Luni, 28 Iulie 2025
RO EN

GEWISS ROMANIA: Majorare de 37% a afacerilor din semestrul intai

Dan Rosu (33 de ani)
Functia/Firma: director general, Gewiss Romania;
Experienta profesionala: 10 ani in domeniul instalatiilor electrice si automatizarilor.
 
Gewiss Romania, subsidiara autohtona a grupului italian Gewiss - unul dintre liderii mondiali in ceea ce priveste furnizarea de sisteme si componente pentru instalatiile electrice de joasa tensiune - a inregistrat o crestere de 37% a cifrei de afaceri din semestrul intai al anului in curs, depasind obiectivul stabilit de compania-mama la +25%. Pentru intregul an, managementul firmei din Romania estimeaza mentinerea actualei tendinte ascendente, cifra de afaceri urmand a atinge 5 milioane de euro. Cresterea din primele sase luni s-a datorat, preponderent, clientilor traditionali (20%), diferenta de 17% fiind consemnata gratie noilor parteneri. La nivelul anului 2011, conducerea companiei a anuntat o evolutie de 15% a vaniturilor fata de 2010.
 
- Care sunt principalele tendinte pe piata romaneasca de instalatii electrice?
- Pe segmentul de echipamente ultraterminale am inregistrat o majorare de 20%, evolutia fiind foarte buna daca se are in vedere contextul dificil de pe piata rezidentiala. Am consemnat o crestere a cererii in special la marcile de lux, respectiv pentru componentele realizate din materiale naturale (lemn, sticla etc.). Totodata, previzionam o dezvoltare semnificativa in viitor a sistemelor de automatizare pentru echiparea locuintelor «inteligente». Din punct de vedere al structurii livrarilor, cele mai importante vanzari au fost destinate domeniului industrial, la polul opus aflandu-se sistemele utilizate in sectorul locuintelor. In primele luni din 2012 am observat, totodata, o crestere a pietei de mentenanta, insa, in ansamblu, sectorul instalatiilor electrice va inregistra, in cel mai optimist caz, o stagnare la nivelul celor 12 luni anterioare.
- Exista vreo intentie de initiere a productiei in Romania?
- La nivel de grup se realizeaza o analiza permanenta a oportunitatilor de dezvoltare a afacerilor. Anul trecut, compania s-a retras din cadrul bursei din Milano si si-a intregit portofoliul, actualmente grupul beneficiind de lichiditati disponibile pentru o eventuala investitie. Desi firma are unitati de productie in toata lumea, posibilitatea de a investi intr-o fabrica in tara noastra ramane deschisa. In prezent, insa, unitatile existente sunt suficiente pentru a face fata cererii din Europa, iar o eventuala mutare a capacitatilor de productie nu se justifica. In ultimii cinci ani, la nivel de grup s-au investit fonduri importante pentru modernizarea, tehnologizarea si automatizarea tuturor centrelor industriale ale companiei. Produsele comercializate pe plan intern sunt, astfel, importate din Italia, Germania, Franta si Portugalia.
- Aveti in vedere alt tip de investitii pe piata autohtona?
- Analizam posibilitatea deschiderii unui showroom in Cluj-Napoca, in proximitatea birourilor pe care le detinem in regiunea Transilvaniei, in timp ce in Moldova vom livra, in continuare, prin intermediul distribuitorilor. De asemenea, in urmatorii 3-5 ani, avem in vedere constructia sau achizitia unor depozite pentru a intermedia livrarea de produse marcile Gewiss in Europa.
- Ce alte obiective aveti in perioada urmatoare?
- In viitor vizam extinderea afacerilor din sectorul cladirilor de birouri, care in prezent nu reprezinta o piata semnificativa pentru compania noastra. Dorim, astfel, extinderea portofoliului de produse (in special in ceea ce priveste dozele montate in pardoseala), care au o pondere foarte mica in cifra de afaceri a firmei. De asemenea, avem in vedere consolidarea cotei actuale de 15%-20% din domeniul dozelor rectangulare, care reprezinta 50% din segmentul local al aparatajelor modulare. Un alt obiectiv stabilit la nivelul companiei este reprezentat de promovarea sistemelor pentru case inteligente, la acest nivel existand un potential foarte mare de dezvoltare pe termen lung.
- Cand credeti ca se va relua ascensiunea economiei romanesti/ europene?
- Consider ca in orasele mari ale tarii (Bucuresti, Cluj-Napoca, Timisoara, Constanta etc.) nu a existat o criza reala, avand in vedere nivelul mediu al veniturilor. Totusi, declinuri reale s-au resimtit in zonele slab dezvoltate ale tarii, la nivelul populatiei cu venituri aflate oricum sub medie. In ceea ce priveste sectorul constructiilor, dupa trei ani de scadere activitatea s-a stabilizat in 2011 si estimez ca in acest an pe piata de profil va fi raportata o crestere cuprinsa intre 1% si 3%, datorita proiectelor de infrastructura. In ceea ce priveste segmentul rezidential, nu estimez o revigorare nici in anul 2013.

Din aceeasi categorie

04 Iul 12:22 | E-INFRA, membru fondator si partener al think-tank Atlantic Council Romania
26 Iun 12:26 | ADREM atrage 18 milioane euro de la ING si BRD pentru extinderea operatiunilor
26 Iun 07:00 | SIEMENS: Vanzari de aproape 20 miliarde euro si perspective de crestere de pana la 7%
25 Iun 11:54 | Schrack Technik a inaugurat noul centru de materiale electrice de la Domnesti
19 Iun 07:00 | LEGRAND obtine cresterea afacerilor cu 12,3% si are prognoze optimiste pentru 2025
18 Iun 12:46 | Kilowat: Eliminarea plafonarii energiei va aduce cresteri de 34-130% ale preturilor
11 Iun 15:14 | ADREM: Venituri de 70 milioane euro in 2024 si planuri de crestere cu 70% in 2025
11 Iun 07:29 | FOCUS Security: Crestere de 30% a cererii de automatizari integrate, pana in 2030
11 Iun 07:00 | EATON raporteaza afaceri de 6,4 miliarde USD in primele trei luni ale anului 2025
10 Iun 07:18 | SECUNET: Stabilitatea financiara a companiei, principalul obiectiv pe termen scurt
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel: 021-336.04.16
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA