Duminică, 23 Februarie 2025
RO EN

CONCORDIA: Este posibil sa asistam la o tranzitie a angajatilor ca liber profesionisti

Productivitatea muncii nu a scazut pentru cele mai multe dintre companiile care au participat la un sondaj realizat de Confederatia Patronala Concordia in randul angajatorilor din 14 sectoare ale economiei nationale. Pentru jumatate dintre intervievati, productivitatea a ramas neschimbata, pentru o treime chiar a crescut putin si doar pentru cateva companii a crescut semnificativ. Doar in cazul a doi dintre respondenti, productivitatea muncii a scazut, subliniaza raportul Concordia.
"Covid-19 a schimbat politica interna privind telemunca a firmelor mari, care inainte de pandemie nu aveau deloc aceasta optiune sau era folosita intr-o pondere extrem de mica. Daca cele mai multe dintre firme aveau un procent de sub 5% din numarul angajatilor care puteau lucra in afara biroului, exceptiile cu o pondere mai mare fiind putine, ajungand pana la cel mult 35%, dupa un an de zile, majoritatea companiilor sustin ca vor oferi angajatilor posibilitatea de a lucra de la distanta, daca activitatea le-o permite, fie ca este vorba despre un sistem hibrid (aproximativ jumatate din timp in telemunca), fie de frecventa saptamanala (1-2 zile/ saptamana). Transformarea programului de lucru, dincolo de rigorile impuse de distantarea sociala, este bazata si pe indici de productivitate", se precizeaza in documentul citat.
Pentru ca tranzitia sa fie mai usoara, activitatea angajatilor a fost sustinuta de majoritatea angajatorilor prin achizitia de echipamente IT&C si implementarea unor solutii de munca la distanta, dar si cu training pentru imbunatatirea competentelor digitale. In plus, unii dintre angajatori au achizitionat echipamente si mobilier pentru angajatii din telemunca, si/sau le-au acordat diverse forme de sprijin pentru sanatatea mintala. Formele de sprijin financiar (ex. pentru utilitati, pentru ingrijirea copiilor) nu s-au regasit printre masurile implementate decat in cazuri izolate sau deloc. Deconectarea angajatilor de la infrastructura digitala si respectiv de la activitatile de munca nu a fost o problema identificata in perioada pandemiei in context de telemunca, mai arata concluziile cercetarii Concordia.
 
Legislatia muncii va trebui adaptata noului context
Implementarea pe termen lung a telemuncii va aduce schimbari importante, iar legislatia nu poate ramane in urma. "Codul Muncii este limitat in ceea ce priveste formele de flexibilizare a muncii, respectiv formulele prin care munca se poate presta. Noile forme de organizare a muncii trebuie sa se regaseasca intr-un cadru legal adaptat noilor realitati, care fac posibile programe individualizate de munca, dar si prin raportare la echilibrul viata profesionala, viata privata", subliniaza reprezentantii Concordia.
Alte subiecte care vor aparea odata cu generalizarea telemuncii sunt dreptul la deconectare si impozitarea veniturilor in masura in care angajatii aleg sa presteze activitatea din alta tara. "Pe termen mediu, este posibil sa asistam si la o tranzitie a angajatilor ca liber profesionisti. Acest nou statut poate aduce o mare flexibilitate in ceea ce priveste activitatea angajatilor, dar si o serie de provocari cu privire la impozitare, sistemele de asigurari sociale si pensii", mai arata documentul Concordia

Din aceeasi categorie

19 Feb 06:00 | MANPOWER: Cifra de afaceri de 4,4 miliarde USD, intr-un context provocator
17 Feb 11:21 | Piata muncii: Generatia Z, impactul AI si schimbari majore pentru angajatori in 2025
07 Feb 09:41 | PWC: Ponderea firmelor care anticipeaza reduceri de personal in 2025, in crestere
30 Ian 12:29 | MMSS: 191 accidente pe santierele de cladiri consemnate in primele 9 luni din 2024
23 Ian 17:31 | PWC: Doar 10% din angajatori vor ajusta salariul brut dupa eliminarea facilitatilor
22 Ian 12:39 | SONDAJ: Patru din 10 angajati din Romania cheltuiesc 90% din veniturile lunare
16 Ian 13:04 | PWC: Majorarea salariului minim duce la cresteri ale altor metode de remunerare
16 Ian 12:01 | SAINT-GOBAIN: Certificare "Angajator de Top" pentru al 9-lea an consecutiv
09 Ian 12:41 | Piata muncii in 2024: Aproape 300.000 de locuri de munca noi si 11 milioane aplicari
20 Dec 11:27 | Beneficii salariale: un instrument strategic pentru optimizarea resurselor umane
Image
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA