Vineri, 25 Aprilie 2025
RO EN

ASFOR: 35 miliarde euro si 250.000 de angajati in industria europeana a lemnului

Romania si-a asumat, alaturi de celelalte state ale Uniunii Europene, o directie clara pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera. Dincolo de sustinerea pentru Pactul Ecologic European (Green Deal), tara noastra a semnat conventiile importante privind combaterea schimbarilor climatice, cum ar fi Acordul de la Paris sau Protocolul Kyoto 2.
Pandemia de coronavirus si razboiul declansat de Rusia in Ucraina au creat, consecutiv, o serie de probleme la nivelul societatii europene, iar economiile nationale sunt supuse unui stres urias. Cu toate acestea, directia asumata, in ceea ce priveste protejarea mediului, de catre Romania si de catre toate celelalte state preocupate de viitor, a ramas constanta.
"In acest context, documentul strategic ASFOR „Romania Verde in 10 pasi”, lansat acum doi ani, la 15 iunie 2020, a fost unul coerent si bine articulat, iar o parte din masurile pe care sectorul lemnului le-a propus au fost duse la bun-sfarsit.
Ne referim aici la finantarea prin Planul National Strategic pentru achizitia de utilaje forestiere performante si prietenoase cu mediul; reducerea TVA la lemnul de foc; abordarea corecta a programelor de impadurire a terenurilor degradate; adoptarea programului de urmarire a trasabilitatii lemnului SUMAL 2; crearea Bursei Lemnului (in parteneriat cu Bursa Romana de Marfuri); realizarea unei Strategii Forestiere Nationale, aflata acum in faza finala sau infiintarea Consiliului National al Padurilor (inca la inceput de drum)", spun reprezentantii ASFOR.
 
Lemnul este o resursa regenerabila, un produs natural si reciclabil
Romania, pentru ca are aceasta resursa, este un jucator important pe piata internationala a lemnului. In contextul in care, pentru perioade de zeci sau sute de ani, arborii capteaza dioxid de carbon, iar lemnul il stocheaza, toate statele dezvoltate care dispun de aceasta resursa fac politici publice bazate pe folosirea lemnului in tot mai multe domenii, si finanteaza puternic sectorul forestier si de prelucrare a lemnului.
"«Romania Verde in 10 pasi» a propus inca de la inceput cresterea importantei acordate lemnului ca resursa regenerabila pentru relansarea economiei nationale pe baze ecologice. De asemenea, am subliniat in document si repetam acest lucru: este obligatorie mentinerea echilibrului intre functiile economice, sociale si de mediu in gestionarea sustenabila a padurilor", subliniaza specialistii ASFOR.
 
Sansa uriasa de a dezvolta o economie performanta si ecologica
"Lemnul este singurul material structural sustenabil care creste in intreaga lume si care poate permite o decarbonizare substantiala a domeniului constructiilor. Ofera rezervoare vaste de carbon in zonele noastre rurale si depozite de carbon in orasele noastre”, a spus Sampsa Auvinen, presedintele CEI-Bois, in Manifestul „E timpul pentru lemn” lansat toamna trecuta la Londra, la Festivalului „World of Wood”. CEI-Bois reprezinta 21 de organizatii europene si nationale din 15 tari si este organismul care sustine interesele intregului sector industrial european al lemnului.
„Un numar semnificativ de studii de evaluare a ciclului de viata au concluzionat ca lemnul este o alternativa ecologica, in comparatie cu alte materiale de constructie, deoarece nu numai ca productia sa consuma mai putin carbon, dar stocheaza carbonul pentru o lunga perioada de timp”, a declarat, la randul sau, Herbert Joebstl, presedintele EOS. EOS reprezinta aproximativ 35.000 de fabrici de produse din lemn din Europa intr-un sector care are o cifra de afaceri de aproximativ 35 de miliarde EUR si aproximativ 250.000 de angajati, ASFOR fiind reprezentantul Romaniei in aceasta organizatie.
 
Cresterea sprijinului pentru dezvoltarea sectorului forestier
"In acest moment, daca suntem inteligenti, putem transforma potentialul nostru de dezvoltare intr-un evident beneficiu national. Putem tine pasul cu tarile dezvoltate daca vom creste sprijinul pentru dezvoltarea sectorului forestier si de prelucrare primara a lemnului.
Pentru aceasta, avem nevoie sa intarim capacitatea de administrare a padurilor, sa marim acoperirea cu drumuri forestiere, sa compensam proprietarii de paduri pentru pierderile de venit in cazul padurilor aflate in arii naturale protejate, sa impunem folosirea lemnului in constructiile publice, sa finantam programe de achizitii de utilaje, inclusiv funiculare, sa investim in educatie, cercetare, dezvoltare si transfer tehnologic. Sa promovam conceptul de bioeconomie. Sa finantam IMM-urile, care constituie majoritatea sectorului de exploatare şi prelucrare primara a lemnului, pentru retehnologizarea si diversificarea activitatii. Sa definim produsele din lemn cu sintagma «produse vitale»", au mai precizat reprezentantii ASFOR.
Documentul „Romania verde in 10 pasi” poate fi consultat si descarcat aici!

Din aceeasi categorie

24 Apr 07:00 | KINGFISHER: Vanzari de aproape 13 miliarde lire sterline in anul fiscal precedent
21 Apr 07:00 | HORNBACH raporteaza vanzari de 6,2 miliarde euro pentru anul fiscal 2024/2025
16 Apr 13:14 | HOMPLEX a incheiat anul 2024 cu o cifra de afaceri de 44 milioane de lei
16 Apr 10:49 | ROMCIM achizitioneaza doua unitati de productie de beton in judetul Iasi
09 Apr 07:00 | HENKEL: Rezultatele obtinute in 2024 probeaza succesul planului de crestere
08 Apr 18:57 | SYMMETRICA a investit peste 60 milioane euro in productie, in ultimii 2 ani
08 Apr 18:23 | MAM Bricolaj si-a extins de 16 ori gama de produse in 14 ani de activitate
03 Apr 12:37 | CEMACON se lanseaza pe piata din Ungaria si participa la CONSTRUMA 2025
28 Mar 16:38 | NOKIAN Tyres incepe livrarile de anvelope produse la fabrica din Oradea
28 Mar 15:42 | Investitiile din PNRR creeaza premisele unui an foarte bun pe piata constructiilor
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel: 021-336.04.16
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA