Luni, 28 Aprilie 2025
RO EN

ETEX va realiza la Rovinari o investitie de peste 6 milioane de euro pentru CEO

Producatorul de sisteme de gips-carton, gleturi si tencuieli Etex Building Performance (Siniat Romania) a castigat licitatia organizata de Complexul Energetic Oltenia pentru valorificarea gipsului de la Rovinari. In urma acestui rezultat, Etex va investi peste 6 milioane de euro intr-o instalatie de uscare a slamului provenit din desulfurarea gazelor la centrala termo-electrica din localitate.
„Constructia instalatiei a intrat in linie dreapta, dupa un proces cu multe provocari care a durat mai bine de doi ani. Obiectivul nostru este finalizarea investitiei in termen de 12 luni. Contam pe faptul ca atat partenerul CEO, cat si autoritatile locale si centrale responsabile vor intelege importanta investitiei pentru comunitatea locala prin impactul pozitiv asupra mediului si ca nu vor exista intarzieri in procesul de avizare si autorizare. Vom reusi astfel sa introducem cat mai repede in circuitul economic o materie prima nevalorificata in prezent, cu beneficii deopotriva pentru mediu si pentru comunitatea locala”, a declarat Gheorghe Budrugeac, directorul industrial al Etex Building Performance.
Gipsul provenit de la Rovinari va fi utilizat ca materie prima la fabrica Etex Building Performance de la Turceni. Acesta va completa necesarul de materie prima obtinut de la instalatia de uscare a slamului de la centrala din Turceni, singura unitate energetica pe carbune din Romania unde gipsul obtinut din desulfurarea gazelor este valorificat de catre industria materialelor de constructii.
Instalatia de uscare de la centrala din Rovinari va fi astfel a doua de acest tip din Romania, in conditiile in care celelalte centrale pe carbune arunca slamul provenit din desulfurarea gazelor pe campurile de steril din apropiere.
Inca de la intrarea pe piata romaneasca, operatiunile Etex Building Performance au respectat principiul circularitatii resurselor. Fabrica deschisa in anul 2015 la Turceni utilizeaza, ca materie prima principala, gipsul rezultat dintr-un alt proces economic si anume producerea energiei electrice, in timp ce a doua materie prima ca importanta, hartia, provine in proportie de 100% din materiale reciclate. Totodata, unitatea de productie are o capacitate de reciclare a placilor de gips-carton provenite din deseurile de materiale de constructii de peste 25.000 de tone pe an.

Din aceeasi categorie

28 Apr 07:00 | ING Bank: Ceea ce a fost mai greu a trecut pentru industria materialelor de constructii
24 Apr 07:00 | KINGFISHER: Vanzari de aproape 13 miliarde lire sterline in anul fiscal precedent
21 Apr 07:00 | HORNBACH raporteaza vanzari de 6,2 miliarde euro pentru anul fiscal 2024/2025
16 Apr 13:14 | HOMPLEX a incheiat anul 2024 cu o cifra de afaceri de 44 milioane de lei
16 Apr 10:49 | ROMCIM achizitioneaza doua unitati de productie de beton in judetul Iasi
09 Apr 07:00 | HENKEL: Rezultatele obtinute in 2024 probeaza succesul planului de crestere
08 Apr 18:57 | SYMMETRICA a investit peste 60 milioane euro in productie, in ultimii 2 ani
08 Apr 18:23 | MAM Bricolaj si-a extins de 16 ori gama de produse in 14 ani de activitate
03 Apr 12:37 | CEMACON se lanseaza pe piata din Ungaria si participa la CONSTRUMA 2025
28 Mar 16:38 | NOKIAN Tyres incepe livrarile de anvelope produse la fabrica din Oradea
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel: 021-336.04.16
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA