Marți, 13 Mai 2025
RO EN

LCB: Constructorii sunt obligati sa verifice calitatea materialelor

Laboratoarele de constructii trebuie sa fie independente de activitatea de productie a materialelor ce se utilizeaza la executia unei constructii, cat si de realizarea efectiva a lucrarilor, considera Andrei Sachelarescu, director general al Laboratorului de Constructii Bucuresti (LCB). Prin nerespectarea acestei impartialitati se pot crea premise nefavorabile, cu privire la obiectivitatea asigurarii calitatii in momentul desfasurarii lucrarilor de constructii.
 
Andrei Sachelarescu, director general al Laboratorului de Constructii Bucuresti (LCB): “Cu toate ca, prin lege, constructorii si beneficiarii sunt obligati sa faca teste de verificare a calitatii materialelor la momentul inceperii lucrarii, cat si pe parcursul derularii constructiei, unii «uita» acest aspect, bazandu-se pe certificatul primit de la producator/furnizor. Nu de putine ori s-a demonstrat, in urma testelor distructive si nedistructive, ca materialele nu au calitatea solicitata prin proiect. Motivul principal pentru care se renunta la verificarea materialelor este economia de bani, insa costurile sunt sub 1% din valoarea investitiei - o suma infima, care poate salva pierderile materiale si chiar de vieti omenesti atat in cazul executiilor defectuoase, cat si al unor catastrofe naturale, al unui cutremur, de exemplu. Scopul nostru este tocmai acela de a stabili pe tot parcursul lucrarilor calitatea reala a materialelor utilizate, precum si ulterior, dupa punerea in opera, in baza standardelor, normativelor si a instructiunilor tehnice in domeniul constructiilor. Laboratorul de Constructii Bucuresti ofera, de 45 de ani, servicii specifice, utilizand echipamente profesionale si metode standardizate, beneficiind de un personal autorizat, pregatit profesional, fiind printre putinii prestatori independenti autorizati si acreditati pentru asemenea operatiuni.
Este recomandat ca analiza constructiilor sa se efectueze in orice moment al duratei de exploatare. Buletinele de analiza, determinarile si rapoartele tehnice realizate de catre un laborator de constructii ase bazeaza pe legislatia in vigoare si ofera date precise cu privire la materialele puse in opera in constructia respectiva, precum si determinarea rezistentei reale a elementelor de constructie a imobilelor. Cu toate acestea, in Romania putini constructori si investitori apeleaza la serviciile unui astfel de laborator autorizat si acreditat. Din nefericire, prioritatile sunt intotdeauna altele - si anume cele care tin strict de zona esteticului.
Casele trebuie testate in orice moment, cu atat mai mult cu cat au trecut prin diverse evenimente care, in timp, le-au afectat structura de rezistenta. Imi permit sa fac o recomandare cu privire la lucrarile de instalatii sanitare, termice, electrice, goluri hote, precum si la cele de recompartimentari: acestea trebuie sa fie executate de firme specializate si cu echipamente adecvate (carotiere, masini de taiat cu disc / lant) care sa nu produca vibratii, socuri sau fisuri ce pot afecta in timp rezistenta cladirii. Prin serviciile Laboratorului de Constructii Bucuresti se poate afla calitatea reala a constructiilor. Nu trebuie uitat ca viata si investitiile noastre depind de aceste verificari ale materialelor si lucrarilor de constructii”.

Din aceeasi categorie

09 Mai 07:00 | DOW are ca obiective flexibilitatea financiara si competitivitatea pe termen lung
07 Mai 07:00 | SAINT-GOBAIN consemneaza inceputul redresarii pietei europene a constructiilor
05 Mai 07:00 | SGS raporteaza o crestere de 7,5% a cifrei de afaceri, pe baza achizitiilor sustinute
30 Apr 10:56 | BASF investeste intr-o noua fabrica de acid sulfuric pentru semiconductori
29 Apr 17:46 | METIGLA: 20% crestere a afacerilor in 2024 si planuri de investitii pe termen lung
28 Apr 07:00 | ING Bank: Ceea ce a fost mai greu a trecut pentru industria materialelor de constructii
24 Apr 11:05 | ASFOR: Lemnul si padurea sunt cheia tranzitiei catre un viitor verde si sustenabil
24 Apr 10:59 | MET Group a realizat venituri consolidate de 17,9 miliarde de euro in 2024
24 Apr 10:45 | DVI Production inaugureaza fabrica de BCA din Iernut, dupa investitii de 40 mil. euro
24 Apr 07:00 | KINGFISHER: Vanzari de aproape 13 miliarde lire sterline in anul fiscal precedent
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel: 021-336.04.16
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA