
In cele ce urmeaza, Adrian Cursaru face o trecere in revista a celor mai importante lucrari in care compania s-a implicat in ultima perioada, subliniind importanta tehnologiilor smart pentru atingerea obiectivelor propuse.
- Oferiti informatii cu privire la evolutia activitatii de constructii si instalatii in 2024. Care sunt perspectivele pentru 2025?
- In 2024, sectorul constructiilor si instalatiilor a continuat sa creasca din punct de vedere al cererii, impulsionat de cererea ridicata pentru solutii sustenabile si eficiente energetic. In acelasi timp, insa, nu au mai aparut proiecte noi, iar cele din PNRR au fost inghetate pentru moment. Chiar si in acest context, pentru 2025 estimam o evolutie pozitiva in domeniul nostru de activitate, cu accent pe digitalizare, eficienta energetica si tehnologii verzi.
- Ce tendinte identificati in domeniul instalatiilor?
- Observam un interes crescut pentru solutiile smart, sistemele integrate de automatizare si utilizarea materialelor sustenabile. De asemenea, tehnologiile bazate pe inteligenta artificiala si eficienta energetica sunt din ce in ce mai adoptate. Si noi, intern, am dezvoltat o aplicatie software de management si optimizare, pe care o vom promova pentru comercializare in curand, scopul fiind acela ca partea operationala sa devina flexibila si usor de implementat.
- Enumerati principalele proiecte la care ati participat recent si tehnologii pe care le-ati implementat acolo.
- Am finalizat cu succes lucrari de dezvoltare a infrastructurii, precum aeroporturile din Tulcea si Timisoara, unde s-au implementat solutii cu centrale de tratare a aerului si sisteme VRF. In prezent, lucram la proiecte majore in domeniul comercial (aeroportul din Baia Mare, bazinul Floreasca, centrul comercial Era Mall Iasi si noua sala polivalenta din Brasov), unde sunt prevazute centrale de tratare a aerului cu pompa de caldura incorporata, sisteme VRF si turnuri de racire. Pe segmentul rezidential poate fi amintit complexul Vienna Park Residence, unde am instalat recuperatoare de caldura. In ceea ce priveste spitalele (clinicile Dr. Leventer, Modular - Constanta, Institutul Marius Nasta - Bucuresti), acolo implementam centrale de tratare a aerului in constructie standard de igiena.
- Care sunt principalele dificultati intampinate in activitatea operationala?
- Provocarile actuale includ cresterea costurilor materialelor, deficitul de forta de munca specializata si adaptarea la noile reglementari fiscale. Incasarile ce depasesc termenul stabilit, plata TVA-ului inainte de incasarea facturilor si accesarea liniilor de credit constituie alte provocari cu un impact major in fluxul de numerar si mai ales in profitabilitate. In pofida acestora, cautam solutii pentru eficientizarea proceselor si digitalizarea operatiunilor.
Noile masuri fiscale, care au intrat in vigoare de la inceputul acestui an, au generat o crestere a costurilor operationale, insa ne-am concentrat pe optimizarea fluxurilor financiare si implementarea unor solutii digitale care reduc pierderile si imbunatatesc eficienta.
- Care sunt principalele directii viitoare de dezvoltare a companiei?
- Firma noastra investeste intens in aplicatia software interna Hubeez, precum si in echipamente si tehnologii moderne (cum ar fi pompe de caldura ce produc agent termic la +95°C), pentru a ramane competitiva si eficienta din punct de vedere operational. Totodata, pregatirea specialistilor si extinderea in noi segmente, cum ar fi cel energetic, unde am lansat brandul Enen de la Envi Energy, incluzand solutii fotovoltaice, de stocare a energiei si statii electrice pentru incarcarea auto, constituie prioritati pentru perioada urmatoare. Dorim sa compensam perioadele cu vanzari deficitare prin investitii si pe alte directii, astfel incat sa ajungem la fluxuri constante de venituri.