Luni, 05 Mai 2025
RO EN

PROCEMA CERCETARE: Putini producatori lanseaza pe piata sisteme inovatoare

Procema Cercetare este prezenta pe piata, in forma actuala, de peste opt ani, fiind una dintre institutiile abilitate sa efectueze activitati de cercetare, elaborare de agremente tehnice si efectuare a incercarilor de laborator in domeniul constructiilor si materialelor specifice. Expertii companiei asigura si servicii de consultanta, in vederea certificarii sistemelor de management aliniate la ISO 9001, ISO 14001, OHSAS 18001 si SA 8000 etc. „Din analiza ponderii fiecarei activitati in cifra de afaceri rezulta ca, in 2012, elaborarea agrementelor tehnice a contribuit cu 14%, iar testele sau incercarile cu 64%. In intervalul ianuarie – august a.c., prima categorie a avut o cota de 12%, iar cealalta de 67%. Tendinta poate fi explicata prin prisma faptului ca numarul agrementelor tehnice in constructii este in scadere, datorita faptului ca apar continuu noi standarde si specificatii tehnice armonizate sau recunoscute pentru produsele destinate constructiilor”, a declarat ing. Mihaela Topologeanu, director general al Procema Cercetare. In opinia sa, foarte putini producatori isi permit sa lanseze pe piata produse si sisteme inovatoare, intrucat costurile cu cercetarea si atestarea conformitatii sunt foarte mari. “Cu toate acestea, pe baza incercarilor efectuate de firma noastra, fabricantii solicita certificari ale produselor standardizate la diverse organisme acreditate/notificate din domeniu sau agrementarea tehnica a acestora. Pentru a fructifica oportunitatile existente si potentiale, dorim sa ne dezvoltam activitatea pe acest palier, prin majorarea capacitatii de testare si prin diversificarea atat a familiilor de produse, cat si a incercarilor. Aceste masuri presupun efectuarea unor investitii pentru dotarea cu echipamente specifice si atragerea personalului pregatit din punct de vedere profesional, ale carui competente sunt recunoscute de catre organisme abilitate. Suntem prezenti pe un segment strict specializat, ce este direct influentat de zona in care sunt amplasate punctele de lucru ale potentialilor clienti, de gama de teste efectuate pentru acelasi produs, precum si de existenta acreditarilor pentru incercari, eliberate de RENAR si/sau a autorizarii de catre ISC”, a mai precizat directorul general al institutiei.
Procesul de cercetare este afectat de recesiune
Managerul companiei mai avertizeaza ca, din cauza efectelor negative ale recesiunii – precum si a altor factori de natura obiectiva – procesul de cercetare in domeniul constructiilor nu s-a mai derulat in ultimii ani. “In momentul de fata, nivelul inovatiei in sectorul de constructii este foarte redus, din cauza lipsei fondurilor alocate cercetarii atat de institutiile de stat, cat si la nivelul celor private. O alta dificultate este generata de neincasarea contravalorii serviciilor prestate, motiv pentru care analizam cu atentie orice parteneriat de afaceri. Referitor la procesul de certificare a sistemelor integrate de management (calitate, mediu si sanatate/ securitate a muncii, responsabilitate sociala etc.), apreciem ca acesta s-a inscris pe un trend descendent, mai ales ca firmele ce nu participa direct la licitatii renunta la mentinerea acestora sau aleg sa fie certificate de organisme nerecunoscute, al caror unic avantaj il constituie pretul scazut. In plus, ca urmare a Ordinului ANRMAP nr.509/2011, autoritatile contractante nu mai pot solicita cerinte de calificare si selectie precum OHSAS 18001, respectiv SA 8000. In alta ordine de idei, credem ca intregul proces de atestare a conformitatii produselor ar fi impulsionat si si-ar atinge scopul daca procedurile pentru aplicarea noilor regulamente/directive in constructii ar fi implementate de catre cei interesati inainte de finalizarea termenului de coexistenta. Este necesar sa se gaseasca metodele si fondurile pentru instruirea sustinuta a intregului lant ce formeaza piata, incepand cu producatorii si sfarsind cu utilizatorii produselor pentru constructii. Altfel, consideram ca va fi necesara o perioada lunga de timp pentru ca populatia sa se familiarizeze cu declaratia de performanta CE (cand cu greu se obisnuise cu declaratia de conformitate CE). Credem ca ar fi fost benefica mentinerea fostului marcaj CS pentru produsele la care nu este necesara libera circulatie in spatiul UE, deoarece atestarea calitatii acestora s-ar fi efectuat la costuri mai reduse si, in consecinta, suportabile de catre producatorii din categoria IMM”, a concluzionat Mihaela Topologeanu. 
***
Desprinsa din cadrul reputatului institut omonim de cercetare, proiectare si productie experimentala in domeniul constructiilor si materialelor de constructii, societatea Procema Cercetare asigura continuitatea unei experiente de peste 60 ani pe aceste segmente de activitate, fiind atestata de toate organismele legale (RENAR, ISC, CTPT, ANCS etc.). Compania dispune de personal inalt calificat (in mare parte cercetatori) si de echipamente specifice, care permit efectuarea in conditii optime a testelor, verificarilor, masuratorilor si oricaror alte proceduri specializate. Informatii suplimentare, la www.procema-cercetare.ro

Din aceeasi categorie

05 Mai 07:00 | SGS raporteaza o crestere de 7,5% a cifrei de afaceri, pe baza achizitiilor sustinute
28 Apr 07:00 | ING Bank: Ceea ce a fost mai greu a trecut pentru industria materialelor de constructii
24 Apr 11:05 | ASFOR: Lemnul si padurea sunt cheia tranzitiei catre un viitor verde si sustenabil
24 Apr 10:59 | MET Group a realizat venituri consolidate de 17,9 miliarde de euro in 2024
24 Apr 10:45 | DVI Production inaugureaza fabrica de BCA din Iernut, dupa investitii de 40 mil. euro
24 Apr 07:00 | KINGFISHER: Vanzari de aproape 13 miliarde lire sterline in anul fiscal precedent
21 Apr 07:00 | HORNBACH raporteaza vanzari de 6,2 miliarde euro pentru anul fiscal 2024/2025
16 Apr 13:14 | HOMPLEX a incheiat anul 2024 cu o cifra de afaceri de 44 milioane de lei
16 Apr 10:49 | ROMCIM achizitioneaza doua unitati de productie de beton in judetul Iasi
09 Apr 07:00 | HENKEL: Rezultatele obtinute in 2024 probeaza succesul planului de crestere
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel: 021-336.04.16
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA