
In contextul in care industria pompelor de caldura se va dezvolta exponential in anii urmatori, specialistii vorbesc deja de o potentiala lipsa a instalatorilor avizati in instalarea acestor sisteme.
"Utilizatorii finali din Europa vad din ce in ce mai putin combustibilul fosil ca o solutie de legatura catre un sector de incalzire decarbonizata si, totodata, si-au pierdut increderea in Rusia ca furnizor de energie. Aceasta duce la o crestere brusca a cererii atat pentru pompe de caldura rezidentiale si comerciale, cat si pentru sistemele utilizate in sectorul industrial, dar si ca o solutie la incalzirea centralizata. Producatorii europeni reactioneaza la aceasta schimbare prin directionarea bugetelor de investitii catre dezvoltarea capacitatilor de productie si logistica", au explicat reprezentantii Asociatiei europene a producatorilor de pompe de caldura (EHPA).

Potrivit datelor organizatiei, in prezent sunt instalate, la nivel european, aproximativ 20 de milioane de pompe de caldura, care contribuie la o reducere de 54 milioane de tone a emisiilor de gaze cu efect de sera in atmosfera, cifra echivalenta cu emisiile dintr-un an de zile ale unei tari precum Grecia. Conform estimarilor, pana in 2030 vor mai fi instalate alte circa 60 de milioane de pompe de caldura pe continent, ceea ce s-ar transpune in crearea a 3 milioane de locuri noi de munca, in special in sectorul serviciilor, o scadere medie de 20% a valorii facturilor la energie la nivelul gospodariilor, o diminuare de 46% a emisiilor de CO2 ale cladirilor raportat la nivelul din 2022, o crestere de circa 2,5% a PIB-ului european, economii de circa 60 de miliarde de euro in perioada 2023-2030 datorate reducerii importului de energie si o scadere de pana la 40% a consumului de gaze in cladiri.