Joi, 01 Mai 2025
RO EN

REDUCERE a emisiilor de carbon la 0,3% pe tona de ciment produs, pana in 2030

Oamenii de stiinta anticipeaza ca emisiile globale de gaze cu efect de sera trebuie sa scada rapid in urmatorii 30 de ani, urmand ca in 2050 acestea sa atinga punctul zero, pentru a limita incalzirea globala la 1,5°C si a fi indeplinite obiectivele Acordului de la Paris, ratificat de 185 de tari din intreaga lume. 
In acest context, producatorii de materiale pentru constructii vor trebui sa ia masurile necesare pentru a contribui la atingerea obiectivelor si la accelerarea tranzitiei catre o economie cu emisii reduse de carbon. 
Betonul este cel mai utilizat material de constructii la nivel global si, ca atare, este considerat de Grupul de investitori institutionali privind schimbarile climatice (The Institutional Investors Group on Climate Change - IIGCC) materialul-cheie pentru atingerea obiectivelor din Acordul de la Paris.
"Betonul este compus din agregate, apa si ciment. In timp ce cimentul constituie 7%-20% din compozitia betonului, acesta este responsabil pentru 95% din amprenta de carbon. Industria cimentului genereaza 7% din productia umana de dioxid de carbon la nivel global, fiind al doilea mare emitator industrial de CO2. Conform Scenariului de dezvoltare durabila al Agentiei Internationale pentru Energie (IEA), care ilustreaza o posibila tranzitie pentru ca sistemul energetic global sa limiteze cresterea temperaturilor la 1,7-1,8°C, producatorii de ciment vor trebui sa-si reduca emisiile de carbon la o rata anuala de 0,3% pe tona de ciment fabricat, pana in 2030", se arata in raportul intitulat "Asteptarile investitorilor de la companiile din sectorul materialelor de constructii", publicat de IIGCC.
Potrivit IEA si CSI Technology Roadmap, in prezent exista patru parghii prin care producatorii de ciment isi pot reduce emisiile de carbon: eficientizarea energetica a productiei, utilizarea de combustibili alternativi, inlocuirea clincherului si inovarea tehnologica. 
Pe langa aceste actiuni, care se refera in mod specific la productia de ciment, reducerea emisiilor de carbon se poate realiza si ulterior proceselor de fabricatie, in lantul valoric. Consultantii pe probleme de sustenabilitate de la Material Economics estimeaza ca aproape jumatate din emisiile de CO2 ce ar trebui reduse pana in anul 2050 pot fi obtinute prin schimbarea modului in care este specificat si folosit. "Utilizatorii finali ai materialelor de constructii trebuie sa ia in considerare intreaga durata de folosire a produselor. De exemplu, betonul poate fi reciclat, iar cimentul poate fi recuperat si refolosit daca este nehidratat, sau reprocesat daca este hidratat, reducand emisiile procesului cu pana la 20%. Alte moduri prin care pot fi reduse emisiile in sectorul de constructii sunt cresterea permanenta a eficientei materialelor si realizarea de constructii cu o durata cat mai mare de utilizare", se mai arata in raportul IIGCC.
Raportul, realizat de IIGCC in contextul initiativei Climate Action 100+, a fost transmis presedintilor marilor producatori CRH, LafargeHolcim si HeidelbergCement. La randul lor, companiile si-au anuntat deja noi initiative de investitii pentru reducerea emisiilor de carbon si eficientizarea energetica a productiei de ciment.

Din aceeasi categorie

28 Apr 07:00 | ING Bank: Ceea ce a fost mai greu a trecut pentru industria materialelor de constructii
24 Apr 07:00 | KINGFISHER: Vanzari de aproape 13 miliarde lire sterline in anul fiscal precedent
21 Apr 07:00 | HORNBACH raporteaza vanzari de 6,2 miliarde euro pentru anul fiscal 2024/2025
16 Apr 13:14 | HOMPLEX a incheiat anul 2024 cu o cifra de afaceri de 44 milioane de lei
16 Apr 10:49 | ROMCIM achizitioneaza doua unitati de productie de beton in judetul Iasi
09 Apr 07:00 | HENKEL: Rezultatele obtinute in 2024 probeaza succesul planului de crestere
08 Apr 18:57 | SYMMETRICA a investit peste 60 milioane euro in productie, in ultimii 2 ani
08 Apr 18:23 | MAM Bricolaj si-a extins de 16 ori gama de produse in 14 ani de activitate
03 Apr 12:37 | CEMACON se lanseaza pe piata din Ungaria si participa la CONSTRUMA 2025
28 Mar 16:38 | NOKIAN Tyres incepe livrarile de anvelope produse la fabrica din Oradea
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel: 021-336.04.16
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA