Sâmbătă, 26 Aprilie 2025
RO EN

ANALIZA: Betonul ultra-performant are proprietati structurale deosebite

Desi in urma cu putin timp s-a aflat intr-un stadiu incipient al dezvoltarii, piata mondiala de betoane ultra-performante (Ultra-High Performance Concrete - UHPC) a avansat rapid, ca urmare a avantajelor inerente ale utilizarii acestor tipuri de materiale, precum si a sporirii gradului de utilizare a betoanelor respective in industria de constructii. Practic, prin folosirea la aplicatiile din constructii a sortimentelor UHPC (materiale avansate pe baza de ciment), nu mai sunt necesare elementele structurale traditionale, bazate pe otel-beton care pot fi, astfel, complet eliminate din proiect. Astfel, se estimeaza ca UHPC au potentialul de a deveni rapid o solutie viabila, care sa contribuie la cresterea sustenabilitatii in arhitectura si constructii.
Acestea sunt doar cateva din concluziile unui studiu recent, realizat de analistii Grand View Research Inc, din San Francisco - SUA, care mai arata ca pe piata globala a materialelor UHPC (beton cu fibre infiltrate in suspensie, beton cu pulbere reactiva, material compozit compact armat etc.) premisele de dezvoltare pana in anul 2025 sunt excelente, durabilitatea acestor materiale avand ca rezultat majorarea duratei de exploatare in conditii de siguranta structurilor si reducerea costurilor generale de intretinere. UHPC are proprietati deosebite, ca impermeabilitatea la apa, rezistenta la caldura si altele, ceea ce il face ideal si pentru utilizarea la lucrari de infrastructura rutiera. Se asteapta ca acesti factori sa propulseze ritmul de crestere a pietei in perioada analizata.
„Sectorul mondial de UHPC a fost evaluat la 892 milioane USD in 2016 (din care 356,1 milioane USD numai in SUA), iar initiativele recente de cercetare-dezvoltare vor avea un efect de multiplicare rapida a acestor valori. De pilda, faptul ca UHPC se folosesc atat pentru lucrari noi, cat si la reabilitari, pe toate segmentele de constructii (imobiliare si de infrastructura), in locuind deja cu succes unele produse si metode clasice, constituie un avantaj pentru producatori - si nu numai. Diverse institute de cercetare au inclus deja particule pirogene in structura materialului (multiscale UHPC), astfel incat betonul respectiv sa aiba efecte superioare de umplere, de la milimetri la nanometri, iar in prezent se studiaza efectele tratarii UHPC cu microunde, in vederea diversificarii procesului de intarire a betonului intr-un timp cat mai scurt, pentru a obtine o rezistenta ridicata”, se arata in studiul citat.
Principalii operatori ai pietei UHPC, constituiti de Lafarge, Sika AG,  CE Entek PTE Ltd, Densit, Gulf Precast Concrete etc., efectueaza astfel investitii sustinute pentru dezvoltarea produselor, marile canale de distributie si cresterea competitiei avand astfel rolul de a deschide noi drumuri ce pot fi parcurse de companiile respective in urmatorii opt ani. In opinia expertilor Grand View Research, nevoia stringenta de a construi structuri cat mai usoare, dar rezistente, inclusiv pentru aplicatii militare va impulsiona vanzarile pe segmentul UHPC.
Ca structura, cel mai des utilizat beton ultra-performant este cel cu fibre infiltrate in suspensie - SIFCON, avand o rezistenta ridicata la impact si o ductilitate sporita. Materialul, care a dominat piata globala de profil in 2016, nu trebuie confundat cu betonul clasic armat cu fibre. Insa, cea mai buna rata de crestere se estimeaza pentru betonul cu pulbere reactiva (RPC), ca principala alternativa durabila si ecologica la produsele curente. Materialul are o permeabilitate mai scazuta, ceea ce permite utilizarea sa la aplicatii in care se solicita un grad sporit de rezistenta. Totusi, pentru cladiri, se preconizeaza o intrebuintare mai mare a betonului compozit armat compact (CRC), care incorporeaza fibre puternice, scurte si rigide, in vederea cresterii ductilitatii. Acest sortiment reprezinta deja - pentru arhitecti si constructori - o solutie eficienta din punct de vedere al costurilor si asigura o mai mare libertate de proiectare.
„Din punct de vedere regional, SUA constituie cea mai semnificativa piata pentru UHPC, gradul de utilizare a acestor materiale fiind deja insemnat. Si aceasta pentru ca, in ultimul timp, diverse organizatii si institutii guvernamentale au organizat ateliere de lucru si seminarii pentru a promova acceptarea UHPC pe piata de constructii. Astfel, UHPC este deja utilizat pe scara larga in America de Nord pentru constructia de poduri. In Europa, procesul de urbanizare (ce determina aparitia unor cerinte de a construi rapid locuinte la costuri competitive) si cresterea cheltuielilor cu infrastructura reprezinta principalele motive de dezvoltare a pietei. Insa, in Asia-Pacific se va consemna cea mai semnificativa rata de crestere pe termen mediu, mai ales in Japonia, China si Coreea de Sud, unde se observa deja un grad mare de constientizare cu privire la utilizarea UHPC. In functie de aplicatii, ponderea cererii (cu 42% din total) o detine segmentul lucrarilor de infrastructura rutiera (drumuri si poduri), mai ales pentru ca produsele UHPC permit realizarea unor componente structurale subtiri si zvelte ale podurilor fara sa afecteze capacitatea portanta proiectata a intregii structuri. Insa faptul ca prin folosirea UHPC se obtin economii importante ale costului de constructie reprezinta deja un avantaj cert, motiv pentru care folosirea unor asemenea sortimente ultra-performante se va intensifica, pana in 2025, inclusiv pe piata constructiilor de cladiri”, se mai arata in studiul citat. Informatii suplimentare, la www.grandviewresearch.com

Din aceeasi categorie

24 Apr 07:00 | KINGFISHER: Vanzari de aproape 13 miliarde lire sterline in anul fiscal precedent
21 Apr 07:00 | HORNBACH raporteaza vanzari de 6,2 miliarde euro pentru anul fiscal 2024/2025
16 Apr 13:14 | HOMPLEX a incheiat anul 2024 cu o cifra de afaceri de 44 milioane de lei
16 Apr 10:49 | ROMCIM achizitioneaza doua unitati de productie de beton in judetul Iasi
09 Apr 07:00 | HENKEL: Rezultatele obtinute in 2024 probeaza succesul planului de crestere
08 Apr 18:57 | SYMMETRICA a investit peste 60 milioane euro in productie, in ultimii 2 ani
08 Apr 18:23 | MAM Bricolaj si-a extins de 16 ori gama de produse in 14 ani de activitate
03 Apr 12:37 | CEMACON se lanseaza pe piata din Ungaria si participa la CONSTRUMA 2025
28 Mar 16:38 | NOKIAN Tyres incepe livrarile de anvelope produse la fabrica din Oradea
28 Mar 15:42 | Investitiile din PNRR creeaza premisele unui an foarte bun pe piata constructiilor
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel: 021-336.04.16
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA