Luni, 05 Mai 2025
RO EN

CEMACON estimeaza o evolutie cu 30% a afacerilor in acest an

Producatorul de caramida Cemacon estimeaza o majorare cu pana la 30% a cifrei de afaceri pentru anul in curs, dupa ce, in 2012, a inregistrat vanzari totale de 34,6 milioane de lei (+26% fata de nivelul din cele 12 luni anterioare). Potrivit directorului general al companiei, Liviu Stoleru, previziunile pozitive se bazeaza pe strategia inovatoare avuta in vedere in perioada urmatoare, pe portofoliul de produse noi, pe schimbarea imaginii companiei si, nu in ultimul rand, pe sustinerea de care beneficiaza din partea actionarilor. La inceputul lunii martie a.c., fondul de investitii luxemburghez KJK Fund II a preluat 29% din titlurile Cemacon.
 
- Care sunt previziunile pe piata de caramida in 2013-2015?
- Anul 2012 a insemnat, pentru piata de zidarie din Romania, o continuare a trendului de scadere. Din punct de vedere cantitativ, piata s-a contractat cu 4%, de la 1,95 milioane mc in 2011 la 1,87 milioane mc anul trecut, insa, valoric, diminuarea a fost mult mai semnificativa, cu pana la -10%. Pentru acest an se previzioneaza o stabilizare a pietei la un nivel similar celui din 2012. In ceea ce priveste urmatorii doi ani, evolutia sectorului depinde aproape in exclusivitate de masurile ce vor fi luate de Guvern la nivel macroeconomic. In principiu, exista o nevoie naturala de dezvoltare, iar daca aceasta va fi insotita si de politici guvernamentale coerente de crestere economica, atunci se va observa reluarea evolutiei pe piata de constructii.
- Ati observat modificari in structura cererii in ultima perioada?
- Pe piata blocurilor ceramice s-a simtit o presiune vizavi de calitatea si performanta produselor livrate. Atat specialistii (proiectanti, arhitecti, constructori), cat si beneficiarii sunt mult mai atenti la materialele pe care le achizitioneaza. Mai mult, un aspect care nu este usor de perceput de catre clienti consta in faptul ca, desi din punct de vedere cantitativ caramida reprezinta peste 60% din totalul unei case, valoric aceasta necesita sub 5% din costuri, un motiv suficient de puternic pentru a fi mult mai atenti si selectivi in ceea ce priveste achizitia acestor materiale. In 2012 s-a remarcat disparitia marilor proiecte rezidentiale, principala categorie de clienti fiind cea a persoanelor fizice si a firmelor de constructii care se implica in lucrari la obiective de dimensiuni mici si medii. Structura cererii nu a suferit, insa, modificari majore in ceea ce priveste portofoliul nostru de produse, in schimb, din punct de vedere comercial, ponderea achizitiilor cu plata la termen si la preturi foarte mici a crescut exponential in ultimul an.
- Cum s-a desfasurat activitatea companiei in acest context?
- Pentru Cemacon, anul 2012 a fost o perioada foarte buna, chiar daca trendul pietei a ramas negativ. Cifra de afaceri a crescut cu 26% fata de 2011, iar profitul operational, cu 37%. Zona Transilvaniei a fost cea asupra careia ne-am concentrat cel mai mult atentia, motiv pentru care, in prezent, suntem al doilea competitor pe aceasta piata. Pentru 2013, ne-am propus sa devenim lideri in Transilvania, dar vom patrunde puternic si in alte regiuni, acoperind peste 27 de judete ale tarii.
- Ce investitii aveti in vedere pentru dezvoltare in acest an?
- In acest moment ne dorim sa eficientizam si sa marim cat putem de mult capacitatea de productie existenta si sa ne extindem aria de acoperire teritoriala, pentru a acoperi cat mai multe piete. Deschiderea unei noi capacitati de productie nu reprezinta, inca, o prioritate, insa este un aspect pe care il luam in considerare in viitor. Strategiile de dezvoltare se vor implementa doar daca rezultatele companiei vor da incredere actionarilor ca echipa de management are capacitatea sa impulsioneze in mod sustenabil afacerile pe termen lung.
 

Din aceeasi categorie

05 Mai 07:00 | SGS raporteaza o crestere de 7,5% a cifrei de afaceri, pe baza achizitiilor sustinute
30 Apr 10:56 | BASF investeste intr-o noua fabrica de acid sulfuric pentru semiconductori
29 Apr 17:46 | METIGLA: 20% crestere a afacerilor in 2024 si planuri de investitii pe termen lung
28 Apr 07:00 | ING Bank: Ceea ce a fost mai greu a trecut pentru industria materialelor de constructii
24 Apr 11:05 | ASFOR: Lemnul si padurea sunt cheia tranzitiei catre un viitor verde si sustenabil
24 Apr 10:59 | MET Group a realizat venituri consolidate de 17,9 miliarde de euro in 2024
24 Apr 10:45 | DVI Production inaugureaza fabrica de BCA din Iernut, dupa investitii de 40 mil. euro
24 Apr 07:00 | KINGFISHER: Vanzari de aproape 13 miliarde lire sterline in anul fiscal precedent
21 Apr 07:00 | HORNBACH raporteaza vanzari de 6,2 miliarde euro pentru anul fiscal 2024/2025
16 Apr 13:14 | HOMPLEX a incheiat anul 2024 cu o cifra de afaceri de 44 milioane de lei
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel: 021-336.04.16
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA