Joi, 24 Aprilie 2025
RO EN

Peste 20.000 de cladiri sunt vulnerabile in cazul unui cutremur, doar in Capitala

Pe 4 martie 1977, Romania a fost lovita de un cutremur cu magnitudinea de 7,2 pe scara Richter. In mai putin de un minut, mii de cladiri s-au prabusit, iar peste 1.570 de oameni si-au pierdut viata. In total, au fost grav avariate aproape 33.000 de locuinte. Potrivit Bancii Mondiale, daca un nou seism de aceeasi amploare ar avea loc, peste 20.000 de cladiri ar fi vulnerabile doar in Capitala. Risc la care sunt expuse si parte din constructiile noi din cauza nerespectarii legislatiei si a cerintelor de proiect in ceea ce priveste materialele utilizate, avertizeaza specialistii platformei Vindem-Ieftin.ro.
"Diferenta dintre siguranta si dezastru poate fi de doar cativa milimetri. Cutremurul din Turcia, din 6 februarie 2023, a demonstrat inca o data ca cele mai mari tragedii nu sunt cauzate de seism in sine, ci de cladirile construite gresit. Mii de cladiri s-au prabusit din cauza compromisurilor facute la materialele de constructii si a nerespectarii normelor antiseismice. Romania nu trebuie sa repete aceste greseli. De aceea este extrem de importanta alegerea corecta a materialelor de constructii, mai ales atunci cand oamenii le cumpara direct din depozite, fara un specialist alaturi", declara Cosmin Raileanu, fondatorul Vindem-Ieftin.ro.
Potrivit acestuia, desi legislatia in domeniul constructiilor este mult mai stricta in prezent, inca exista cladiri nou ridicate in Romania cu abateri de la proiect, iar multe locuinte individuale sunt construite fara supravegherea unui inginer structurist. Din acest motiv, chiar si o casa noua poate deveni un pericol la urmatorul mare cutremur.
Potrivit specialistilor, elementele esentiale pentru siguranta unei cladiri sunt date de:
• Fundatia bine realizata – care trebuie sa fie adaptata tipului de teren si zonei seismice.
• Structura de rezistenta solida – stalpii si grinzile trebuie sa fie construite conform proiectului, fara reduceri la armatura sau beton.
• Specificatiile materialelor folosite – diferente de 2-3 mm la grosimea profilelor metalice sau a armaturilor pot face diferenta intre o cladire care rezista si una care cedeaza la un cutremur puternic.
• Calitatea betonului si a mortarului – acestea trebuie sa fie certificate, iar fiecare turnare sa fie verificata.
• Legaturile corecte intre elementele structurale – un singur punct slab intr-o structura poate compromite intreaga cladire.
• Controlul tehnic riguros – fiecare etapa a constructiei trebuie supravegheata de un diriginte de santier si un inginer structurist.
 
Ce putem face pentru a evita o tragedie?
Romania este o tara cu un nivel de risc seismic ridicat si o frecventa mare a cutremurelor. De aceea, singura solutie reala pentru preintampinarea unei posibile tragedii este realizarea unei constructii conforme cu standardele si normele in vigoare, fara compromisuri in ceea ce priveste siguranta. Specialistii au o serie de recomandari clare in acest sens:
- Daca iti construiesti o casa in regie proprie, alege constructori seriosi si materiale de calitate.
- Informeaza-te despre normele antiseismice si cere sfatul unor specialisti inainte de orice achizitie.
- Daca locuiesti intr-o cladire veche, verifica daca este consolidata si cere expertiza tehnica.
- Nu accepta reduceri de cost care afecteaza structura cladirii – siguranta trebuie sa fie pe primul loc.
"Cand achizitionati singuri materiale pentru fundatie si structura – tabla, fier-beton, plasa sudata si alte elemente esentiale – trebuie sa fiti atenti la specificatiile tehnice. In depozite exista produse din game diferite, iar variantele Eco sau Light, desi mai ieftine, au grosimi si densitati reduse. Pentru a evita compromisurile periculoase, Vindem-Ieftin.ro, prin reteaua de Depozite Virtuale, ofera consultanta specializata fiecarei persoane care realizeaza un proiect de constructii. Alegerea materialelor trebuie sa fie facuta in functie de proiect, nu doar de pret. Acesta este motivul pentru care noi lucram direct cu producatorii si ajutam clientii sa aleaga produse conforme, sigure si potrivite fiecarei constructii", a mai precizat Cosmin Raileanu.
Tragedia petrecuta cu 48 de ani in urma a aratat tuturor cat de fragila poate fi o cladire construita gresit. Dupa 1977, normele de constructii din Romania au fost imbunatatite semnificativ. Locuintele noi sunt proiectate sa reziste la cutremure puternice, dar problemele raman la executie, calitatea materialelor si verificarea santierelor.

Din aceeasi categorie

24 Apr 07:00 | KINGFISHER: Vanzari de aproape 13 miliarde lire sterline in anul fiscal precedent
21 Apr 07:00 | HORNBACH raporteaza vanzari de 6,2 miliarde euro pentru anul fiscal 2024/2025
16 Apr 13:14 | HOMPLEX a incheiat anul 2024 cu o cifra de afaceri de 44 milioane de lei
16 Apr 10:49 | ROMCIM achizitioneaza doua unitati de productie de beton in judetul Iasi
09 Apr 07:00 | HENKEL: Rezultatele obtinute in 2024 probeaza succesul planului de crestere
08 Apr 18:57 | SYMMETRICA a investit peste 60 milioane euro in productie, in ultimii 2 ani
08 Apr 18:23 | MAM Bricolaj si-a extins de 16 ori gama de produse in 14 ani de activitate
03 Apr 12:37 | CEMACON se lanseaza pe piata din Ungaria si participa la CONSTRUMA 2025
28 Mar 16:38 | NOKIAN Tyres incepe livrarile de anvelope produse la fabrica din Oradea
28 Mar 15:42 | Investitiile din PNRR creeaza premisele unui an foarte bun pe piata constructiilor
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel: 021-336.04.16
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA