Joi, 24 Aprilie 2025
RO EN

Implementarea cotei unice in Romania a adus un spor de 12,5% la PIB per capita

Implementarea cotei unice a avut efecte pozitive asupra economiei Romaniei. La 5 ani dupa introducerea cotei unice, PIB-ul per capita in Romania era cu circa 12,5% mai mare decat ar fi fost fara implementarea acesteia, estimeaza Adhikari, B. and Alm, J., 2016, in studiul "Evaluating the economic effects of flat tax reforms using synthetic control methods. Southern Economic Journal", 83(2), pp.437-463. Pe baza acestui studiu, dar nu numai, reprezentantii Concordia concluzioneaza, in raportul "Sistemul fiscal din Romania: prosperitate, convergenta si sustenabilitate fiscal-bugetara", lansat recent, ca adoptarea cotei unice a contribuit semnificativ la cresterea economica si convergenta cu media UE, inregistrand o crestere a PIB per capita de 52,6 puncte procentuale intre 2005 si 2023. De asemenea, analiza mai demonstreaza ca regimul cotei unice a sprijinit cresterea clasei de mijloc si a redus evaziunea fiscala, ceea ce a dus la o distributie mai echitabila a veniturilor.
Studiul Concordia mai arata ca o crestere a nivelului veniturilor statului poate fi asigurata si in cadrul unui sistem de cota unica, fara a fi necesara trecerea la impozitarea progresiva, care are implica o birocratizare mai mare, costuri administrative suplimentare, reguli fiscale mai complexe si un risc crescut de optimizare fiscala din partea contribuabililor. 
"Antreprenorii si mediul de afaceri au nevoie de un sistem fiscal predictibil si sustenabil, capabil sa asigure prosperitate la nivelul intregii societati, pe termen mediu si lung. Studiul arata ca mentinerea cotei unice de impozitare a avut efecte benefice asupra cresterii economice, contribuind la reducerea inegalitatilor sociale si a economiei informale si la consolidarea clasei de mijloc. Cu o povara fiscala de peste 40% pentru taxarea muncii in Romania, orice crestere de taxe va avea un impact negativ asupra veniturilor cetatenilor, a consumului si implicit a PIB-ului. Deficitul bugetar nu isi are rezolvarea in cresterile de taxe, si cu atat mai putin in impozitarea progresiva, ci in reforme sistemice de eficientizare a administratiei de stat si a colectarii taxelor", a declarat Dan Sucu, presedintele Concordia.
 
Cresterea cotei unice poate avea consecinte economice negative
In acelasi timp, studiul arata ca o majorare a cotei unice de la 10% la 16% ar avea o serie de efecte negative asupra economiei: o contractie a PIB-ului cu 0,74 puncte procentuale si o reducere a ocuparii fortei de munca cu aproximativ 160.000 de persoane. Aceste date subliniaza importanta pastrarii unui nivel optim al cotei unice, evitand atat introducerea unui sistem progresiv, cat si o majorare care ar afecta cresterea economica.
Concordia mai subliniaza ca predictibilitatea oferita de cota unica este un avantaj competitiv esential pentru Romania in atragerea de investitii si mentinerea unui climat economic stabil, dar si ca regimul cotei unice a permis o mai buna gestionare a finantelor publice, reducand costurile de imprumut ale statului si contribuind la stabilitatea fiscala pe termen lung.
Studiul "Sistemul fiscal din Romania: prosperitate, convergenta si sustenabilitate fiscal-bugetara" a fost realizat la cererea Concordia de o echipa de cadre didactice a Academiei de Studii Economice (ASE) din Bucuresti. Scopul analizei este evaluarea impactului cotei unice asupra economiei romanesti, de la introducerea sa si pana in prezent, si a mai multor scenarii de ajustare, in contextul discutiilor publice despre nevoia reformarii sistemului fiscal.
"Ne bucuram sa putem contribui, din perspectiva academica, la fundamentarea unei dezbateri atat de importante pentru societate, cea privind sistemul fiscal din Romania, mai ales intr-un context global fragil, dominat de incertitudine si schimbari societale profunde. Studiul de fata consituie o baza solida de discutie in fundamentarea deciziilor de reducere a deficitului bugetar si de restabilire a sustenabilitatii finantelor publice ale Romaniei si reprezinta in acelasi timp un exemplu de buna practica in colaborarea dintre mediul academic si mediul de afaceri", a declarat Prof. univ. dr. Nicolae Istudor, Rectorul ASE.
Prof. univ. dr. Ionut Dumitru, ASE, coordonatorul echipei care a realizat studiul, a adaugat: "Regimul de cota unica (alaturi de alti factori, cum ar fi aderarea la NATO si la Uniunea Europeana) a jucat un rol major in accelerarea convergentei reale a economiei romanesti, stimuland investitiile si cresterea PIB per capita si consolidarea clasei de mijloc. Studiul scoate in evidenta efectele pozitive ale cotei unice si arata ca o potentiala trecere la cota progresiva in faza curenta de dezvoltare economica a Romaniei nu ar aduce cresteri semnificative ale veniturilor bugetare".
"In conditiile deficitului bugetar si situatiei economice dificile cu care ne confruntam, am dorit ca dezbaterea despre fiscalitate din spatiul public sa se bazeze pe un studiu relevant, total independent, realizat de experti de top din zona academica. Politicile publice ar trebui sa fie rezultatul unor analize a cifrelor din spate si a efectelor pe care acestea le au in societate. Apoi, sa ne uitam unde mai avem de lucru pentru viitor, ce ne dorim pentru economie si societate", a concluzionat Radu Burnete, director executiv Concordia.

Din aceeasi categorie

16 Apr 10:55 | UPT: La nivel de tara, proiectele finantate prin PNRR au inceput cu multe intarzieri
15 Apr 10:28 | Boston Consulting: Tarifele comerciale ale SUA redeseneaza rutele comerciale globale
15 Apr 10:31 | Curtea de Conturi: Recomandari de eficientizare a programelor de investitii MDLPA
14 Apr 14:24 | AFM sustine constructia a 26 de fabrici de reciclare cu fonduri de 675 milioane lei
14 Apr 14:36 | AMR: Situatie critica la proiectele PNRR - nu se pot prelungi dupa iunie 2026
08 Apr 12:08 | Romania are un rol de hub regional in viitorul proces de reconstructie din Ucraina
08 Apr 10:11 | Ministerul Finantelor sustine investitiile prin imprumuturi catre autoritatile locale
07 Apr 10:45 | COFACE: Tarife "reciproce" din partea SUA - este declarat razboi comercial
04 Apr 11:52 | RoEM: Noile tarife vamale SUA pot avea un impact major asupra economiei Romaniei
04 Apr 10:34 | MMAP: Romania trebuie sa reduca la jumatate valorile poluantilor din aer, in 5 ani
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel: 021-336.04.16
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA