Joi, 01 Mai 2025
RO EN

CIROM: Daca doar Europa reduce emisiile de CO2, va fi un efort de investitii inutil

Uniunea Europeana produce numai 6,3% din volumul total de ciment fabricat la nivel global si estimat la circa 4,1 miliarde de tone anual, potrivit datelor Asociatiei Europene a Producatorilor de Ciment (CEMBUREAU). China ramane, in continuare, principalul producator, cu peste 56% din volumul total, urmata de India (6,8%) si Asia (cu exceptia Chinei, Japoniei si Indiei), unde se fabrica 14,5% din cantitatea globala de ciment.
In acest context, daca numai producatorii europeni de ciment isi asuma reducerea emisiilor de CO2 cu 55% pana in 2030, conform celor mai noi cerinte europene, efortul investitional al companiilor din domeniu va fi aproape inutil daca nu va fi urmat si de fabricantii din afara UE, cu precadere de cei din Asia, care sunt responsabili de aproape 80% din productia globala de ciment.
"Producatorilor europeni li se cere sa reduca la jumatate emisiile de CO2, in timp ce cei asiatici nu au nicio restrictie. Noi ne-am asumat deja tinta de reducere a emisiilor pana in 2030, dar daca ceilalti nu ne urmeaza, efortul companiilor este aproape inutil si extrem de costisitor. In plus, cresterile de preturi ce vor urma investitiilor vor afecta competitivitatea producatorilor europeni. In acest moment, de exemplu, cimentul fabricat in Ucraina sau Turcia, care oricum inregistreaza emisii mai mari decat cel produs in UE din cauza ca producatorii nu sunt tehnologizati, vor transporta materialele prin Romania, operatiunile de transport urmand a creste emisiile cu 10%-15%. Prin urmare, orice am face noi in UE, chiar daca decidem sa oprim productia de ciment si sa importam din alte tari, cantitatea de emisii la nivel de planeta va creste", a explicat Mihai Rohan, presedintele CIROM - Organizatia Patronala din Industria Cimentului.
Piata cimentului este una dintre industriile cu emisii de CO2 asumate prin productie, avand in vedere faptul ca cimentul de fabrica prin decarbonatarea calcarului. Solutiile si tehnologiile pentru a schimba modul in care se realizeaza procesul de decarbonatare sunt deosebit de costisitoare, volumul investitiilor necesare fiind estimat de producatori la circa 100 de euro pentru fiecare tona de CO2 emisa, in conditiile in care fiecare tona de clincher fabricat genereaza emisii de circa 700 kg de CO2.
"Cimentul este un material de constructii ieftin. Pentru constructia unei case de 100 mp, necesarul de ciment costa circa 7.000 de euro si poate ajunge pana la 10.000 de euro in cazul unor fundatii sau structuri speciale. Ni-l vom permite in continuare, chiar daca se va scumpi din cauza costurilor pe care le vom plati in urma investitiilor in retehnologizare, dar este absolut necesar ca si producatorii din afara UE sa urmeze aceleasi reguli", a precizat Mihai Rohan.
Reprezentantul pietei de ciment din Romania a mai punctat faptul ca betonul este un material 100% reciclabil si ca in procesul de concasare anterior reutilizarii, acesta absoarbe aproximativ 25% din cantitatea de CO2 emisa in productie. La sfarsitul unui ciclu de viata, betonul se recicleaza integral si poate fi refolosit atat la drumuri, cat si pentru fabricarea betoanelor noi.

Din aceeasi categorie

28 Apr 07:00 | ING Bank: Ceea ce a fost mai greu a trecut pentru industria materialelor de constructii
24 Apr 07:00 | KINGFISHER: Vanzari de aproape 13 miliarde lire sterline in anul fiscal precedent
21 Apr 07:00 | HORNBACH raporteaza vanzari de 6,2 miliarde euro pentru anul fiscal 2024/2025
16 Apr 13:14 | HOMPLEX a incheiat anul 2024 cu o cifra de afaceri de 44 milioane de lei
16 Apr 10:49 | ROMCIM achizitioneaza doua unitati de productie de beton in judetul Iasi
09 Apr 07:00 | HENKEL: Rezultatele obtinute in 2024 probeaza succesul planului de crestere
08 Apr 18:57 | SYMMETRICA a investit peste 60 milioane euro in productie, in ultimii 2 ani
08 Apr 18:23 | MAM Bricolaj si-a extins de 16 ori gama de produse in 14 ani de activitate
03 Apr 12:37 | CEMACON se lanseaza pe piata din Ungaria si participa la CONSTRUMA 2025
28 Mar 16:38 | NOKIAN Tyres incepe livrarile de anvelope produse la fabrica din Oradea
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel: 021-336.04.16
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA