
In majoritatea tarilor europene, nivelurile de productie ale furnizorilor de materiale de constructii a scazut dramatic in 2022 si 2023, mai arata studiul ING. Livrarile s-au diminuat cu aproape 15% in Spania si cu aproximativ 25% in Belgia si Germania, la inceputul anului trecut. Cu toate acestea, primele semne ale unei redresari au aparut in 2024, cele mai mari reveniri fiind consemnate in Polonia si Olanda, unde s-au inregistrat cresteri de 16%, respectiv 12 %. In Germania, productia se mentine inca la un nivel foarte scazut, dar si la nivel federal are loc o imbunatatire lenta. Doar in Franta si Austria volumele au continuat sa scada. Intr-un sondaj de opinie realizat de Comisia Europeana, companiile producatoare de materiale de constructii din aceste doua tari sunt, de exemplu, mai pesimiste cu privire la evolutia productiei in februarie 2025.
Se estimeaza ca livrarile din sectorul materialelor de constructii se vor imbunatati treptat in acesta an. In multe zone urbane europene, exista o cerere structurala masiva pentru case noi. Au aparut, de asemenea, si alte semnale care indica faptul ca ceea ce a fost mai greu a trecut pentru producatorii de materiale de constructii. De pilda, indicatorul de incredere pentru sectorul constructiilor din UE este inca negativ, dar s-a imbunatatit usor dupa ce a atins deja cel mai scazut nivel din ultimii trei ani.
Preturile materialelor de constructii, cum ar fi betonul, sunt foarte stabile si aproape ca nu s-au modificat in ultimii doi ani, nici in sens negativ pe fondul scaderii cererii din perioada respectiva. Materiale precum betonul si cimentul sunt grele si voluminoase, iar este motivul pentru care sunt adesea comercializate pe piete locale relativ mici, ceea ce duce la o concurenta mai redusa. Acest lucru le confera furnizorilor o oarecare putere de piata, ceea ce asigura, in timp, o volatilitate mai mica. In plus, producatorii nu trebuie sa comunice direct reducerile de pret ale materiilor prime sau ale costurilor energetice, avand in vedere concurenta relativ limitata. De aceea, variatiile au loc intr-un ritm mai lent in comparatie cu materialele de constructie precum otelul, care sunt comercializate pe piete mai competitive.
In ceea ce priveste lemnul, costul sau a crescut moderat, iar preturile in ianuarie 2025 erau cu 7% mai mari fata de nivelul din aceeasi luna a anului precedent, dupa o scadere de 4% in 2023. Pe segmentul polimerilor, de asemenea, cotatiile au ramas mai mult sau mai putin neschimbate fata de ultimii doi ani.
Specialistii ING cred ca este previzibil ca tarifele de import ale SUA sa nu afecteze sectorul UE al materialelor de constructii din beton, caramizi si ciment. Aceste materiale de constructii sunt grele si, prin urmare, au tarife ridicare de transport, ceea ce limiteaza exporturile catre SUA. Pentru majoritatea categoriilor de materiale de constructii din tarile UE, mai putin de 3-4% sunt livrate pe piata respectiva. Din spatiul UE, doar Franta si Spania au schimburi mai relevante cu SUA pentru var, ciment si diverse materiale de constructie fabricate, insa inclusiv in aceste cazuri volumele sunt limitate (de exemplu, in 2024, furnizorii francezi de materiale de constructii au exportat in SUA marfuri in valoare de numai 55 de milioane de euro).
SUA importa cel mai mult gips-carton din Spania (85 milioane USD), chiar mai mult decat din Mexic si Canada. Totusi, aceasta este inca o suma relativ mica in comparatie cu productia totala de materiale de constructii a UE, care are o valoare de peste 260 de miliarde euro anual numai pentru grupa de produse formata din beton, ciment si caramida. Prin urmare, tarifele de import americane vor afecta minimal industria europeana a materialelor de constructii. Desigur, exista companii care s-ar putea confrunta cu probleme, la fel cum anumite derapaje ar putea aparea in ceea ce priveste preturile anumitor metale. Pentru informatii suplimentare, click aici