
- Cum a evoluat piata de instalatii HVAC in anul 2024 si care sunt previziunile pentru 2025-2030 in acest domeniu, din perspectiva Dainkin?
- Anul 2024 a fost unul cu totul special pentru Daikin, intrucat am aniversat 100 de ani de la fondarea grupului, astazi lider global in industria HVAC si 30 de ani de prezenta oficiala pe piata din Romania. Asa cum am previzionat la inceputul anului, cererea din echipamente de climatizare a crescut in sectorul rezidential, in special categoria echipamentelor de volum. Aceasta evolutie a cererii este stimulata pe termen mediu de nevoia constanta de imbunatatire a gradului de confort din cladiri. Pe termen scurt, cresterea cererii a fost favorizata si de o vara foarte calduroasa, ce a contracarat efectul advers al inflatiei.
Segmentul rezidential premium, unde specificatiile tehnice de varf sunt foarte importante, a fost constant. Desi pompele de caldura sunt alternative fiabile si mature la incalzirea pe baza de combustibili fosili, piata se confrunta cu unele provocari economice, pe fondul scaderilor din sectorul constructiilor rezidentiale. Totusi, datorita calitatii sistemelor noastre de pompe de caldura si a retelei noastre de parteneri, am reusit sa ne crestem cota de piata pe aceasta categorie. Ne asteptam ca cererea agregata pe termen mediu sa creasca, pe masura ce oamenii constientizeaza importanta solutiilor eficiente energetic si prietenoase cu mediul. Aceasta tendinta poate fi accelerata de programe guvernamentale si europene de incurajare a acestor solutii.
In privinta segmentului comercial, anul 2024 a fost marcat de o crestere a investitiilor in segmentele industrial si comercial. In anii urmatori ne asteptam, pe masura implementarii standardelor legate de sustenabilitate din punct de vedere energetic, ca si cladirile de birouri mai vechi sa isi modernizeze sistemele de climatizare. In sectorul comercial, exista un interes tot mai mare pentru decarbonizare si tehnologii de pompe de caldura cu potential de incalzire globala (GWP) redus, desi progresul ramane treptat. Intre timp, aplicatiile industriale se bazeaza inca in mare masura pe combustibili fosili, insa digitalizarea si solutiile de recuperare a caldurii ofera oportunitati de schimbare.
- Cum vedeti directia de dezvoltare a pietei, ca oferta, in contextul scumpirii energiei?
- In contextul scumpirii energiei si al cresterii exigentelor privind decarbonizarea, piata HVAC se indreapta tot mai mult catre solutii eficiente energetic si sustenabile. Aceasta inseamna sisteme care optimizeaza consumul si reduc amprenta de carbon, cum ar fi pompele de caldura, solutiile hibride (combinatia intre pompe de caldura si centrale pe gaz) si echipamentele cu tehnologie inverter, care ajusteaza automat consumul in functie de necesitati. Pompele de caldura aer-apa ofera eficienta ridicata si permit reducerea costurilor pe termen lung. Pompele de caldura pot fi prezente in sisteme hibride, care combina diferite surse de energie pentru un echilibru optim intre eficienta si cost.
Pentru cladirile mai mari, recomandam sisteme VRV cu recuperare de caldura, care maximizeaza utilizarea energiei disponibile. Totodata, echipamente integrate cu sisteme de gestionare inteligenta a energiei, care permit monitorizarea si optimizarea consumului in timp real. Tendinta generala este trecerea de la solutiile traditionale bazate pe combustibili fosili catre tehnologii mai verzi, sprijinite de reglementari si subventii care incurajeaza eficienta energetica si reducerea emisiilor.
- Care sunt premisele dezvoltarii pietei locale de HVAC in Romania, in perioada urmatoare?
- La fel ca la nivel european, trendul general al pietei locale de HVAC este catre echipamente cu un impact scazut asupra mediului si cu un consum minim de energie. Legislatia privind eficienta energetica a cladirilor si programele guvernamentale de incurajare a sustenabilitatii energetice si a decarbonizarii pot influenta semnificativ adoptia si implementarea pompelor de caldura, una dintre cele mai inteligente tehnologii de incalzire disponibile in momentul actual, cu cel mai avantajos mix intre eficienta ridicata, costuri de functionare, confort si durabilitate. De aceea, tot mai multi dezvoltatori de ansambluri rezidentiale si cladiri de birouri se orienteaza catre solutii verzi, inlocuind solutiile bazate pe combustibili fosili.
Piata de inlocuiri este un segment important in domeniul HVAC, reprezentand inlocuirea echipamentelor vechi, ineficiente, cu solutii mai moderne si economice. Cresterea preturilor la energie si reglementarile mai stricte privind emisiile determina tot mai multi utilizatori sa migreze spre sisteme cu eficienta ridicata, precum cele cu tehnologie inverter sau pompele de caldura.
Programe guvernamentale, cum a fost "Casa Verde Fotovoltaice", cu focus pe achizitia de sisteme de panouri fotovoltaice, stimuleaza indirect si piata de pompe de caldura. Astfel, un prosumator de energie electrica va prefera versatilitatea unei pompe de caldura, care poate incalzi locuinta si produce apa calda menajera folosind energia electrica generata de panourile fotovoltaice.
- Care sunt cele mai mari proiecte la care participati, in aceasta perioada?
- Intrucat Daikin ofera solutii de climatizare pentru orice tip de cladire, cele mai mari proiecte implementate in 2024 sau in derulare acopera o gama larga de domenii: in industria ospitalitatii suntem mandri de proiectele Hilton Craiova, Grand Hotel West Oradea si Hotel Monte Vidraru. In sectorul industrial putem mentiona Continental Timisoara, Nokian Oradea si centrul logistic VGP Arad, iar in retail am colaborat cu toate marile lanturi de supermarketuri. De asemenea, sediul First Bank si a doua faza a proiectului Biblioteca Centrala Universitara Cluj au fost proiecte importante pentru Daikin in 2024.
- Ce obiective aveti stabilite pentru acest an?
- Una dintre valorile principale ale Daikin este "kaizen", imbunatatirea continua, o abordare distinct japoneza pentru a crea experiente exceptionale pentru clienti. Astfel, la ISH25, desfasurat in martie 2025 la Frankfurt, Daikin a prezentat o multitudine de solutii inovatoare care pun accent pe siguranta si calitate, atat in ceea ce priveste produsele, cat si instalarea acestora. Printre acestea se numara Daikin Altherma 4 H cu R290, ce este disponibila deja si in Romania. Noua pompa de caldura aer-apa de ultima generatie, cu performanta de neegalat, siguranta sporita si control inteligent, este disponibila intr-o plaja variata de capacitati, de la 6 kW la 14 kW si este ideala pentru proiecte de renovare si inlocuirea centralelor termice pe gaze sau lemne. Functioneaza pana la -28°C, avand emisii sonore reduse, de doar 28 dBA la o distanta de 3 metri. Tot anul acesta lansam o noua gama VRV cu CO2 ca agent frigorific si cel mai nou chiller pe R290.
Ne preocupam constant de imbunatatirea satisfactiei clientilor in ceea ce priveste serviciile pre si post-vanzare, mentinand o legatura directa cu utilizatorii echipamentelor Daikin. Clientii beneficiaza de servicii premium de instalare prin reteaua de parteneri Home Comfort Expert, precum si de asistenta post-vanzare si garantie extinsa prin programul Stand by Me. Furnizam servicii de monitorizare la distanta si mentenanta predictiva, pentru o utilizare fara griji. Totodata, investim in dezvoltarea continua a retelei de parteneri prin training-uri si cursuri specializate, asigurand un nivel inalt de expertiza si o experienta superioara pentru utilizatorii echipamentelor Daikin.