Joi, 24 Aprilie 2025
RO EN

E-ON: Unul din doi romani este de acord cu renuntarea la combustibilii fosili

Mai mult de jumatate dintre romani (55%) sunt de parere ca trebuie luate masuri ferme de reducere a poluarii si sunt de acord cu obiectivele UE de renuntare la combustibilii fosili, intre care si gazele naturale, in favoarea electrificarii masive a transporturilor, cladirilor, industriei si a consumului casnic, potrivit unei cercetari sociologice realizata in perioada august-septembrie a.c. pentru platforma despre-energie.ro, un proiect al companiilor E.ON si Delgaz Grid.
Pe de alta parte, un procent semnificativ (43%) spun ca nu au suficiente informatii ca sa se exprime intr-o directie sau alta si considera ca este necesara o campanie de informare si explicare a obiectivelor si a masurilor care sunt luate in scopul tranzitiei la energia verde.
Romanii privesc, totodata, pozitiv cresterea numarului de prosumatori si a capacitatilor de generare a energiei din surse regenerabile din tara noastra, majoritatea (66%) fiind de parere ca acestea contribuie la un mediu inconjurator mai curat, iar aproape un sfert (24%) se asteapta ca, in timp, sa vada si o scadere a preturilor la energie, ca efect al dezvoltarii regenerabilelor.
Cand sunt intrebati ce parere au despre decizia forurilor europene de eliminare treptata a centralelor de apartament pe gaz, cei mai multi dintre respondenti (45%) declara ca aceasta nu este o decizie buna deoarece Romania are zacaminte mari de gaze iar centralele de apartament, care functioneaza cu acest combustibil, sunt principala sursa de incalzire din tara noastra. Totusi, mai mult de o treime dintre romani (36%) se situeaza la polul opus, sustinand ca renuntarea la centralele de apartament pe gaz este binevenita deoarece acestea polueaza si, in plus, resursele de gaze naturale sunt limitate.
 
 
Conform studiului citat, doar 18% dintre respondenti se considera bine informati in ceea ce priveste evolutiile si deciziile din sectorul energetic din ultimii ani. Majoritatea (55%) spun ca sunt “oarecum” informati, iar 28% declara ca se simt putin ori deloc informati.
In ceea ce priveste sursele de informare despre domeniul energiei, presa reprezinta principala sursa pentru 2/3 dintre romani, urmata de website-urile furnizorilor de energie si gaze naturale (13%), portalurile online de specialitate dedicate sectorului energetic (11%) si website-urile oficiale ale autoritatilor din domeniu (10%).
Autoritatile ar trebui sa aiba rolul principal in informarea consumatorilor de gaze naturale si electricitate, in ceea ce priveste piata de energie, considera 39% dintre respondenti, in vreme ce 15% spun ca acesta revine companiilor din sector, 3% sustin ca este un rol al presei, iar 40% sunt de parere ca este datoria tuturor acestor actori impreuna.
***
Cercetarea sociologica a fost realizata de Sondaje Marketing Relatii Publice pentru platforma despre-energie.ro, un proiect al E.ON si Delgaz Grid, in perioada 26.08-11.09.2024, pe un esantion de 1.004 de utilizatori online, cu o marja de eroare de +/-3%, fiind considerat reprezentativ pentru populatia adulta a Romaniei, dar asumand limitarile din derularea online.
 

Din aceeasi categorie

16 Apr 10:55 | UPT: La nivel de tara, proiectele finantate prin PNRR au inceput cu multe intarzieri
15 Apr 10:28 | Boston Consulting: Tarifele comerciale ale SUA redeseneaza rutele comerciale globale
15 Apr 10:31 | Curtea de Conturi: Recomandari de eficientizare a programelor de investitii MDLPA
14 Apr 14:24 | AFM sustine constructia a 26 de fabrici de reciclare cu fonduri de 675 milioane lei
14 Apr 14:36 | AMR: Situatie critica la proiectele PNRR - nu se pot prelungi dupa iunie 2026
08 Apr 12:08 | Romania are un rol de hub regional in viitorul proces de reconstructie din Ucraina
08 Apr 10:11 | Ministerul Finantelor sustine investitiile prin imprumuturi catre autoritatile locale
07 Apr 10:45 | COFACE: Tarife "reciproce" din partea SUA - este declarat razboi comercial
04 Apr 11:52 | RoEM: Noile tarife vamale SUA pot avea un impact major asupra economiei Romaniei
04 Apr 10:34 | MMAP: Romania trebuie sa reduca la jumatate valorile poluantilor din aer, in 5 ani
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel: 021-336.04.16
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA