Joi, 20 Februarie 2025
RO EN

MLDPA: Obiectivul principal este plata facturilor pentru lucrarile deja efectuate

La propunerea Ministerului Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Administratiei, Guvernul a aprobat, in sedinta de astazi, doua acte normative care stabilesc criteriile de proritizare a solicitarilor de transfer pentru Programul national de investitii "Anghel Saligny" (PNIAS), pentru anul 2025, precum si pentru proiectele de investitii finantate prin Programul national de constructii de interes public sau social (PNCIPS), derulate in anul 2025, de catre Compania Nationala de Investitii (CNI), a anuntat ministrul Cseke Attila.
"Prin aceste acte normative s-au stabilit criterii transparente si echitabile pentru prioritizarea obiectivelor de investitii pe parcursul anului 2025. Ne dorim sa acceleram implementarea proiectelor aflate in stadii avansate de executie, 50% din fonduri vor merge catre proiectele cu stadiul fizic de peste 80%, 30% pentru proiectele cu stadiul de implementare cuprins intre 40% si 80%, iar 20% pentru cele intre 0% si 40%", a precizat ministrul dezvoltarii.
Astfel, in cazul proiectelor finantate prin Programul Anghel Saligny, plata facturilor deja depuse pentru investitiile in retelele de apa si canalizare va fi prioritara, iar ministerul va aloca cu celeritate bani pentru aceste plati. Vor urma investitiile in sistemele de distributie a gazelor naturale, inclusiv a bransamentelor, iar, ulterior, cele pentru drumurile publice judetene, drumuri de interes local, respectiv drumuri comunale si/sau drumuri publice din interiorul localitatilor, poduri, podete, pasaje sau punti pietonale.
"Obiectivul nostru principal este sa achitam facturile pentru lucrarile deja efectuate, pentru a asigura continuarea investitiilor prin transparenta si predictibilitate pentru autoritatile locale, cetateni si antreprenori. Trebuie sa finalizam mai intai investitiile in retelele de apa, canalizare si gaze, inainte de asfaltarea drumurilor", a declarat Cseke Attila.
Ministrul a precizat, in urma sedintei de Guvern, ca fondurile din Programul "Anghel Saligny" vor fi alocate, in acest an, in proportie de 45% pentru lucrarile la sisteme de apa si de canalizare, 30% - pentru sisteme de distributie a gazelor naturale si 25% - pentru infrastructura de drumuri, poduri, podete si pasaje sau punti pietonale.
In ceea ce priveste investitiile derulate de CNI, 25% din creditele bugetare vor fi repartizate pentru investitii semnificative, CNI avand in derulare 29 de astfel de proiecte. 15% din bugetul alocat pentru acest an vor fi directionati catre domeniul educatie, in cadrul caruia sunt in derulare peste 190 de obiective. Pentru infrastructura edilitara se vor aloca 15% din creditele bugetare, in contextul in care, la nivelul CNI, sunt in derulare peste 190 de proiecte de investitii care vizeaza infiintarea sau extinderea unor retele de alimentare cu apa si canalizare, precum si reabilitarea infrastructurii rutiere. Proiectelor din sanatate li se vor aloca 15% din fonduri, domeniu in care CNI are in derulare peste 115 proiecte de investitii. 10% vor primi cele peste 550 de proiecte aflate in derulare in domeniul sport si 5% se vor aloca investitiilor din domeniul cultura, in cadrul caruia sunt in derulare peste 260 proiecte - a precizat ministrul Cseke Attila.
Cele doua hotarari adoptate de Guvern asigura predictibilitatea investitiilor, avand prevazuta perioada de efectuare a platilor.
"Platile pentru ambele programe vor fi facute in perioada 15-17 a fiecarei luni, astfel incat atat beneficiarii, autoritatile locale, cat si antreprenorii, cei care executa aceste lucrari de constructii, sa cunoasca exact (...) cand se fac transferuri de sume, cand se platesc facturile depuse in platformele digitale pe care le avem la Ministerul Dezvoltarii", a mentionat Cseke Attila.
Pentru alte obiective de interes public sau social din domeniul constructiilor, vor fi repartizate 15% din fondurile disponibile pentru 2025, intrucat, la nivelul CNI, se afla in diferite stadii de executie peste 190 de obiective, printre care Cazinoul din Constanta, Palatul Administrativ din Suceava, fostul Palat Mihail Sturdza din Iasi, Penitenciarul Gherla si Baza COSR Izvorani.
"Toate cele 340 obiective de investitii finantate de Ministerul Dezvoltarii si derulate prin CNI, cu grad de executie de 80%, vor fi finantate integral in 2025", a conchis ministrul.

Din aceeasi categorie

20 Feb 12:20 | INS: Volumul lucrarilor de constructii a scazut cu 5,9% in 2024, fata de nivelul din 2023
20 Feb 11:16 | PNRR se finalizeaza in 2026, absorbtia de fonduri europene va continua cu intensitate
20 Feb 11:15 | INS: Comenzile noi din industria prelucratoare au crescut cu 3,1% in 2024
18 Feb 11:16 | ALLIANZ: Mediu de afaceri favorabil in Romania, dar coruptia ramane o provocare
18 Feb 10:13 | Bugetul de stat, afectat de evenimentele neprevazute din economia globala si locala
17 Feb 11:55 | BNS propune prelungirea PNRR si corelarea cu perioada de programare 2021-2027
14 Feb 13:27 | EXTINDERE a zonei libere a Portului Constanta cu 7,7 milioane mp, catre zona Midia
13 Feb 09:05 | Comisia Europeana solicita autoritatilor publice sa isi plateasca la timp furnizorii
13 Feb 08:53 | TENDINTA de scadere a deficitului de incasare pentru TVA, ca urmare a digitalizarii
07 Feb 10:02 | Implementarea cotei unice in Romania a adus un spor de 12,5% la PIB per capita
Image
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA