Sâmbătă, 26 Iulie 2025
RO EN

FRIGOTEHNICA: Circa 100 milioane euro anual, pe piata locala a frigului comercial

Piata frigului comercial din Romania, estimata la circa 100 de milioane de euro anual, se va dezvolta semnificativ in anii urmatori, avand in vedere perspectivele de investitii ale marilor retaileri, dar nu numai, potrivit datelor Frigotehnica, lider national in productia de solutii de refrigerare si parte a grupului Vinci Energies.
"Principalii investitori sunt in zona de retail si au numeroase proiecte ce vizeaza deschiderea de noi magazine, remodelarea celor existente (inclusiv cu schimbarea vechilor instalatii cu unele cu agenti naturali) si constructia de centre logistice de aprovizionare. Observam, totodata, un interes tot mai mare din partea clientilor pentru cresterea eficientei energetice, reducerea cantitatilor de agenti din instalatii, folosirea de noi tehnologii de racire mai eficiente si mai sigure, dar si folosirea de solutii care sa aduca beneficii adiacente, cum ar fi producerea de apa calda. Concluzionand, suntem increzatori ca potentialul pe aceasta piata este mare", a declarat Razvan Voicu, director de dezvoltare la Frigotehnica SA.
In ultimii ani, piata frigului este intr-o schimbare majora datorata cresterii gradului de constientizare a impactului asupra mediului cauzat de folosirea agentilor frigorifici. Comunitatea internationala a impus actiuni concrete inca din anul 1987 prin "Protocolul de la Montreal" - privind substantele care epuizeaza stratul de ozon, continuand cu "Protocolul de la Kyoto", intrat in vigoare in 2005 si cu "Acordul de la Paris" din 2015 - un tratat international obligatoriu din punct de vedere juridic privind schimbarile climatice, avand scopul general de a limita cresterea temperaturii la 1,5°C peste nivelurile preindustriale. Uniunea Europeana a continuat acest efort legislativ prin introducerea Regulamentul nr. 517/2014, ce prevede interzicerea anumitor agenti frigorifici.
"In acest context, solutiile moderne de frig se bazeaza tot mai mult pe utilizarea agentilor naturali (amoniac, dioxid de carbon, propan si alte hidrocarburi, apa) ca solutii sustenabile, pe termen lung. Necesitatea reducerii dependentei de combustibilii fosili a impus folosirea solutiilor cu inalta eficienta energetica si promovarea din ce in ce mai puternica a solutiilor de integrare a pompelor de caldura in instalatii existente sau noi, inclusiv cu producerea de apa pentru incalzirea centralizata a unor localitati sau comunitati", a explicat Razvan Voicu.
 
Crestere de 15% a afacerilor Frigotehnica, in 2022
Compania Frigotehnica SA a inregistrat o crestere de 15% a cifrei de afaceri in anul 2022, comparativ cu nivelul din 2021, iar pentru 2023 conducerea societatii estimeaza o majorare de numai 5%, vanzarile urmand a fi afectate de prelungirea razboiului din Ucraina, mentinerea situatiei economice mondiale dificile si de inflatie. 
"Cresterile de preturi au avut un impact major asupra activitatii noastre, afectand rezultatele financiare in ultimii doi ani. Am reusit sa limitam si sa optimizam o parte din impact, lucrand in stransa legatura cu furnizorii si contractorii nostri, insa, in ansamblu, putem spune ca a fost o perioada deosebit de dificila. Inca sunt intarzieri importante in livrarea de componente electronice si motoare, dar, in general, observam o stabilizare atat la nivelul preturilor, cat si in ceea ce priveste termenele de livrare", a precizat Razvan Voicu.
Potrivit managerului, provocarile majore ale acestui an sunt legate de posibilitatea de a-si putea realiza proiectele in conditii de performanta tehnica, termene si conditii financiare preconizate, asigurarea stabilitatii si cresterea competentelor membrilor echipei, in timp ce oportunitatile sunt legate de introducerea pe scara tot mai larga a agentilor naturali in aplicatii cat mai extinse, dar si posibilitatea de dezvoltare a utilizarii pompelor de caldura.
"In portofoliul nostru de servicii urmarim sa introducem in permanenta cele mai noi tehnologii si inovatii disponibile pe piata, in functie de specificul fiecarui client si de interesele lor. O noutate este, de exemplu, instalatia modulara pentru depozitare produse medicale la -80 ºC functionand cu agent frigorific aer. O alta premiera este instalatia pentru depozitarea la -24 ºC intr-un depozit de tip «High Bay» cu inaltimea de 36 de metri", a subliniat Razvan Voicu.
Totodata, obiectivele Frigotehnica pe termen scurt si mediu vizeaza consolidarea pozitiei in regiune, in Romania si Bulgaria, precum si implementarea unor proiecte de profil din Europa.

Din aceeasi categorie

18 Iul 07:00 | WILO: Impact major al inteligentei artificiale asupra strategiilor de sustenabilitate
17 Iul 07:00 | EHPA: Vanzarile de pompe de caldura sunt de 14 ori mai mari in tarile mari europene
09 Iul 07:00 | McKinsey: Dependenta intre Inteligenta artificiala vs consum de energie si apa
26 Iun 14:22 | Esenzio: Crestere a cererii pentru solutiile de incalzire decorative si personalizate
20 Iun 11:34 | Grupul de firme Melinda a realizat o cifra de afaceri consolidata de 160 mil. euro
20 Iun 07:00 | DAIKIN raporteaza o crestere de 8% a vanzarilor de echipamente in anul fiscal 2025
18 Iun 07:00 | ARISTON estimeaza o stabilizare progresiva a cererii pe pietele principale ale grupului
12 Iun 16:43 | ANAR: Buget majorat cu 55%, pentru consolidarea infrastructurii hidrotehnice
12 Iun 11:00 | TM: Constructii Erbasu si IGNA vizeaza lucrari de reabilitare retele de 50 mil. euro
10 Iun 12:32 | EVOMAG: Cestere de 50% a vanzarilor de aparate de aer conditionat in primavara
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel: 021-336.04.16
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA