
"Contorul inteligent este obligatoriu, in timp ce digitalizarea s-a dovedit a fi de cea mai mare importanta in ultimele luni, intrucat cu totii a trebuit sa ne adaptam la o noua paradigma. Tranzitia energetica promoveaza dezvoltarea sistemelor sustenabile, eficiente si a energiei curate, in timp ce contorul inteligent sta la baza retelelor digitale ale viitorului. Prin urmare, profitand de vasta experienta a grupului Enel, continuam cu planul nostru ambitios de digitalizare a Romaniei, prin instalarea de contoare inteligente pentru intreg portofoliul nostru de clienti. In cinci ani, am investit deja aproximativ 184 milioane de lei in dezvoltarea retelei inteligente in zonele in care ne desfasuram activitatea", a declarat Gino Celentano, directorul general al companiilor E-Distributie Banat, E-Distributie Dobrogea si E-Distributie Muntenia.
Programul de instalare a contoarelor inteligente va fi derulat conform planului aprobat de Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE). Investitia in extinderea numarului de contoare inteligente face parte din strategia de digitalizare a retelei, impreuna cu investitia in integrarea posturilor si statiilor de transformare in sistemul de telecontrol.
Planul de implementare urmeaza cinci proiecte anterioare, care au constat in instalarea a peste 700.000 de contoare inteligente, si face parte din strategia grupului Enel de a oferi tehnologia contoarelor inteligente celor 2,9 milioane de clienti de distributie a energiei electrice din Romania.
E-Distributie Muntenia a programat pentru 2020 instalarea a aproximativ 80.000 de contoare inteligente in judetele Bucuresti, Giurgiu si Ilfov. E-Distributie Dobrogea va instala aproape 41.000 de contoare inteligente in judetele Calarasi, Constanta, Ialomita si Tulcea, in timp ce E-Distributie Banat va instala contoare cu noua tehnologie pentru aproximativ 50.000 de clienti din judetele Arad, Caras-Severin, Hunedoara si Timis.
In urma investitiilor realizate in modernizarea retelei, cele trei companii E-Distributie din regiunile Muntenia Sud, Banat si Dobrogea raman lideri in topul operatorilor de distributie a energiei electrice din Romania. Conform celor mai recente rapoarte oficiale ale ANRE, pentru anul 2018, indicele SAIDI cu durata medie a intreruperilor in retea pentru E-Distributie Muntenia a fost de 138 de minute, cea mai buna performanta din tara, scazand de la 145 de minute in 2017. Urmatoarele locuri din clasament au fost ocupate de E-Distributie Dobrogea, cu 188,8 minute, si E-Distributie Banat, cu 214,7 minute, ambele cu performante nationale mai bune decat media, care s-au situat la 224,1 minute.