Sâmbătă, 26 Iulie 2025
RO EN

Romania va avea in 2024 cel mai mare deficit din istorie, respectiv 37 miliarde euro

Decizia Curtii Constitutionale a Romaniei (CCR) de anulare a drepturilor cetatenilor de a-si decide candidatul, indiferent care este acela, genereaza noi temeri in randul investitorilor pe care, probabil, le vom vedea la Bursa de Valori Bucuresti, in cotatia leului, incepand de luni, a declarat vineri economic, Adrian Negrescu, informeaza Agerpres.
"Curtea Constitutionala pune gaz pe focul incertitudinilor legate de situatia din Romania. Decizia de (vineri, n.r.) de anulare a drepturilor cetatenilor de a-si decide candidatul, indiferent care este acela, genereaza noi temeri in randul investitorilor pe care, probabil, le vom vedea la Bursa de Valori Bucuresti, in cotatia leului, incepand de luni - si in modul in care este perceputa democratia noastra. Avem nevoie de oameni capabili sa ia decizii, avem nevoie de un sistem constitutional functional, iar decizia CCR ridica mari semne de intrebare legate de imaginea Romaniei, semne care, din pacate, se vor traduce intr-o downgradare a ratingului, a imaginii Romaniei din perspectiva economica. Nu este exclus ca, in cazul in care aceasta criza politica se va prelungi dincolo de 2024, agentiile de rating sa retrogradeze Romania la categoria "junk", nerecomandata investitiilor, mai ales ca tot acest iures politic vine pe un fond economic extrem de dificil, Romania avand una dintre cele mai mari datorii din Europa raportat la PIB, avand cel mai mare deficit bugetar din istorie, 37 miliarde euro in 2024 - si cel mai mare imprumut public facut vreodata de tara noastra intr-un singur an, de aproape 50 de miliarde de euro, in acest an", a mentionat Adrian Negrescu.
In opinia sa, situatia economica a Romaniei se tine de un fir de ata, iar "toate aceste decizii lipsite de predictibilitate, luate de politicieni, de autoritatile statului, vin sa puna gaz pe focul temerilor investitorilor".
"E un semnal negativ care se aduna multiplelor semnale negative pe care investitorii le primesc din partea Romaniei, in ultima vreme. Investitorii, indiferent de natura capitalului, strain, roman, de alte nationalitati, vor stabilitate. Stabilitatea este cea care genereaza apetitul investitional, este cea care creeaza investitii, care aduce bani in tara, care creeaza locuri de munca si duce la prosperitate economica. Aceasta lipsa de stabilitate, din pacate, este unica la nivelul estului Europei, in conditiile in care nicio tara nu trece printr-o criza asemanatoare in momentul de fata cu cea a Romaniei, fiind o criza multipla: economica, sociala si politica. Aceasta situatie este de natura sa afecteze si mai mult imaginea Romaniei, iar odata pierduta increderea investitorilor in tara noastra, ca o tara guvernabila, o tara capabila sa isi administreze politic, social, administrativ, activitatea, mi-e teama ca va fi extrem de dificil sa recuperam investitorii straini, care probabil vor migra catre alte tari, mai linistite din punct de vedere economic, social, administrativ si politic", a adaugat consultantul economic.

Din aceeasi categorie

11 Iul 12:40 | Moody’s: Romania este mai aproape de revenirea pe traiectoria fiscal-bugetara
09 Iul 07:00 | ISC nu a avizat nici o documentatie pentru investitii publice in trimestrul I 2025
03 Iul 11:44 | COLLIERS: Dupa un inceput bun de an, sectorul constructiilor da semne de incetinire
30 Iun 16:04 | Proiecte PNRR si licitatii de 5 miliarde euro sunt prioritare pana la finalul anului
30 Iun 11:19 | INS: In mai 2025 s-au eliberat 3.364 autorizatii pentru cladiri rezidentiale
27 Iun 11:51 | INS: Crestere optima a activitatii din constructii, in perioada iunie-august 2025
24 Iun 14:16 | Investitii cu impact: prioritati guvernamentale pentru perioada 2025-2028
23 Iun 10:45 | Bucurestenii respira un aer tot mai toxic - 60% din poluare vine din trafic
23 Iun 10:24 | BEI isi majoreaza plafonul de finantare pentru 2025 la 100 miliarde euro
20 Iun 11:51 | INS: Investitiile in constructii noi au depasit 4 miliarde euro in primul trimestru
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel: 021-336.04.16
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA