Luni, 24 Februarie 2025
RO EN

CNS Cartel ALFA solicita consultarea partenerilor sociali pentru masurile propuse

De ieri, 16 martie, este declarata starea de urgenta, reglementata de prevederile OUG 1/1999. Cerem guvernului sa explice cu claritate consecintele acestei decizii, ce presupune aceasta si masurile concrete care vor fi luate. De asemenea cerem guvernului transparenta si identificarea celor mai bune solutii pentru atenuarea impactului asupra companiilor si lucratori, pe baza dialogului cu partenerii sociali, atat reprezentantii angajatorilor, cat si cei ai lucratorilor.
Drepturile sunt pentru cetateni! Cerem ca reprezentantii sindicali sa faca parte din comitetul de urgenta, nu doar angajatorii.Astfel, respingem ferm solicitarea Confederatiei Patronale Concordia de a modifica “temporar” Codul Muncii. Avem deja instrumentele legale pentru a adopta masuri de raspuns la aceasta situatie de criza, cu solutii care sa provoace cat mai putine daune ambelor parti. Codul Muncii prevede, cu caracter general, unele dispozitii cu privire la modul in care pot actiona partile, angajatorul si salariatii, in diferite situatii. Tot Codul Muncii se bazeaza si pe unele principii, cel mai important fiind cel al Bunei-Credinte. Toate aceste elemente au un singur scop, acela de a evita abuzurile!
Suntem de acord ca aceasta pandemie este un context extrem de dificil pentru desfasurarea afacerilor, dar angajatorii trebuie sa actioneze decisiv si responsabil pentru a oferi protectie lucratorilor in intreg lantul lor de aprovizionare. Acest lucru trebuie sa inceapa cu datoria lor de ingrijire de a proteja lucratorii de transmiterea COVID-19, in conformitate cu indicatiile OMS, si sa se extinda la protejarea salariilor tuturor angajatilor, garantarea concediilor medicale si a conditiilor de munca flexibile in timpul crizei. Solicitam angajatorilor sa acorde prioritate drepturilor si bunastarii lucratorilor, deoarece raspundem colectiv la provocarile pe care le prezinta COVID-19. Numai in acest mod putem mentine o societate si o economie functionala, atenuand astfel impactul devastator al acestei crize.
Marti, 17 martie, are loc intrunirea ministrilor de finante si economie al tarilor membre EU (ECOFIN) pentru a aproba pachetul de masuri propus vineri de Comisia Europeana. Aceste masuri cuprind fonduri pentru protejarea lucratorilor si companiilor de efectele cele mai dure ale pandemiei COVID-19, precum si relaxarea normelor fiscale si de ajutor de stat pentru a sprijini serviciile publice si companiile afectate de criza.
Aceste masuri nu inlocuiesc, ci vin in sprijinul masurilor adoptate la nivel national. Trebuie sa ne asiguram ca sprijinul ajunge la toti lucratorii afectati, inclusiv cei care desfasoara activitati independente si cei cu locuri de munca precare. Pachetele de stimulente economice de urgenta trebuie sa includa urmatoarele: concedii medicale platite; mentinerea veniturilor pentru acoperirea costurilor pentru locuinte, electricitate, alimente si alte obiecte esentiale; si extinderea protectiei sociale pentru toti lucratorii, indiferent de tipul de relatie de munca.
Acesta este singurul mod de a sustine locurile de munca si economia, de a proteja salariile, bunastarea lucratorilor si intreprinderile mici si mijlocii (IMM-uri). Lectiile crizei financiare din 2008-2009 trebuie sa dicteze ca obiectivul principal este sprijinul de care au nevoie lucratorii, familiile lor si intreprinderile, nu institutiile financiare.
In acest sens, Confederatia Nationala Sindicala “Cartel ALFA” a solicitat Guvernului, conform adresei atasate (link DOC/PDF), luarea de masuri urgente in cadrul Consiliului National Tripartit pentru Dialog Social. Orice masura care nu va tine cont de interesele lucratorilor va conduce la adancirea si prelungirea efectelor acestei crize fara precedent.

Din aceeasi categorie

19 Feb 06:00 | MANPOWER: Cifra de afaceri de 4,4 miliarde USD, intr-un context provocator
17 Feb 11:21 | Piata muncii: Generatia Z, impactul AI si schimbari majore pentru angajatori in 2025
07 Feb 09:41 | PWC: Ponderea firmelor care anticipeaza reduceri de personal in 2025, in crestere
30 Ian 12:29 | MMSS: 191 accidente pe santierele de cladiri consemnate in primele 9 luni din 2024
23 Ian 17:31 | PWC: Doar 10% din angajatori vor ajusta salariul brut dupa eliminarea facilitatilor
22 Ian 12:39 | SONDAJ: Patru din 10 angajati din Romania cheltuiesc 90% din veniturile lunare
16 Ian 13:04 | PWC: Majorarea salariului minim duce la cresteri ale altor metode de remunerare
16 Ian 12:01 | SAINT-GOBAIN: Certificare "Angajator de Top" pentru al 9-lea an consecutiv
09 Ian 12:41 | Piata muncii in 2024: Aproape 300.000 de locuri de munca noi si 11 milioane aplicari
20 Dec 11:27 | Beneficii salariale: un instrument strategic pentru optimizarea resurselor umane
Image
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA