Miercuri, 30 Aprilie 2025
RO EN

ANALIZA: Cererea de materiale izolatoare din Europa va depasi 205 milioane mc

Piata produselor pentru izolatii are un potential urias de dezvoltare in Europa in anii urmatori, consumul urmand a ajunge la 205 milioane de metri cubi in anul 2024, conform estimarilor companiei germane de cercetare de piata Ceresana. "Incalzirea si racirea cladirilor genereaza cel mai mare consum de energie. Din acest motiv, cresterea preturilor energiei si regulamentele nationale de prevenire a schimbarilor climatice si pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera vor determina o crestere a cererii de produse pentru izolatii in anii urmatori. In timp ce eforturile pentru o mai buna eficienta energetica au o influenta pozitiva asupra cererii de materiale izolatoare, discutiile privind siguranta la incendiu si intrebarile legate de utilizarea aditivilor potential nocivi, precum si posibilitatile de reciclare dupa utilizare au o influenta negativa asupra pietei produselor de izolatii", se arata in analiza Ceresana.
Piata reabilitarilor si modernizarilor de cladiri genereaza o cerere semnificativa pentru materialele izolatoare, dezvoltarea acestui segment la nivel european fiind eterogena. Astfel, in tarile lovite mai aspru de criza economica din 2008-2009, precum Spania sau Grecia, sectorul de constructii, in mod special, a suferit pierderi foarte mari. Pietele de profil din Turcia sau Germania, insa, au inregistrat dezvoltari importante in perioada respectiva. In alte tari, sectorul constructiilor de cladiri noi a incetinit semnificativ, piata concentrandu-se pe programe si proiecte de reabilitare a imobilelor existente. Totodata, cererea de materiale izolatoare este influentata si de situatia economica a unei tari, inclusiv de factori precum rata somajului sau veniturile populatiei sau evolutia demografica. Cererea specifica a unei tari depinde si de cat de rapid si extensiv sunt transpuse normativele europene din domeniu in legislatiile nationale, dar si de gradul de constientizare a populatiei asupra responsabilitatii consumului de energie.
 
Vanzarile de vata minerala se mentin in topul preferintelor europenilor
Conform analizei Ceresana, cel mai utilizat material de izolatii in 2016 a fost vata minerala, datorita mai ales faptului ca produsul este folosit la o varietate de aplicatii. Vata minerala de sticla si bazaltica a detinut 56% din cerea europeana de izolatii, ponderea majoritara a cererii fiind detinuta de vata de sticla. Polistirenul a avut, de asemenea, o cota de piata importanta, in timp ce consumul de produse pe baza de poliuretani a scazut semnificativ. Totusi, cererea pentru un anumit tip de izolatie depinde de fiecare tara in parte, fiind determinata de factori precum preferintele clientilor, pretul de achizitie, aspect sau proprietati tehnice.
Statele europene responsabile pentru cel mai mare consum de produse izolatoare sunt Franta si Germania. 
 

Din aceeasi categorie

28 Apr 07:00 | ING Bank: Ceea ce a fost mai greu a trecut pentru industria materialelor de constructii
24 Apr 07:00 | KINGFISHER: Vanzari de aproape 13 miliarde lire sterline in anul fiscal precedent
21 Apr 07:00 | HORNBACH raporteaza vanzari de 6,2 miliarde euro pentru anul fiscal 2024/2025
16 Apr 13:14 | HOMPLEX a incheiat anul 2024 cu o cifra de afaceri de 44 milioane de lei
16 Apr 10:49 | ROMCIM achizitioneaza doua unitati de productie de beton in judetul Iasi
09 Apr 07:00 | HENKEL: Rezultatele obtinute in 2024 probeaza succesul planului de crestere
08 Apr 18:57 | SYMMETRICA a investit peste 60 milioane euro in productie, in ultimii 2 ani
08 Apr 18:23 | MAM Bricolaj si-a extins de 16 ori gama de produse in 14 ani de activitate
03 Apr 12:37 | CEMACON se lanseaza pe piata din Ungaria si participa la CONSTRUMA 2025
28 Mar 16:38 | NOKIAN Tyres incepe livrarile de anvelope produse la fabrica din Oradea
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel: 021-336.04.16
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA