Vineri, 25 Iulie 2025
RO EN

Investitiile din PNRR creeaza premisele unui an foarte bun pe piata constructiilor

Anul 2025 ar putea fi foarte bun pentru sectorul constructiilor din Romania, daca sunt continuate investitiile prin Planul National de Redresare si Rezilienta (PNRR), a declarat Cosmin Raileanu, fondatorul Vindem-ieftin.ro, primul market network din domeniul materialelor de constructii, la evenimentul Forecast Brunch - Forumul managerilor din industria materialelor si echipamentelor de constructii, organizat de Vindem-Ieftin.ro, in parteneriat cu Alt.Real, si ajuns la cea de-a doua editie.
"Avand in vedere provocarile care au fost in 2024, fabricile au fost nevoite sa gaseasca solutii rapide, iar multe dintre ele s-au dus din zona B2C (business-to-consumer) inspre zona industriala, ca sa poata sa compenseze pierderile, pentru ca proiectele rezidentiale s-au oprit putin. Norocul industriei a fost cu investitiile in infrastructura, in zona de industrie, si atunci au avut cresteri companiile producatoare. Daca vor fi aceleasi investitii si anul acesta, s-ar putea prin PNRR sa avem in continuare de construit si sa fie un an foarte bun", a declarat Cosmin Raileanu, citat de Agerpres.
Managerul a reclamat existenta, pe piata constructiilor, a multor produse de o calitate indoielnica, care provin din import, in special din Bulgaria sau Turcia, si sunt vandute apoi drept produse superioare calitativ. "In piata sunt foarte multe produse slabe calitativ pe care clientii nu le cunosc si din aceasta necunoastere ei sunt ori indrumati gresit sa le sa le cumpere ori pur si simplu nu au alta alternativa, pentru ca ele sunt peste tot. Din pacate, legislatia din Romania nu prea descurajeaza vinderea acestor produse. Sunt compromisuri foarte mari pe calitatea materialelor pentru ca folosim produse neconforme si sunt scoase din proiect produsele bune si folosite produsele proaste", a mentionat Cosmin Raileanu.
 
 
Un alt antreprenor, Florin Enache, de la Equitone Romania, a spus ca legislatia in domeniu exista, dar nu se aplica. "Din pacate, nefiind o piata nici suficient de mare, nici suficient de mica, Romania este o piata in care se face foarte mult revanzare. Atunci modelul de business al unui producator care are un plan pe termen lung, se implica in comunitatea din jurul fabricii, este total diferit de activitatea de revanzare, cu o alta responsabilitate, iar in multe situatii se dau comisioane catre toata lumea din toate pozitiile", a explicat antreprenorul, citat de Agerpres.
Raluca Tautu, arhitecta Arkia Creative Home, a afirmat ca in constructii exista o legislatie supra-saturata si ca problema principala se afla mai ales in faza de executie, cand sunt echipe de project manageri care nu au facut vreo facultate de constructii. "Taiem de acolo de unde oricum nu intelegem sau de acolo de unde nu ne luam comisionul si se taie din calitate", a aratat arhitecta.
 
Antreprenorii romani din constructii sunt sceptici ca vor putea participa la reconstructia Ucrainei
Antreprenorii romani din sectorul constructiilor sunt sceptici ca vor putea participa la reconstructia Ucrainei, a mai reiesit din dezbaterea Forecast Brunch.
Iulian Bucur, directorul de vanzari Caretta Romania, producator de sisteme pentru acoperisuri din tigla metalica, a declarat ca reconstructia Ucrainei a inceput de mai multa vreme. "Reconstructia Ucrainei a inceput din momentul razboiului. Americanii au investit imediat acolo. Polonezii vand in Ucraina deja materiale pentru constructii de hale din momentul inceperii razboiului. Deci, reconstructia a inceput si jucatorii importanti nu cred ca o sa fim noi", a precizat reprezentantul Caretta, citat de Agerpres.
Potrivit acestuia, in momentul in care va incepe oficial reconstructia Ucrainei, pretul materiei prime folosite de companie va fi unul in Ucraina si altul, mai mare, in Romania, "asa cum s-a intamplat si in pandemie".
"Reconstructia Ucrainei nu o sa fie facuta si cu sprijinul Romaniei. Am avut afaceri acolo si este greu sa le faci concurenta. Au un stil de lucru foarte bun, sunt muncitori, sunt competitivi, sunt si multi si foarte bine pregatiti. Sunt foarte multi producatori din Ucraina care deja exporta foarte mult in Romania acum, cand e razboi. Deci ma indoiesc sa fim noi cei care salveaza Ucraina si o reconstruiesc. Nu cred ca vom fi parte a reconstructiei", a spus, la randul sau, un alt antreprenor, Petru Ruben Ursachi, fondator Ursaki RSP Group, firma care executa constructii industriale si civile.
 
 
In acelasi timp, antreprenorii romani se tem ca forta de munca calificata din Romania s-ar putea indrepta catre tara vecina, in urma razboiului. Arhitectul Florin Enache, Brand Ambassador la Equitone Romania, spune ca, cel mai probabil, muncitorii si specialistii romani vor fi subcontractati de companii mai mari, din alte tari, care sunt deja pe lista de reconstructie.
 
Constructii modulare si sustenabile, intre tendintele din constructii in 2025
In domeniul constructiilor se observa o preferinta tot mai mare pentru constructiile modulare si rapide. Se prefera tot mai mult solutiile de tip "build fast": hale, spatii comerciale, birouri modulare, ateliere, potrivit lui Gica Molnar, directorul de vanzari al companiei TeraSteel, producator de panouri termoizolante. "Sustenabilitatea, economia circulara si refolosirea materialelor reprezinta un trend mondial care prinde contur si in Romania. Astfel, clientii sunt interesati de panourile cu amprenta redusa de carbon, panouri reciclabile, mai ales in cazurile proiectelor mari, finantate cu fonduri UE. De asemenea, observam o crestere pe segmente nisate de piata: piata agro - ferme de animale, hale frigorifice, abatoare, depozite, piata de retail mic, dar si de spatii comerciale mici, depozite last-mile si proiecte sociale si publice - scoli, dispensare, centre comunitare cu constructie rapida", a delcarat Gica Molnar.
In ceea ce priveste evolutia companiei TeraSteel, managerul s-a aratat increzator in capacitatea de adaptare a acesteia, in parteneriatele strategice construite in timp cu clientii si furnizorii si, nu in ultimul rand, in echipa TeraSteel. Compania va deschide, in acest an, cea de-a patra sa fabrica, in Lehliu Gara de unde vor fi asigurate livrari in Romania, dar si in intreg spatiul Europei Centrale si de Est.

Din aceeasi categorie

22 Iul 07:00 | HORNBACH: Beneficiarii raman precauti privind initierea de proiectele mari in 2025
16 Iul 12:41 | Vindem-ieftin.ro: Romania risca un nou exod al fortei de munca din constructii
16 Iul 07:40 | Peikko Romania investeste in tehnologii noi si extinderea productiei locale
14 Iul 17:35 | BRAND Romania deschide o fabrica de componente metalice pentru izolatii la Ploiesti
14 Iul 17:57 | BASF a inceput operarea uzinei de reciclare pentru baterii din Schwarzheide
11 Iul 07:19 | CIROM: Importurile de ciment non-UE, avantajate de lipsa normelor privind emisiile
08 Iul 07:00 | KINGFISHER: Inceput bun al anului fiscal si prognoze optimiste pe termen scurt
30 Iun 07:52 | Regulamentul UE revizuit pentru comercializarea produselor pentru constructii
30 Iun 07:00 | WIENERBERGER: Rezultate solide in trimestrul intai datorate inovarii si rezilientei
27 Iun 07:05 | TotalEnergies Marketing aniverseaza 20 de ani de prezenta de succes in Romania
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel: 021-336.04.16
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA