilie 2025
RO EN

CC Tax Advisory: Colectarea disperata desfasurata de ANAF poate duce la abuzuri

CC Tax Advisory se raliaza demersurilor Camerei Consultantilor Fiscali si trage un semnal public de alarma cu privire la utilizarea abuziva de catre ANAF a dobanzii de politica monetara a BNR drept referinta in cadrul controalelor privind imprumuturile intre persoane afiliate. Aceasta practica, contrar principiilor fiscale si economice de baza, creeaza un risc semnificativ pentru contribuabili si afecteaza predictibilitatea mediului de afaceri.
Potrivit Codului fiscal, tranzactiile intre afiliati trebuie realizate la preturi de piata, iar dobanda aplicabila in cazul imprumuturilor trebuie sa reflecte conditiile reale din piata, nu o valoare teoretica stabilita administrativ. Or, dobanda de referinta a BNR nu este o dobanda de piata – nicio companie nu se imprumuta la aceasta rata, nici in sistemul bancar, nici in afara lui.
"Este pur si simplu nerezonabil sa consideri ca o societate afiliata ar acorda un imprumut la dobanda BNR. Asta inseamna sa isi anuleze propriul scop comercial: acela de a face profit. Afiliatii nu sunt organizatii non-profit – sunt tot companii, cu aceleasi constrangeri de piata si aceleasi asteptari de rentabilitate,” a declarat Cornelia Nastase, CEO al CC Tax Advisory.
In plus, in contextul in care multe companii care se imprumuta de la afiliati nu ar fi bancabile, folosirea unei dobanzi nerealiste – si mai ales ajustarea retroactiva a bazei impozabile – risca sa duca la impuneri masive, arbitrare si profund injuste.
"Articolul 11 din Codul fiscal, deja faimos pentru formularea sa interpretabila, este adesea folosit de ANAF pentru a reincadra sau desconsidera tranzactii perfect justificate economic. In practica noastra, vedem constant cum inspectiile fiscale pe preturi de transfer se bazeaza pe abordari rigide, fara corelare cu realitatile din piata si fara transparenta in justificarea concluziilor.Aproape toate litigiile fiscale pe preturi de transfer ajung in instanta – si in majoritatea cazurilor ANAF pierde. Din pacate, nu avem un raport clar, public, cu rata pierderilor si motivarea acestora. Efectul este ca, in lipsa unui control real, aceeasi practica abuziva continua, in ciuda jurisprudentei, a adaugat Cornelia Nastase.
CC Tax Advisory recomanda contribuabililor:
  • Sa documenteze temeinic toate imprumuturile intra-grup, inclusiv prin studii de comparabilitate si analize de risc;
  • Sa fie pregatiti pentru eventuale reincadrari nejustificate si sa solicite explicit motivarea completa a deciziilor de impunere, conform prevederilor art. 11 alin. (1) Cod fiscal;
  • Sa actioneze in instanta acolo unde deciziile fiscale se bazeaza pe interpretari nefondate economic sau pe referinte gresite de piata.
CC Tax Advisory va continua sa sustina public conformarea fiscala, dar si dreptul companiilor de a opera intr-un climat de transparenta, echitate si legalitate fiscala.

Din aceeasi categorie

15 Apr 13:53 | Avocat: Companiile se organizeaza in holdinguri pentru a plati impozite mai mici
15 Apr 13:17 | Schimbare de atitudine in randul managerilor romani: economia globala pierde teren
14 Apr 12:53 | Firmele, tentate sa transforme salariatii in colaboratori ca sa scada cheltuielile
11 Apr 11:46 | FIC: Companiile cu capital strain au realizat afaceri cumulate de 275 miliarde euro
31 Mar 17:09 | MAZARS: Noi reglementari fiscale si contabile de care companiile trebuie sa tina cont
28 Mar 12:38 | PWC: Romania trebuie sa redefineasca modelul economic pentru a continua cresterea
21 Mar 11:59 | Concurenta crescuta si factorii geopolitici pot incetini dezvoltarea companiilor
19 Mar 11:56 | Consiliul Concurentei analizeaza preluarea ZG Timber Sebes de catre Kronospan
17 Mar 10:07 | CITR sustine concordatul preventiv, ca solutie de reducere a impactului insolventei
06 Mar 17:50 | CONFIDEX: Realitatea geopolitica poate accentua gradul de precautie in business
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel: 021-336.04.16
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA