Joi, 24 Aprilie 2025
RO EN

EATON: Pregatirea este esentiala pentru o tranzitie energetica fara sincope

Intr-o lume in continua schimbare, tranzitia energetica reprezinta o provocare semnificativa pentru toate industriile, iar pregatirea este esentiala pentru un proces fara sincope. Piata din Romania urmeaza, de regula, trendurile europene si este de asteptat ca acest lucru sa se intample si acum, astfel ca masurile ce ar trebui implementate sunt similare cu cele din statele membre ale UE.
Expresia "tranzitie energetica" este din ce in ce mai utilizata, iar in industria electrica trecerea de la combustibili fosili la surse regenerabile este inevitabila. Aceasta schimbare majora vine cu provocari importante, dar si cu oportunitati majore pentru companiile din domeniu.
Pe piata din Romania, poate mai mult decat pe altele, experienta si expertiza se vor dovedi esentiale in asigurarea unei tranzitii fara sincope majore catre sursele regenerabile de energie, iar Eaton a facut pasi importanti in aceasta directie in ultimii ani, oferind partenerilor sai solutii pentru integrarea tehnologiilor avansate atat in noile proiecte, cat si in cele existente.
Iata principalele tendinte ce ar trebui luate in considerare si de catre companiile de pe piata din Romania, conform unei analize prezentata de Cyrille Brisson, vicepresedinte Vanzari si Marketing EMEA Eaton:
 
Flexibilitate
Gandirea deschisa si flexibila este esentiala pentru a gestiona eficient tranzitia energetica. Implementarea noilor tehnologii, de la sistemele de gestionare a energiei pana la statiile de incarcare pentru masinile electrice, necesita o abordare inovatoare.
Atat distribuitorii de materiale electrice si echipamente, cat si instalatorii si integratorii de sisteme, vor avea un rol important in asigurarea unei integrari eficiente a acestor tehnologii in cladiri, iar cooperarea in aceasta etapa de tranzitie va fi determinanta pentru succes.
 
Informatia este cheia
Traim in epoca informatiei, iar accesul rapid la detaliile relevante poate face diferenta intre un proiect de succes si unul care nu are rezultatele anticipate. De aceea, este nevoie de o schimbare a perspectivei jucatorilor din industrie, care vor trebui sa conlucreze pentru a reduce decalajele informationale.
Pe masura ce tranzitia catre sursele alternative de energie accelereaza, modificarile reglementarilor care guverneaza piata se schimba si ele, de multe ori chiar dramatic, iar companiile trebuie sa tina pasul cu ele. In Uniunea Europeana, este in proces de implementare pachetul legislativ Fit-for-55, care vizeaza o reducere de 55% a emisiilor de gaze cu efect de sera pana in 2030 in paralel cu aplicarea programelor de redresare economica post-COVID. In acest context, proprietarii de cladiri trebuie sa gaseasca rapid solutii pentru a reduce consumul de energie si emisiile, iar sprijinul oferit de producatori si comercianti se poate dovedi extrem de valoros.
Integrarea tehnologiilor de reducere a consumului de energie in cladiri va duce la economii semnificative, iar industria electrica joaca un rol esential in furnizarea de produse si solutii privind inserarea noilor functionalitati, cum ar fi panourile solare, statiile de incarcare pentru vehiculele electrice sau sistemele de stocare a energiei.
 
Prosumatorii devin tot mai relevanti
Pe masura ce consumatorii devin tot mai constienti de generarea propriei energii, piata romaneasca se adapteaza la un nou tip de client - "prosumatorii" - cei care produc si consuma electricitate. Daca pana acum locuintele rezidentiale sau locatiile business-urilor erau consumatori de energie, dezvoltarea si raspandirea solutiilor de producere a energiei alternative au dus la cresterea numarului prosumatorilor.
Iar pe masuta ce prosumatorii devin tot mai familiari cu metodele de generare a energiei, ei vor fi tot mai dornici sa monetizeze electricitatea produsa distribuind-o in retea si punand la dispozitie capacitatea de stocare, inclusiv bateriile vehiculelor electrice.
Pentru a putea profita de toate aceste resurse, prosumatorii vor avea nevoie de noi produse si servicii. O intreaga gama de produse, de la dispozitivele de gestionare a energiei la dispozitive de protectie si sisteme de alarma, vor fi disponibile in piata. Flexibilitatea cererii din partea consumatorilor reprezinta, fara indoiala, o oportunitate uriasa pentru industrie.
 
Descentralizare
Doar prin stocarea si gestionarea eficienta a energiei regenerabile, aproape de punctul de utilizare, si tranzitia efectiva catre o retea integrata putem obtine fluxul continuu de energie atat de important in anii ce vor urma.
Eaton a dezvoltat o intreaga strategie, denumita "Buildings as a Grid" – “ Cladirile ca o retea electrica”, pentru a aduce in acelasi punct nevoile de alimentare ale cladirilor si vehiculelor electrice cu sursele locale de generare de energie. Prin acest tip de abordare, cladirea se transforma intr-un punct de distributie a energiei, pentru a profita de noua schimbare energetica, pentru a gestiona mai usor infrastructura electrica si a va pregati pentru cerintele energetice viitoare. Acest tip de abordare integrata a nevoilor si resurselor, adaptate fiecarei comunitati, va defini secolul XXI, precum si produsele si serviciile pe care industria electrica le furnizeaza clientilor.

Din aceeasi categorie

15 Apr 14:44 | LICITATIE pentru lucrarile de instalatii din statiile Gutinas, Suceava si Rosiori
10 Apr 09:21 | Darcom Energy dezvolta un laborator fotovoltaic de ultima generatie, in Timisoara
27 Mar 06:13 | HIGH TECH CLIMA: Crestere de 40% a afacerilor din 2024, pana la 35 milioane euro
19 Mar 11:47 | KILOWAT: Cererea de panouri fotovoltaice s-a dublat in primele luni ale anului
05 Mar 11:08 | PROMELEK XXI: Afaceri de 46 milioane de euro in 2024, mai mari cu 5% fata de 2023
04 Mar 06:00 | SCHNEIDER: Flux de numerar de 4 miliarde euro pentru al doilea an consecutiv
27 Feb 06:00 | SIEMENS: Rezultatele promitatoare din trimestrul intai genereaza dinamica pozitiva
26 Feb 06:00 | LEGRAND: Crestere organica de 6,2% a vanzarilor in trimestrul al patrulea din 2024
20 Feb 06:00 | ABB a raportat vanzari in crestere cu 2% de aproape 33 miliarde USD in 2024
19 Feb 10:42 | GEWISS achizitioneaza majoritatea actiunilor Beghelli si anunta o oferta de delistare
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel: 021-336.04.16
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA