Joi, 24 Iulie 2025
RO EN

E-INFRA a finantat dotarea Laboratorului de Compatibilitate Electromagnetica al UTCN

Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca (UTCN) a inaugurat Laboratorul de Compatibilitate Electromagnetica EMC E-INFRA, un spatiu de referinta pentru formarea doctoranzilor si cercetatorilor, dezvoltarea tehnologiilor de varf si testarea echipamentelor la cele mai inalte standarde internationale. Acesta este parte a integranta a Centrului de Cercetare Numerical Modelling and Electromagnetic Compatibility - NUMELEC, situat pe strada Dorobantilor nr. 71-73, Corp B.
Laboratorul este echipat cu tehnologie de ultima generatie - 7 standuri de testare conforme cu standardele europene si o camera semianecoica de inalta performanta, capabila sa efectueze teste la frecvente de pana la 18 GHz. Echipamentele provin de la lideri globali din domeniu, asigurand un mediu de testare de top pentru viitori ingineri si cercetatori.
"Laboratorul de Compatibilitate Electromagnetica (...) este primul de acest tip sustinut de o companie romaneasca cu capital integral privat - E-INFRA. Si nu vorbim despre o companie oarecare, ci despre o organizatie de referinta in domeniul infrastructurii inteligente, cu radacini solide in Romania si cu o viziune ferm orientata spre viitor. Acest laborator va juca un rol esential in pregatirea viitoarelor generatii de ingineri. Compatibilitatea electromagnetica este un domeniu crucial intr-o lume in care tehnologia evolueaza vertiginos, iar conectivitatea si fiabilitatea sistemelor sunt esentiale. Prin acest laborator, studentii nostri vor avea acces la echipamente performante, la know-how relevant si la oportunitatea de a invata aplicat, in stransa legatura cu nevoile reale ale pietei", a declarat prof. dr. ing. Vasile Topa, rectorul UTCN, in cadrul evenimentului de lansare a proiectului.
 
 
Laboratorul a fost inaugurat cu o contributie esentiala din partea E-INFRA. Prezent la eveniment, Teofil Muresan, CEO si fondator al companiei, a transmis: "Ca absolvent, doctorand, profesor asociat si colaborator al UTCN de multi ani, parteneriatul dintre E-INFRA si UTCN pentru realizarea acestui laborator de compatibilitate electromagnetica este un motiv de mandrie. Ne ajuta direct in business, dar este si o realizare personala - EMC fiind unul dintre domeniile mele de expertiza. Este un gest de recunostinta fata de profesorii mei si fata de locul unde m-am format ca inginer si profesionist. Cred in importanta parteneriatelor stranse intre universitate si industrie. Companiile nu trebuie doar sa astepte absolventi bine pregatiti, ci sa se implice activ in formarea lor - oferindu-le acces la tehnologii reale, contexte aplicate si mentori autentici".
Printre invitatii speciali la evenimentul de lansare a noului laborator s-au numarat si reprezentanti internationali, precum dr. Krzysztof Sieczkarek, IEEE EMC Region & Coordinator Chair of IEEE EMC PL Chapter, dar si personalitati marcante din domeniu, precum Andrei Marinescu, fondatorul Asociatiei de Compatibilitate Electromagnetica din Romania.
 
 
Tehnologie de varf pentru cercetare si inovare
Noul laborator este dotat cu echipamente de ultima generatie, incluzand 7 standuri de testare conforme cu standardele europene pentru evaluarea emisiilor si imunitatii electromagnetice ale echipamentelor electrice si electronice. Elementul central il reprezinta camera semianecoica produsa de ETS-Lindgren, capabila sa efectueze teste la frecvente de pana la 18 GHz.
Echipamentele de testare sunt furnizate de lideri mondiali precum Rohde & Schwarz, Keysight, AMETEK, EM Test, Schwarzbeck, Aaronia si WaveControl, si includ EMI receivere, amplificatoare, generatoare de semnal si de imunitate, analizoare de retea, antene, LISN-uri si osciloscoape de ultima generatie.
Laboratorul va putea fi utilizat si in cadrul unor proiecte majore, precum studiul compatibilitatii electromagnetice pentru cablul de curent continuu de inalta tensiune pe coridorul Marea Neagra - Bucuresti - Ungaria. In viitor insa, laboratorul ar putea deservi inclusiv industria nucleara, prin testarea de echipamente sau alte aplicatii de nisa.
De asemenea, EMC E-INFRA va deveni un reper pentru formarea doctoranzilor si cercetatorilor, contribuind la dezvoltarea de tehnologii inovatoare si la realizarea testelor de compatibilitate electromagnetica in conformitate cu cele mai exigente cerinte internationale.
Acest laborator isi propune sa fie un catalizator pentru parteneriate strategice intre universitate si industrie, accelerand transferul de cunostinte si formarea de specialisti in domenii de varf.

Din aceeasi categorie

04 Iul 12:22 | E-INFRA, membru fondator si partener al think-tank Atlantic Council Romania
26 Iun 12:26 | ADREM atrage 18 milioane euro de la ING si BRD pentru extinderea operatiunilor
26 Iun 07:00 | SIEMENS: Vanzari de aproape 20 miliarde euro si perspective de crestere de pana la 7%
25 Iun 11:54 | Schrack Technik a inaugurat noul centru de materiale electrice de la Domnesti
19 Iun 07:00 | LEGRAND obtine cresterea afacerilor cu 12,3% si are prognoze optimiste pentru 2025
18 Iun 12:46 | Kilowat: Eliminarea plafonarii energiei va aduce cresteri de 34-130% ale preturilor
11 Iun 15:14 | ADREM: Venituri de 70 milioane euro in 2024 si planuri de crestere cu 70% in 2025
11 Iun 07:29 | FOCUS Security: Crestere de 30% a cererii de automatizari integrate, pana in 2030
11 Iun 07:00 | EATON raporteaza afaceri de 6,4 miliarde USD in primele trei luni ale anului 2025
10 Iun 07:18 | SECUNET: Stabilitatea financiara a companiei, principalul obiectiv pe termen scurt
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel: 021-336.04.16
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA